10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кои играчи трябва да покажат ново лице през сезона във Висшата лига?

0
Коди Гакпо
Коди Гакпо, Ливърпул (Снимка: БТА)

Новият сезон в английската Висша лига вече започна и обикновено вълненията, освен около страхотните мачове, са свързани и с новите играчи. Няма нищо толкова опияняващо от неизвестното и всеки може да изгради собственото си мнение и очаквания към даден футболист, за когото не знаете много. Защото той може да е всичко, което е липсвало на любимия ти отбор.

Но какво да кажем за играчите, които вече ги наблюдаваме по терените в Англия? Тези, които също носят със себе си усещане за неизвестното, които навлязоха в новия сезон след трудна минала кампания? Дали тези играчи, които притежават голям талант и притежават нужното да играят при най-добрите, ще успеят да ни покажат своята истинска класа? Или миналият сезон беше началото на края за тях?

Затова ще разгледаме по един играч от всеки клуб от „Голямата шестица“ на Висшата лига, който заслужава втори шанс да се докаже тази година!

Коди Гакпо – Ливърпул

Големите международни турнири винаги са „златна мина“ за големи таланти и бъдещи звезди, особено днес, когато е много трудно за даде играч да остане скрит от радара. Въпреки това, по време на мачовете на Нидерландия на ЕВРО 2024, сериозно впечатление направи напористото, директно и бързо ляво крило, което вече се подвизава във Висшата лига.

Това ляво крило, разбира се, беше Коди Гакпо, но беше лесно да го сбъркате с някой нов, като се има предвид, че беше сравнително периферна фигура в Ливърпул миналия сезон. До този момент той така и не успя да си печели титулярното място на „Анфийлд“, като най-дългата му серия от мачове, в които започваше от първата минута, беше точно четири в края на миналия сезон. А когото играеше, това рядко се случваше по левия фланг.

Всъщност, той започна в само един мач в Лигата отляво на тройката в атака, като по-голямата част от времето беше на върха, като Луис Диас обикновено започваше на фланга. Статистиката показва, че той е по-продуктивен, когато е именно на ляното крило. Ще бъде интересно да видим новият треньор на Ливърпул и негов сънародник Арне Слот, ще го използва, защото в първите два мача от новата кампания се появяваше като резерва след 70-ата минута. Срещу Ипсуич Таун той замени Диого Жота на върха на атаката, но срещу Брентфорд влезе на мястото на Луис Диас именно отляно.

Джейдън Санчо – Манчестър Юнайтед

Новината, че Ерик тен Хаг остава в Манчестър Юнайтед, изглеждаше като изключително неблагоприятно развитие за Джейдън Санчо. Изглеждаше, че няма връщане назад за крилото след сериозния му спор с нидерландеца миналия сезон. Но двамата очевидно са се срещнали през лятото и успяха да се помирят, поне временно.

Санчо се завърна в игра за „червените дяволи“, като взе участие във всички четири контроли по време на подготовката. След това англичанинът се появи от пейката и срещу Манчестър Сити във финала на Къмюнити Шийлд, но изпусна дузпа. Оттогава той не попадна в групата за нито един от двата мача на Юнайтед във Висшата лига, като официалната информация, че има здравословен проблем. Но дали е точно така наистина?

Джейдън Санчо
Джейдън Санчо (Снимка: БТА)

Наскоро се писа в английските медии, че Челси и Манчестър Юнайтед продължават да водят разговори и да разглеждат варианти за трансфер на Санчо при лондончани. Смята се, че е възможно да се стигне до размяна, като по посока „Олд Трафорд“ може да заминат Бен Чилуел и Рахийм Стърлинг. В последните часове, обаче, нови информации сочат, че Ювентус се е договорил с „червените дяволи“ за крилото, като сделката между двата клуба е за първоначален наем и задължителна опция за закупуването на 24-годишния играч, който също е дал съгласието си за подобен наем.

Но, въпреки това, ако Санчо в крайна сметка остане в Ман Юнайтед, на какво позиция ще играе? Едно нещо, което не липсва на „червените дяволо“, са солидните възможности в нападение. Те разполагат с Амад Диало, Маркъс Рашфорд, Алехандро Гарначо и Антони, плюс Джошуа Зиркзее може да играе навсякъде по атаката. Не трябва да забравяме, че след контузия ще се завърне и Расмус Хойлунд. Макар да има качествата и уж да се е помирил с Тен Хаг, едно е ясно – трудно ще се намери място за него в отбора.

Мойсес Кайседо – Челси

Първоначално бях готов да заложа на Рахийм Стърлинг, но той беше изключен директно от състава на „сините“. Като цяло, в тази своеобразна класация може да бъде включен спокойно половината отбор на Челси, но трябва да се спрем на един. Мойсес Кайседо определено се подобри към края на миналия сезон, като завърши кампанията с изключителен гол от средата на терена в последния мач, но през по-голямата част от сезона той не беше близо до играча, който Челси смяташе, че купува.

Регресът му беше видим, тъй като статистиката показва, че всички показатели на еквадореца по време на първия му сезон на „Стамфорд Бридж“ са били по-лоши от тези по време на последната му кампания в Брайтън. Това не говори никак добре за играч, за когото бяха платени 133 милиона евро.

Мойсес Кайседо и Кевин Де Бройне
Манчестър Сити - Челси, Мойсес Кайседо и Кевин Де Бройне (Снимка: БТА)

Но той е способен на много повече и Кайседо започна доста по-силно новия сезон. Той изигра три мача, в които беше доста солиден, като дори беше капитан срещу Сервет в Лигата на конференциите. При гръмкия успех с 6:2 над Уулвърхемптън миналия уикенд той ръководеше отлично халфовата линия заедно с Едно Фернандес, а това е една наистина обещава предпоставка, че ще видим еквадореца в позната му светлина от кариерата му в Брайтън.

Джак Грийлиш – Манчестър Сити

Този сезон ще бъде, може би, най-важният в кариерата на Джак Грийлиш до момента. Той направи една изключително слаба минала кампания и се превърне в периферен играч за Манчестър Сити, което доведе до това и да пропусне Европейското първенство с Англия.

„От това, което видях досега, една седмица тук и в предсезонното турне, ми харесва“, каза преди началото на сезона мениджъра на Ман Сити Хосеп Гуардиола.

Джак Грийлиш
Футболистът на Манчестър Сити Джак Грийлиш (Снимка: БТА)

Срещу Челси в първия мач от сезона Грийлиш стана неизползвана резерва, а срещу Ипсуич записа 20 минути, влизайки от пейката. Въпреки че Жереми Доку имаше силен първи сезон, а в отбора има още много опции, Грийлиш трябва да бъде готов да се бори за мястото си.

Габриел Мартинели – Арсенал

Може да се съгласим около мнението, че Арсенал няма как да спечели Висшата лига, докато не подпише с елитен централен нападател, но това не е съвсем вярно, стига да получават голове и от други източници. Букайо Сака, Кай Хаверц и Леандро Тросард бяха в основата на попаденията през миналия сезон, като всички подобриха резултатите от предходната кампания, но Габриел Мартинели отбеляза само шест гола и се задържаше на пейката доста по-често.

Въпреки че основните му показатели не са се променили значително през последните няколко сезона, той изначално имаше горе-долу същия брой шансове за попадение и удари към вратата, като разликата е, че през 2023/2024 бразилецът не успя да бъде толкова ефективен, както годината преди това.

Арсенал отново ще бъде основният съперник на Манчестър Сити за титлата, така че ако Мартинели успее да възвърне формата си отпреди две кампании, това ще бъде в огромна услуга на „артилеристите“ по пътя към детронирането на „гражданите“. В двата двубоя от началото на сезона бразилецът започна като титуляр и създаде по едно отлично положение.

Деян Кулушевски – Тотнъм

В седмицата преди началото на сезона мениджърът на „шпорите“ – Ангелос Постекоглу, изключи възможността Деян Кулушевски да бъде използван като централен нападател, било то като класически номер „9“ или фалшив такъв. А това не е изненада, с оглед на това, че лондончани привлякоха Доминик Соланке, а в състава са още Ричарлисон и капитана Хюн-мин Сон. Въпросът, сега е къде ще се впише най-добре Кулушевски?

През по-голямата част от първата година, в която беше в Тотнъм, ролята му беше твърдо на десния фланг, но към края на миналия сезон той беше навсякъде: отдясно, отляво, в халфовата линия и като номер „10“.

Деян Кулушевски
Футболистът на Тотнъм Хотспър Деян Кулушевски (Снимка: БТА)

Тази несигурност може да се увеличи този сезон, като пристигането на Соланке вероятно означава, че Сон ще се премести отляво, а младите Арчи Грей и Лукас Бергвал ще предоставят повече възможности в халфовата линия.

Това означава ли, че шведът ще бъде острието на „шпорите“, което е готово да се включва навсякъде, където е необходимо? Може ли да заеме мястото на Джеймс Мадисън след слабата му форма след завръщането му от контузия? Срещу Лестър Сити в първия мач от новата кампания Кулушевски влезе именно на мястото на Мадисън в средата на терена, а срещу Евертън започна като титуляр, замествайки Папе Матар Сар, отново в халфовата линия.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.