10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ливърпул отново доминира, но в стил Арне Слот

0
Мохамед Салах и Доминик Собослай
Ливърпул - Брентфорд, Мохамед Салах и Доминик Собослай (Снимка: БТА)

Ливърпул победи Брентфорд с 2:0 у дома в мач от втория кръг на английската Висша лига. Това бе и дебютът на новия треньор на мърсисайдци Арне Слот на „Анфийлд“ за първенство.


Началото бе мечтано, след като Диого Жота изведе Луис Диас в коридор, колумбиецът напредна с топка в крака и с премерен шут не остави шансове на Марк Флекен – 1:0 в 13-ата минута. До края на полувремето играта бе по-скоро равностойна.

Луис Диас
Ливърпул - Брентфорд, Луис Диас (Снимка: БТА)

След паузата, обаче, „червените“ увеличиха оборотите и напрежението пред Флекен неимоверно се покачи. Въпреки това, колегата на нидерландеца от отсрещната страна – Алисон, беше принуден да се намесва след удар с глава в близост до вратата си.

Все пак, натискът на домакините даде резултат в 70-ата минута, когато Диас намери Мохамед Салах, а египтянинът не чакаше втора покана и преодоля елегантно Флекен за 2:0 в 70-ата минута. До края нямаше кой-знае колко любопитни ситуации пред двете врати и така Ливърпул спечели отново, след като на старта надви новака Ипсуич Таун със същия резултат на „Портманд Роуд“.

Мохамед Салах и Доминик Собослай
Ливърпул - Брентфорд, Мохамед Салах и Доминик Собослай (Снимка: БТА)

„Червените“ са един от четирите отбора в Лигата с пълен актив от шест точки до момента заедно с шампионите Манчестър Сити, Брайтън и Арсенал. Брентфорд е с три пункта, след като в първия кръг се справи с Кристъл Палас на собствен терен. В следващия кръг „пчеличките“ на Томас Франк посрещат новака Саутхемптън, докато за Ливърпул предстои визита на „Олд Трафорд“ за пореден сблъсък от голямото съперничество с Манчестър Юнайтед.

„Анфийлд“ определено хареса новия стил на Арне Слот

Да, мачът предложи някои нервни моменти, които обаче рядко граничеха с хаотичността. Слот каза на играчите си да направят „всеки пас важен“ и, когато Ливърпул отблъсна Брентфорд и доминираше притежанието на топката, те направиха някои от най-добрите си отигравания, за голяма радост на домакинската публика, която скандираше името на старши треньора в 82-ата минута.

Отборът изобщо не преиграваше. Ливърпул не се страхуваше да прави тези къси, но остри подавания, които извеждаха Луис Диас, Мохамед Салах и Диого Жота.

Арне Слот
Ливърпул - Брентфорд, Арне Слот (Снимка: БТА)

Трент Александър-Арнолд беше чудесен до изваждането си от игра малко след час игра, а Алексис Мак Алистър показа класата си, ръководейки центъра на терена. Неговите интелигентни пасове за разделяне на противниковата защита предизвикаха възгласи и аплодисменти от доволната публика. „Червените“ държаха в дълъг период от време топката и „убиваха“ темпото, но, когато трябваше, тръгваха напред и бързият стил на Слот си проличаваше. Доминик Собослай, който имаше нужда да повиши нивото си на игра през този сезон, също показа обнадеждаващи знаци с и без топка в крака.

Най-големият извод, обаче, беше колко спокоен изглежда Ливърпул под ръководството на новия си треньор и колко готови са привържениците да го подкрепят, докато той изгражда своя отбор след ерата на Юрген Клоп.

Мастъркласа в защита от Ливърпул

Според статистическият портал Squawka, победата с 2:0 означаваше, че отборът на Слот вече има повече „сухи“ мрежи в първите си два мача, отколкото Ливърпул на Юрген Клоп в последните си 17 начело.

Решението на Слот да извади Джарел Куанса и да заложи на Ибрахима Конате на полувремето срещу Ипсуич беше прието добре и съвпадна с това, че отборът пое контрола над играта. Куанса беше критикуван от треньора си, че загуби твърде много дуели в първия мач от сезона и остана на пейката срещу Брентфорд, докато Конате започна за първи път като титуляр.

Французинът се представи отлично, като спечели 100% от четирите си индивидуални дуела и върна притежанието на топката шест пъти.

Двамата с Куанса са в жестока конкуренция да бъдат партньори на Върджил ван Дайк в защитата този сезон. След първите два мача изглежда, че Конате има предимство пред по-младия си колега, но все още има достатъчно време англичанинът да отправи ново предизвикателство за титулярно място.

Слот ще бъде доволен от представянето на своя отбор в защита в първите два мача от сезона, а „червените“ се единственият отбор, заедно с Арсенал, които не са допуснали нито едно попадение във Висшата лига до момента.

Райън Гравенберх отново държеше нещата в центъра под контрол

Светлините на прожекторите бяха насочени към Райън Гравенберх в ранните етапи на този сезон поради позицията му в основата на халфовата линия, позиция, на която Ливърпул се опита да привлече Мартин Субименди.

Нидерандецът, обаче, беше един от най-добрите играчи срещу Ипсуич миналата седмица и отново изглеждаше в добра форма срещу Брентфорд. Гравенберх беше санкциониран за нарушение през първото полувреме, но завърши с най-много подавания (72) и спечели най-много борби (3), докато беше на терена.

Той може да се възползва най-много от липсата на нови попълнения в Ливърпул досега и, ако представянето му остане на високо ниво, ще бъде едно от първите имена в отбора на Слот в основата на халфовата линия, след като впечатляваше досега.

Райън Гравенберх
Ливърпул - Брентфорд, Райън Гравенберх (Снимка: БТА)

Възраждането на Луис Диас

Не беше изненада да видим Диас да бележи в първия домакински мач за сезона. Колумбиецът вкара първия гол на Ливърпул във Висшата лига на „Анфийлд“ през последните три сезона. Три четвърти от головете на Диас във Висшата лига са дошли на „Анфийлд“ (13/17) – най-високият дял от всички играчи с над 15 гола за Ливърпул в надпреварата.

Той показва страхотни знаци в ранните етапи от сезона и отбеляза превъзходно попадение срещу „пчеличките“, като, освен това, вратарят на лондончани Марк Флекен спаси сигурен втори гол на колумбиеца след почивката.

Луис Диас
Ливърпул - Брентфорд, Луис Диас (Снимка: БТА)

Реално, той е един от четиримата играчи в нападение за Ливърпул и дали представянето му до момента е достатъчно, за да се счита, че Диас ще бъде основна част от предната линия на Ливърпул? Засега Слот изглежда, че мисли така, тъй като той даде да се разбере, че колумбиецът не се продава, когато беше свързван с трансфер в Барселона и Манчестър Сити.

Този сезон числата на Диас ще бъдат под по-голямо внимание, тъй като той вече е от почти три години в клуба. Началото на кампанията е обещаваща, но той се нуждае от постоянство.

Мохамед Салах е под пара

Египетският крал отново показа страхотна форма срещу Брентфорд, отбелязвайки втория гол за Ливърпул. Това попадение означаваше, че Салах се настани в Топ 5 на вечната голмайсторска листа на мърсисайдци, конкретно на „Анфийлд“ във всички турнири със 118 гола, изпреварвайки Роби Фаулър (117).

Само Иън Ръш (185), Роджър Хънт (173), Гордън Ходжсън (159) и Били Лидел (137) имат повече голове на „Анфийлд“ от Салах за клуба.

Това беше и първият път, в който той отбеляза попадение в първите два мача от сезон във Висшата лига, въпреки че миналата седмица стана единственият играч, отбелязал гол в първия уикенд в девет последователни години – още един знак за неговия успех.

Какво каза Арне Слот след мача?

Определено това беше перфектно начало на живота за Ливърпул под ръководството на Арне Слот с две победи от два мача и нито един допуснат гол, което е страхотна подготовка за отбора преди дербито срещу Манчестър Юнайтед следващата седмица на „Олд Трафорд“.

Нидерландецът заяви, че се радва, че играчите му са контролирали всички опити за атаки и контраатаки на съперника, а в добавка на свой ред създадоха голям брой голови положения.

Арне Слот
Ливърпул - Брентфорд, Арне Слот (Снимка: БТА)

„Дефанзивното ни представяне днес бе много добро. Съперникът имаше само две възможности, едната от които бе голяма, като и двете дойдоха след статични положения. Контролирахме техните контраатаки, имахме контрол и при изграждането на постепенните им нападания. Освен това създадохме много положения през второто полувреме. Мисля, че феновете на Ливърпул са виждали това много пъти под ръководството на Юрген. Но това, което имам предвид, говорейки за контрол е, че когато допуснем контраатака, виждаме как всички спринтират назад, правейки всичко възможно, за да не допуснем гол“, заяви Слот след двубоя.

„Видяхте, че накрая Брентфорд нямаше сили да се защитава. Това е благодарение на нещата, които направихме още през първото полувреме. Ипсуич и Брентфорд ни затрудниха доста, но не очаквам да бъдат сред отборите от Топ 6 този сезон, така че имаме още много какво да доказваме срещу отборите, които мога да завършат в Топ 6. Две добри победи срещу трудни опоненти. Има още много за доказване. И двата отбора заслужават уважение за начина, по който играха срещу нас, но има още какво да доказваме. Винаги е добре да започнеш с две победи и „сухи“ мрежи. Най-важното е, че трябва да играем в стил, който феновете искат да видят“, допълни още треньорът на мърсисайдци.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.