10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Първа загуба за Ливърпул на Слот и първи сериозен тест за новия треньор

0
Мохамед Салах
Ливърпул - Нотингам Форест, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Ливърпул допусна първа загуба под ръководството на новия си треньор Арне Слот. „Червените“ отстъпиха изненадващо с минималното 0:1 от Нотингам Форест на своя „Анфийлд“ в двубой от четвъртия кръг на английската Висшата лига. Калъм Хъдсън-Одой се превърна в герой за гостите с попадението си в 72-ата минута. По този начин бе прекъсната серията на мърсисайдци три поредни победи, докато гостите продължават без поражение през настоящата кампания.


В 17-ата минута Луис Диас се пребори по страхотен начин на аутлинията и след това нахлу в наказателното поле, за да стреля в близкия ъгъл, но топката се отби от десния страничен стълб на Нотингам. Десетина след това Трент Александър-Арнолд центрира перфектно към Диого Жота, който стреля добре с глава, но вратарят Матс Селс блесна със спасяване.

В 52-ата минута Мохамед Салах показа добра индивидуална техника, като преодоля Алекс Морено и шутира в близкия ъгъл с десния крак, но Селс бе на място и съумя да избие в корнер. В 68-ата минута Морган Гибс-Уайт пусна брилянтен пас към Антони Еланга, който отправи удар, който премина малко над напречната греда.

В 72-ата минута Нотингам организира великолепна контраатака, при която Антони Еланга получи на фланга и успя да смени фронта на атаката, като намери по великолепен начин Калъм Хъдсън-Одой, който се справи чудесно и отправи феноменален удар с десния крак, който се отклони от гредата и влетя във вратата на Алисон, който само можеше да изгледа топката – 1:0 за Нотингам Форест.

Нотингам Форест
Ливърпул - Нотингам Форест, радостта на футболистите на Нотингам след победата (Снимка: БТА)

Пет минути преди края на редовното време Нотингам можеше да реши всичко в мача, като Антони Еланга остана сам срещу Алисон и отправи силен удар, но бразилският вратар успя да спаси. В 87-ата минута Доминик Собослай овладя в наказателното поле на гостите и опита удар през куп от играчи, но в последния момент бе блокиран от Мурийо. От последвалия корнер унгарският халф намери капитана Върджил ван Дайк, който стреля с глава, но топката мина над напречната греда.

Като цяло Ливърпул не показа най-добрата си игра и донякъде заслужено загуби, като остава на втората позиция с девет точки, колкото има и третия Астън Вила, но вече изостава с три от шампиона Манчестър Сити. Мърсисайдци могат да бъдат изпреварени от Арсенал и Нюкасъл Юнайтед, ако двата отбора спечелят неделните си мачове. Нотингам, от своя страна, се изкачи до петото място с осем пункта.

Първата загуба на Арне Слот – как ще реагира отборът сега?

Слот напусна терена като попарен, когато перфектният старт на Ливърпул на сезона се срина на „Анфийлд“. Това бе първият голям удар по старши треньора след преминаването му от Фейенорд това лято.

Представянето на Ливърпул не беше на ниво и въпреки редица тактически промени по време на мача, планът на нидерландеца определено не сработи. Нотингам Форест задуши „червените“ през първото полувреме и след това удържа преднината си, за да стигне до първата си победа на „Анфийлд“ от 55 години насам.

Всичко изглеждаше привидно хубаво за Слот в първите седмици от сезона, но сега нямаше отговор на предизвикателството. Отборът му се опитваше да измисли нещо, но така и не стигна до попадение, а и изглежда идеите се изчерпаха.

Сега нидерландецът трябва да покаже не само тактическите си качества, но и тези на психолог след изненадващо поражение преди завръщането на мърсисайдци в Шампионската лига следващата седмица срещу Милан. Това е първият му голям тест на горещия стол в Ливърпул.

Арне Слот
Ливърпул - Нотингам Форест, Арне Слот (Снимка: БТА)

Смените на Слот не повлияха на играта

Друг изключително успешен аспект от Ливърпул на Юрген Клоп, бе върху смените. Германецът имаше умението за тактически настройки в ключови моменти от мачовете.

Срещу Форест, Слот пусна от пейката Дарвин Нунес, Коди Гакпо и Конър Брадли, а Ливърпул допусна попадение във вратата си 11 минути по-късно. Нито Нунес, който докосна топката само осем пъти, нито Гакпо успяха да отбележат гол, докато бяха на терена.

Луис Диас и Коди Гакпо
Ливърпул - Нотингам Форест, Луис Диас и Коди Гакпо (Снимка: БТА)

Слот отговори с още една тактическа промяна, като пробва да играе с трима в защита, вкарвайки Къртис Джоунс вместо Ибрахима Конате, докато Константинос Цимикас замени Андрю Робъртсън, но също без резултат.

„Не успяхме да играем по-добре с топката, когато направихме смените. Не създадохме толкова много чисти положения, защото те се защитаваха наистина добре, но и ние играхме малко слабо днес (б.а. – вчера)“, заяви вратарят Алисон след двубоя.

Това, което беше ясно, обаче, беше колко силно Слот се нуждае от най-добрите си играчи, ако иска Ливърпул да бъде успешен този сезон. Мохамед Салах също беше един от многото „изчезнали“ на терена.

Мохамед Салах и Алекс Морено
Ливърпул - Нотингам Форест, Мохамед Салах и Алекс Морено (Снимка: БТА)

Защо Ливърпул предложи толкова малко в предни позиции?

В ден, в който един клиничен завършващ удар от Нотингам Форест се оказа разликата, Ливърпул очевидно остана без идеи в нападение. Слот не направи нито едно промяна по състава си, спрямо последните два мач, но тази магия липсваше.

Ливърпул притежаваше в 70 процента от времето топката и имаше 34 докосвания в наказателното поле на Форест, но генерира xG (очаквани голове) от само 0,87. Реално, „червените“ са падали под 1.00 по този показател само веднъж на „Анфийлд“ миналия сезон – през декември срещу Арсенал (1:1).

Доминик Собослай и Диого Жота
Ливърпул - Нотингам Форест, Доминик Собослай и Диого Жота (Снимка: БТА)

Особено Мо Салах беше в тотален контраст, спрямо първите три мача. Първо беше осуетен от Алекс Морено в началото, след почивката задържаше твърдо дълго притежанието на топката и пропускаше да я отиграе правилно. Диого Жота отправи три удара към вратата, но само един точен, като в дълги периоди от време беше незабележим, преди да бъде изваден след час игра.

Дарвин Нунес, може би, беше разочарован, че не стартира, след като прекара допълнително време в тренировки през последните две седмици поради наказанието си да не играе за Уругвай, но, когато влезе, той също не можа да намери искрата си. Диас беше близо до това да открие за Ливърпул през първото полувреме, но ударът му се отби от гредата, докато влезлият на негово място Коди Гакпо не направи нищо.

Федерико Киеза не попадна в състава, но се очаква вече да бъде на линия за предстоящите мачове, тъй като Ливърпул се изправя срещу Милан в Шампионската лига следващата седмица.

Нотингам Форест обърка Ливърпул със стабилност и упоритост

Може би също така е важно да се признае, че това не беше мач, който Нотингам непременно заслужаваше да спечели. Нито пък това беше мач, който Ливърпул заслужаваше да загуби. Но резултатите във Висшата лига не винаги са продиктувани от това кой е по-заслужил. И Слот го разбра в съботния следобед.

Това може да бъде запомнено като деня, в който треньорът на Ливърпул осъзна тежката реалност във на Висшата лига. И, че привидно по-слабите отбори (б.а. – нидерландецът отбеляза на пресконференцията си, че Нотингам Форест не е отбор за Топ 10) могат да изненадат грандовете.

Конър Брадли и Калъм Хъдсън-Одой
Ливърпул - Нотингам Форест, Конър Брадли и Калъм Хъдсън-Одой (Снимка: БТА)

Решителността също изигра своята роля, за което говори и мениджърът на гостите Нуно Еспирито Санто след мача.

„Играчите работиха много усилено. Началото беше много трудно, Ливърпул ни опря до въжетата, но успяхме да останем в мача. В защита бяхме наистина добри“, сподели Нуно Санто.

Нуно Еспирито Санто
Ливърпул - Нотингам Форест, Нуно Еспирито Санто (Снимка: БТА)

Играчите на Форест блокира три удара към вратата си, направиха 30 изчиствания, а вратарят Матс Селс се отчете с пет спасявания. Наистина впечатляващо представяне в отбрана.

Ливърпул беше много уязвим на контраатака

Мърсисайдци бяха доста по-небрежни от обикновено. Те бяха хванати при контраатака, което беше най-добрият актив на Нотингам, и слаби във владението на топката, което се дължеше на недобрите отигравания пред противниковото наказателно поле.

Запитан дали липсата на острота може да се дължи на международната пауза, Слот не даде точен отговор. Той каза, че с енергията в отбора всичко е наред, което се доказва от факта, че неговият отбор се бори до последния съдийски сигнал.

Но вратарят Алисон беше разочарован от лошото представяне.

„Не се адаптирахме достатъчно бързо. Допуснахме три контраатаки, преди да ни вкарат гол на контраатака. Трябва да се защитаваме по-добре в тези ситуации … Хъдсън-Одои имаше твърде много свобода да прави каквото си поиска с топката, да дриблира и да стреля. Лоша игра в защита от наша страна“.

Алисон Бекер
Ливърпул - Нотингам Форест, Алисон Бекер (Снимка: БТА)

Лош мач или лош късмет?

Разбира се, в друг ден този мач все още можеше да мине по мед и масло за Ливърпул.

Луис Диас уцели гредата през първото полувреме, Селс се измъкна от нелеп автогол, когато не можа първоначално да улови топката след безобиден удар с глава на Диас на голлинията си, а Ола Айна изчисти от голлинията удар на Върджил Ван Дайк след корнер.

Въпреки това, това е първо поражение за Слот, което идва в лош момент. Следващият мач е срещу Милан в Италия в Шампионската лига. Първият му голям тест като наставник на Ливърпул ще бъде как неговият отбор ще реагира на първия голям провал под негово ръководство…

Арне Слот
Ливърпул - Нотингам Форест, Арне Слот (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.