ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ренесанс в червено: ЦСКА започва да гради династия от пълната нула

0
Новото ръководство на ЦСКА
Снимка: БТА

Дългоочакваната пресконференция на ЦСКА дойде и си замина, но не бързо. Ръководството на „червените“ в лицето на Стоян Орманджиев и Филип Филипов, плюс новите лица Томислав Стипич и Михаил Александров отговори на всички текущи въпроси около стадион „Българска армия“, първия отбор, дубъла, спортните бази на клуба и структурата – каквато бе и идеята на брифинга.

Четиримата издържаха стоически на близо 30 въпроса от по-близките до клуба журналисти и дадоха максимално конкретни отговори към момента. Феновете, желаещи да получат смилаеми послания, трябва да са наясно, че цялата работа на новото оперативно ръководство е още в зародиш. ЦСКА тепърва започва да гради и то от самата 0. Защото както каза Орманджиев – краят беше ужасен, но можеше да е и ужас без край.

Без Европа, но с европейски модел

В сегашната ситуация „армейците“ изживяха минитрагедия и няма да играят в Европа по спортни причини – прецедент в последните 30 години. В останалите случаи столичният гранд игра на практика беше изхвърлян от евротурнирите заради огромни административни неволи. Това е и частицата утеха в момента – ЦСКА няма забавени плащания, няма управленски неуредици, няма чакащи дела, няма висящи лицензи. Чиста основа, на която трябва да се гради след 8 години тъмнина и мрак.

Сега е време за „Червен“ ренесанс. Какъвто изживяха неколцина грандове само в последните 10-15 години – Ливърпул при Юрген Клоп, Ювентус с Антонио Конте и Бепе Марота, Милан със Стефано Пиоли, Арсенал с Микел Артета и други. Все отбори, чието място е по върховете на световната футболна пирамида. Марки, много по-големи от ЦСКА, но също търпели кризи и провали, докато не създадат правилната структура и не заработят според потребностите си.

ЦСКА - ЦСКА 1948 - бараж
ЦСКА - ЦСКА 1948 - бараж (Снимка: БТА)

Мястото на ЦСКА е на върха и никъде по-надолу. Футболът е цикъл – след добър идва лош, след лошия – добър.

Новите ръководители на ЦСКА дадоха заявка, че ще се стремят към най-добрите европейски практики. Такава е и закваската на „червените“ – да се мерят с най-големите на Стария континент. Но пътят до тях е дълъг и трънлив – школа, стадион, вътрешна организация, силен първи отбор, продуктивен дубъл, добро скаутско звено и още много.

Ренесанс от най-долното ниво

На пресконференцията на ЦСКА беше ясно заявено и подплатено с факти, че клубът е осигурен финансово за години напред. Не само това – „червените“ ще изградят чисто нова база за своята академия. Проблемът на Панчарево е логистичен – придвижването на малките „армейци“ до крайната дестинация в столицата е затруднено. На теория Панчарево е извън пределите на София. Затова от клуба ще вложат огромна сума в построяването на „най-добрата база в България“ по техни думи и на подходящо място – близо до метро и градски транспорт. Такава, каквато да приляга на ЦСКА и юношите на клуба. Тя разбира се и ще привлича далеч повече младежи към 31-кратния шампион.

Пръв отговорник за „червеното“ бъдеще на школата ще е Михаил Александров. Леко встрани от акцентите, точно като позицията му на терена преди години – дясно крило. Александров, рожба именно на ЦСКА, обяви на свой ред, че за бъдещето на детско-юношеския футбол в столичния колос ще има много обширен брифинг на мястото на бъдещата база. Мястото – към момента неизвестно.

Михаил Александров
Михаил Александров (Снимка: БТА)

Александров сподели абстрактно своята визия за новата база – естествени терени, възстановителен център, хотел, терени за Футбол 9 и игрища за минифутбол. Визията на Александров досущ прилича на тази на някои от големите европейски клубове, където някогашният национал е карал редица обучения.

По-близък пример е гръцкият ПАОК, чийто нов тренировъчен център ще бъде открит съвсем скоро. Очаква се в гнездото на „двуглавите орли“ да кацат немалко отбори за зимна подготовка, придържайки се към реториката на птиците. Това е залегнало и във визията на Александров за базата на ЦСКА – да бъде най-добрата в България и да се финансира с идващи на подготовка други отбори. Амбицията се простира дори нагоре – базата да е една от най-добрите на Балканите. Критерий, към който трябва да се стреми и ЦСКА на Орманджиев, Филипов, Александров и Стипич.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.