10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Рекорд след рекорд: завръща ли се Байерн към най-славните си дни?

0
Хари Кейн
Байерн Мюнхен - Динамо Загреб, Хари Кейн (Снимка: БТА)

Байерн Мюнхен помете Динамо Загреб със зрелищното 9:2 в мач от първия кръг на Шампионската лига. На „Алианц Арена“ Хари Кейн записа името си в историята още веднъж, след като заби хеттрик от дузпи, което досега не се бе случвало. Общо таранът на баварците вкара четири попадения, с което изравни постижение на Алън Смит от 1991-а година, когато бившият английски национал заби също толкова попадения в един мач от надпреварата. Кейн има общо 53 гола в 50 мача, откакто се присъедини към Байерн през миналата година.

Германският гранд се превърна в първия отбор в историята на Шампионската лига, който реализира 9 гола в един мач, като това бе и най-голямата победа за тима в най-авторитетното клубно състезание. Легендата на клуба Томас Мюлер пък записа поредното си страхотно постижение, след като се превърна в играча с най-много мачове за един отбор в ШЛ – 152, с един повече от емблематичния за Барселона Шави Ернандес. С тази впечатляваща победа баварците продължиха силното начало на сезона, след като са начело и в Бундеслигата.

Пети гол на Кейн, отново от игрова ситуация, не бе зачетен заради засада. Това не бе единственото отменено пападение за баварците, тъй като и Серж Гнабри вкара от нередовна ситуация в 16-ата минута. Четири след това Кейн реализира първата си дузпа, а до почивката с попадения се отличиха още Рафаел Герейро и Майкъл Олисе, а Джамал Мусиала направи страхотна асистенция за попадението на Герейро.

На почивката на вратаря Мануел Нойер му се наложи да излезе от игра, а резервата му Свен Улрайх допусна два бързи гола само през първите шест минути от второто полиувреме и чрез Бруно Петкович и Такуя Огивара хърватите се доближиха до 3:2 преди Кейн да вкара още веднъж – 4:2, а след това и негов гол да бъде отменен. После Олисе и Кейн на още два пъти увеличиха до 7:2, с което всичко вече бе съвсем ясно, но нещата не приключиха така, тъй като Лерой Сане направи 8:2 в 85-ата минута. Леон Горецка пък вкара и девети гол с плонж в продължението.

Хари Кейн продължава да чупи рекорди

Вече казахме, че той се превърна най-резултатния англичанин в историята на Шампионската лига, след като изравни и след това счупи рекорда на Уейн Рууни от 30 отбелязани гола в турнира. Фактът, че три от четирите му гола бяха от дузпи, не би трябвало да попречи на постижението му, тъй като Кейн завърши вечерта с 33 гола в най-елитната надпревара в Европа.

Английският капитан вече има повече попадения, отколкото мачове за Байерн Мюнхен – 53 гола в своите 50 изяви и надгради хеттрика, който отбеляза в Бундеслигата през уикенда срещу Холщайн Кил.

Хари Кейн
Байерн Мюнхен - Динамо Загреб, Хари Кейн (Снимка: БТА)

Възможно ли е това да е годината, в която най-накрая Кейн ще добави и трофей към страхотния си рекорд от голове?

Атаката на Байерн е неудържима

С деветте отбелязани гола във вторник вечер Байерн вече има 15 реализирани попадения в последните си два мача. Това е сериозно постижение, независимо срещу кой отбор играят. На всичкото отгоре Кейн вкара седем от тези 15 гола, докато новото попълнение Майкъл Олисе реализира още три от тях.

Майкъл Олисе
Байерн Мюнхен - Динамо Загреб, Майкъл Олисе (Снимка: БТА)

Накратко, атаката на баварците в момента направо лети. Байерн създава толкова възможности и в почти всички случаи ги завършва успешно. Изграждането на самите атаки, шансовете, пасовете и ударите идват от различни места и играчи. На практика от целия отбор.

Отдавна не сме виждали Байерн постоянно да изглежда толкова заплашителен в атака или толкова сплотен като цяло. Въпреки че все още е рано да кажем дали тази тенденция ще се запази, това е едно наистина обещаващо начало на сезона.

Идентичността на отбора се оформя

Говорейки за отбора, вече се вижда ясно, че той започва да развива своята идентичност. Ако имаше някакви съмнения преди пристигането на Венсан Компани по отношение на стила футбол, който вероятно ще опита да наложи, изглежда, че първите няколко мача започват да ни дават по-ясна картина.

Ако се върнем към мача с Холщайн Кил от уикенда, играчите движеха топката по-плавно. Те пресират последователно и връщат топката по-високо на терена. Движението им без кълбото е по-добро и те самите се справят доста умело с напрежението. Може би, най-важното е, че те бяха много по-продуктивни, когато държаха топката. Но футболистите на Байерн не просто я държат, за да я пазят. Те се движат напред с нея и имат цел.

Венсан Компани
Байерн Мюнхен - Динамо Загреб, Венсан Компани (Снимка: БТА)

В защита, все още, баварците може да бъдат „хванати“ на бързи контраатаки, както обикновено, но пресата смекчава част от този риск. Целта изглежда ясна – не непременно да се запази „суха“ мрежа, а да се създадат достатъчно възможности за гол, така че някоя грешка тук и там да няма голямо значение върху крайния резултат.

Въпреки че някои от феновете на Байерн биха искали да видят отбор, който е по-сигурен в защита, това е стил на игра, който тези играчи познават и, за който са подходящи. Истинският въпрос е дали ще могат да играят успешно по този начин срещу по-големи отбори или ще бъдат прекален голям риск. Само времето ще покаже.

Байерн Мюнхен
Байерн Мюнхен - Динамо Загреб, баварците празнуват поредния гол на Хари Кейн (Снимка: БТА)

Томас Мюлер също поставя рекорди, но и още нещо

Това изглежда е сезон, който ще бъде пълен с моменти за историята и за Томас Мюлер, освен за Хари Кейн. Въпреки че може да не ги споменем всички, последният такъв на германеца е забележителен.

Той влезе в игра за Байерн пред второто полувреме в своя 152-и мач в турнира, с което стана играчът с най-много мачове за един отбор в Шампионска лига, като по този показател изпревари Шави Ернандес от Барселона.

Мюлер, обаче, не е тук само, за да постави някакви рекорди. Той все още има какво да даде на този отбор и е готов да играе по всяко време, като дава глътка въздух на Джамал Мусиала. Единственото нещо, което наистина можем да кажем, е просто да се насладим на оставащото време, което тази легенда има пред себе си. Надяваме се, че ще счупи още много рекорди и ще си тръгне по начина, по който наистина го заслужава.

Джамал Мусиала
Байерн Мюнхен - Динамо Загреб, Джамал Мусиала (Снимка: БТА)

Не трябва да забравяме, че 35-годишният Мюлер вече изпревари и Сеп Майер, като по този начин стана футболистът с най-много мачове за клуба. За 16 сезона е спечелил 12 титли на Германия, шест пъти купата на страната, както и два пъти Шампионската лига. Естествено, стана и световен шампион с Бундестима през 2014-а година.

Какво каза Венсан Компани след гръмкия успех?

Като необичаен, но добър старт определи победата на Байерн Мюнхен с 9:2 над Динамо старши треньорът на тима Венсан Компани. Белгиецът остана здраво стъпил на земята, въпреки че баварците станаха първият отбор, който вкарва девет гола в рамките на един мач в историята на турнира.

„Тази победа ни дава само три точки. Да вкараме девет гола е необичайно, но пък бе забавно. Енергията ни бе на желаното ниво и целият отбор показа правилен дух. Това бе просто един мач и нищо повече. Вече мислим за следващия и как да продължим по същия начин“, каза Компани, който застана на треньорския пост в Байерн през лятото.

Венсан Компани
Байерн Мюнхен - Динамо Загреб, Венсан Компани (Снимка: БТА)

„Вкарахме девет гола, но допуснахме два. Вкараха ни ги, защото закъсняхме в два момента. Но успяхме да останем спокойни и вечерта бе успешна за нас“, допълни Компани, който похвали и централния нападател на тима Хари Кейн, който вкара четири от деветте гола.

„Той е много мотивиран и за мен като треньор е лесно, защото в отбора си искаш да имаш такива играчи. Те правят нещата много по-лесни. Хари е лидер и капитан на националния отбор. Футболисти като него осъзнават важността на момента и знаят какво да направят“, завърши белгийският треньор на Байерн.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.