ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ради Здравков пред Nostrabet: Виждаме смели отбори на Европейското

0
Ради Здравков
Снимка: Ради Здравков, Източник: ЦСКА 1948 Сайт

Ради Здравков е една от големите легенди на българския футбол. Той е юноша на Локомотив София и след като вдига за първи път шампионската титла с родния си клуб, преминава в един незабравим ЦСКА. С армейците е няколко пъти шампион и носител на Купата на страната, и е важен играч в отбора, елиминирал действащите европейски шампиони Нотингам и Ливърпул.

Здравков е избиран също за Най-добър футболист на България и 13 години е част от националния тим, с който участва на финалите на Световното първенство в Мексико през 1986 година.

След приключването на кариерата си той е водил редица български тимове. Няколко пъти е начело на Локомотив София, с който печели Купата на България, както и на Славия, Локомотив Пловдив, варненските Спартак и Черно море и Берое.

Nostrabet.com потърси Ради Здравков, за да изрази своето мнение за Европейското първенство, тъй като смятаме, че за нашите читатели ще бъде интересно да чуят какво мисли такъв безспорен футболен авторитет за случващото се по германските терени.


Г-н Здравков, Вашите впечатления от футбола, който наблюдавахме в групите?

– Радващото е, че видяхме много хубави неща в сравнение с предни първенства. Видяхме смели и открити отбори, които неслучайно вкараха повече голове, макар че това не бе плод на офанзивни действия, а по-скоро на грешки в дефанзивен план.

Забелязахте ли новости в тактическо отношение?

– Такива няма, но всеки треньор променя позициите на атакуващите си играчи, защитниците и хората в средата на терена, съобразявайки се със стила на игра на противника. Правят се успешни тактически смени, което означава, че треньорите имат реална преценка на възможностите на тима, който водят и затова как да противодействат на противника. Високата преса също е по-добре организирана и по-успешна, отколкото на минали финали.

Имаше отбори, към които очакванията бяха по-големи, но те трудно продължиха напред. За въпрос на сметки ли става дума или се дължи на недобро моментно състояние?

– За сметки категорично не. Всички отбори играеха на високо ниво през 90-те минути и затрудняваха така наречените фаворити.

Изненадан ли сте от отпадането на Хърватия?

Не бих казал, просто това не беше тяхното първенство. Но не бива да зачеркваме хърватите и това как ще се развива отборът им занапред, ще зависи от шефа на техния футбол и треньора.

Малцина очакваха дебютантът Грузия да излезе от групата си. Вашият коментар?

– Вижте, Грузия е един от любимите ми отбори и затова го гледам с внимание и стискам палци за тях. Грузинците ми допадат като всеотдайност и работоспособност, и най-вече като тактическа диспциплина. Този отбор има идея какво да прави на терена и ясно начертан план, а играчите са усвоили идеите на треньора и изпълняват поставените задачи. Когато пресират, пресират всички, в средния им блок също участват всички, всеотдайни са и при тях има единомислие. Отделно преходът им в двете фази също е много добър и като цяло имат ясно изразен тактически план.

Вие дълги години сте играли в Португалия и няма как този тим да Ви е безразличен. Какво мислите за представянето на играчите на Роберто Мартинес дотук?

Португалия разполага с индивидуалности с голяма футболна стойност. Те не блестяха досега кой знае колко, но смятам, че лека-полека ще намерят оптималната си форма. А и треньорът им е способен да ги вкара в тази оптимална форма и да намери оптималния състав.

Може ли да се твърди, че Австрия очарова с играта и докъде според Вас ще стигне?

– Този отбор ми прави сериозно впечатление и при него важи това, което казах за Грузия, даже в още по-голяма степен. Австрийците имат единомислие през всичките 90 минути и работят в синхрон, имат и скорост в действията, и много качествени играчи. Но в елиминациите те ще срещнат по-силни отбори и ще видим дали индивидуалните качества на техни отделни футболисти ще им помогнат да продължават да си вършат добре работата, което се отнася също и за Швейцария.

Г-н Здравков, Англия и Франция в три мача вкараха само по два гола, като „петлите“ го сториха чрез автогол и от дузпа. Какво е Вашето обяснение за това?

– Англичаните нямат идея и всичките им играчи са затруднени в продължаването на атаките и тяхното изграждане. При тях няма последователност, няма развитие. Що се отнася да Франция, момчетата на Дешан натискат педала и ще стават по-силни, което е валидно и за Германия.

Хари Кейн се разписа срещу Дания, но като цяло не е този играч, който стряска защитите?

– Хари Кейн досега често остава изолиран и рядко играе с топката. А един играч няма как сам да решава мачовете без помощта на своите колеги. Играта на Англия върви трудно, дали защото са прекалено статични и няма игрово разбирателство. При тях липсва и единомислие, и се разчита на индивидуални действия. Отчитайки тази затворена игра, няма как за Кейн или който и да е друг, да се каже, че играят добре. Дори топката да е в него, не се вижда пространство и време, продължението го няма. Когато противникът е пред наказателното поле, Меси може да реши мач, но Англия няма Меси.

Как виждате новата перла на Реал Мадрид Килиан Мбапе и ще се отрази ли върху представянето му срещу Белгия тежката контузия?

– Мбапе направи няколко тренировки с предпазна маска и инстинктът за съхранение е преодолян. Килиан обаче е от тези футболисти, които в мачове с голям залог преодоляват всички трудности.

Като казах Белгия, те бяха сред фаворитите за първото място, но защо „червените дяволи“ са под нивото си?

– Защото единствено Де Бройне се опитва нещо да направи и нямат отборна игра. Само Де Бройне в средата на терена и Жереми Доку напред не са достатъчни и като я няма подкрепата, трудно ще стане.

Има ли домакинът Германия нужния потенциал, за да покори отново европейския връх след 28 години?

– У дома и стените помагат, но Германия разполага с добре балансиран отбор, особено в средата на терена, където са Тони Кроос и Илкай Гюндоган. Вярно е, че понякога нещата в атаката им не се получават, но се вижда, че има мисъл, идея и последователност. И всеки знае какво да прави, когато топката се изнася от централния защитник или е в краката на Кроос. Германците се справят при постепенна атака, и при тях има синхрон и хармония.

Какво мислите за испанците, които дават сериозна заявка за четвърта титла със съдържателните си продукции?

– Испания не само лесно взе своето, но и успя да съхрани силите на няколко основни играчи. С оглед на показаното от играчите на Луис де ла Фуенте и ако се придържаме към логиката, те би трябвало да елиминират Грузия на осминафиналите, и могат да се справят с всеки друг.

Кои са Вашите фаворити за трофея?

– Германия, Испания и Франция.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.
Коментирай

Няма коментари.