ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Виктор Митев пред Nostrabet: Очаквам феновете на Спартак да пълнят стадиона

0
Виктор Митев
Снимка: Виктор Митев Източник: Спартак Варна Сайт

Варненският Спартак издържа с отличен едногодишния поправителен изпит във втория ешелон и се завърна в родния елит.

„Соколите“ преминаха като на парад през Втора лига и след като спечелиха 12 от 14-те си мача през пролетта финишираха на първо място в крайното класиране.

Пред Nostrabet.com капитанът на спартаклии Виктор Митев говори за представянето им през изминалия сезон и ракрива очакванията си за новия в групата на майсторите.


Г-н Митев, с какво Спартак успя да надделее над другите, за да стигне до елитната промоция?

– Смятам, че имахме силен колектив, бяхме сплотени и успяхме в най-важните моменти да показваме добър футбол и отборен дух. Мисля, че заслужено заехме първото място.

В кои мачове изпитахте най-голямо удоволствие от това, че сте играч на Спартак?

– Това чувство го изпитвах постоянно, но най-вече го усетих срещу преките съперници Септември, Добруджа и Монтана. Тогава се насладих максимално на този футбол, който исках да играем и който играхме.

Миналото лято минавало ли Ви е през ума, че може и да не се завърнете в елита?

– В нито един момент не съм и помислял, че е възможно да не успеем. Когато виждах колко сме концентрирани и искаме едно и също нещо, и като знаех с какви играчи и какво качество разполагаме, смятах, че в Б група с тези футболисти, меко казано ще е разочарование, ако не постигнем целта.

Все пак имаше ли критичен момент?

– Може би в първите срещи в началото на сезона през юли и август миналата година, особено на чужд терен, след като не ни спореше играта и допуснахме загуби извън Варна. Дори и тогава обаче бях убеден, че ще получим отплата заради труда и усилията, които полагаме, и за себераздаването.

Вие лично, кога усетихте, че ще завършите на върха?

– Като цяло се борихме за първото място през целия сезон, но може би, след като победихме Септември в София, почувствах, че вече е дошъл нашият момент. Ние и това си говорехме с момчета: Излизаме, бием и се връщаме като първи във Варна. А аз знаех, че стъпим ли веднъж на върха, няма кой да ни измести от него.

Как ви се отрази смяната на трима треньори?

– Всеки един от тях допринесе за успеха ни със своя специфичен подход. Всеки работеше по различен начин и трябваше да се нагласяме в движение към стила и изисквания на тримата, но успяхме да го направим.

Защо не се получи с Вальо Илиев?

– Той започва да прави нов отбор, тъй като пристигнаха 18 нови футболисти. Трябваше да свикнем с него и начина му на работа, и да се изчаква да се подобри взаимодействието между отделните линии и да се заздрави синхронът. Отделно влязохме в първенство след една тежка подготовка и имаше умора, която ни притискаше. Не физическа, а чисто психчески. И след като се натрупаха и негативни резултати, се стигна да треньорска смяна.

При Васил Петров стабилизирахте играта и резултатите си. Как се получи?

– Той познаваше повечето момчета, с него беше по-лесно и по-бърза стана комуникацията треньор – играчи. Логично дойдоха и позитивните резултати. Като цяло никой футболист не обича тези чести смени на треньори, но когато се появят определени обстоятелства, се стига до такива.

С Росен Кирилов мачкахте наред напролет.

– Росен, когато дойде, отборът вече бе спокоен, тъй като ни бе казано, че няма да има повече смени на треньори. Росен бе спокоен и усмихнат, и ни придаде положителна енергия, след което заиграхме така, както можем и разгърнахме потенциала си.

Кои грешки от последния си сезон при майсторите не бива да повтаря Спартак през новата кампания?

– Не е моя работа да го казвам, но през пролетта на 2023-та в елита изиграхме доста добри мачове, в които обаче ви липсваше увереност, вероятно заради напрежението и лошото класиране. В тези срещи не бяхме надиграни и имахме страшно много положения, но ги пропуснахме, а и в много мачове загубихме точки накрая. Като цяло не можахме да издържим психически.

Какъв Спартак очаквате да виждате сега в елита?

– Очаквам да са различни нещата, очаквам да сме си извлекли поуките и да сме си направили изводите, и да не се борим за оцеляване, а за утвърждване в елитната група. Вярвам, че ще се стиковаме с новите, а и те бързо ще се адаптират към новата обстановка. Надявам се също да запазим духа и колектива си, и Спартак да влезе подготвен в първенството и да показва в мачовете, че заслужава да бъде в елита, там където винаги му е било мястото.

Играта ви срещу Ботев в четвъртфиналния двубой за Купата в Пловдив, дава ли ви увереност, че разликата с добрите в елита не е голяма?

Разбира се. Ние излязохме да се надиграваме с Ботев и през първото полувреме имахме по-чистите ситуациии. След мача Ивелин Попов ни поздрави и каза че сме играли на високо ниво. Той призна, че са очаквали да се защитаваме, но е видял, че сме отбор, който иска да се надиграва с тях. Това беше спортменска постъпка от негова страна и му благодарим. Ние хвърлихме доста усилия и разбрахме, че можем много повече от това, което показахме през есента и че няма нищо страшно във футбола, и това повиши и самочувствието ни.

Какво бихте казали на феновете на Спартак?

– Нека са обединени и да заповядат на стадиона, който очаквам да се пълни в А група. Тръпки ме побиват, като се сетя за последното дерби на Варна на нашия терен. Като фен аз бях гледал доста такива мачове, но чувството да го изпиташ като футболист е несравнимо. В един момент например, когато спрях да изпълня тъч, като погледнах – целият стадион беше препълнен и нямаше място, само където стюардите разделяха агитките. Така че се надявам феновете на Спартак да продължат да ни подкрепят мощно, както винаги са го правили, а аз мога да им обещая, че ще даваме всичко от себе си, за да ги радваме с печеливш футбол.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.
Коментирай

Няма коментари.