10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Новият Ливърпул показа, че е с класи над стария Манчестър Юнайтед

0
Ливърпул, Луис Диас
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, футболистите на "червените" празнуват гола на Луид Диас (Снимка: БТА)

Ливърпул надигра Манчестър Юнайтед с категоричното 3:0 като гост на „Олд Трафорд“ в голямото дерби от третия кръг на Висшата лига, с което Арне Слот продължи безупречния си старт начело на „червените“. Мърсисайдци са с три победи от три мача, три „сухи” мрежи и девет точки, с които са равни с Манчестър Сити на върха в класирането.

Домакините от Манчестър играха плахо в защита и в халфовата линия, което позволи на гостите да отнемат бързо топката и да атакуват срещу ограничен брой бранители. Така се стигна и до двата гола през първото полувреме, с които Ливърпул заслужено водеше на почивката.


Головете всъщност можеше да бъдат повече. Мърсисайдци поведоха в шестата минута с попадение на Трент Александър-Арнолд, който се разписа с топовен шут в наказателното поле след грешка на защитата. Попадението на английския национал, обаче, бе отменено заради засада на Мохамед Салах в хода на атаката.

Ливърпул все пак поведе в 35-ата минута, когато Мохамед Салах получи топката по дясното крило и центрира, а Луис Диас не сгреши от близко разстояние за 1:0. Колумбиецът сам отне топката от защитата на Юнайтед седем минути по-късно и пренесе атаката отново към Салах, който му върна подаването в наказателното поле и Диас вкара за втори път.

Луис Диас и Бруно Фернандеш
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Луис Диас и Бруно Фернандеш (Снимка: БТА)

Мениджърът на домакините Ерик тен Хаг не успя да промени нищо на почивката дори и със смяната на сгрешилия за головете Каземиро, а Ливърпул бързо стигна до трето попадение. Този път точен бе Мохамед Салах, който се възползва от подаване на Доминик Собослай и лошо позициониране на вратаря Андре Онана, за да го преодолее за трети път.

Мохамед Салах
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Юнайтед рядко застрашаваше вратата на гостите, но го направи на няколко пъти чрез Джошуа Зиркзее през първото и второто полувреме, но Алисон Бекер отрази ударите. Нидерландският национал получи най-добрия си шанс да се разпише в 78-ата минута, когато Маркъс Рашфорд го намери с перфектен пас зад гърба на Върджил ван Дайк на далечна греда. Той, обаче, не успя да изпрати топката към вратата, а в ответната атака Собослай пропусна за гостите.

В последния половин час играта беше равностойна и повече голове не паднаха. Така Юнайтед отстъпи с 0:3 като домакин и загуби за втори път от три мача, което оставя рекордьорите по титли в Англия на 14-о място с актив от три точки.

Как трябва Ерик тен Хаг да реши въпроса с Каземиро?

Ясно е, че бразилският халф отдавна вече не е този Каземиро, който помним в Реал Мадрид. Но той продължава, изненадващо, да опитва амбициозни подавания, които само някои от най-добрите плеймейкъри в света могат постоянно да правят. Процентът на завършени пасове на 32-годишния играч през миналия сезон го нареди в долната половина сред полузащитниците във Висшата лига. Срещу Ливърпул в неделя, и то само за едно полувреме, Каземиро направи едва десет точни паса от общо 37.

Той изглежда готов да поема рискове и това е небходимо, но трябва да бъдеш прецизен в отиграванията си. Новото попълнение Мануел Угарте ли ще бъде решението на проблемите? И да, и не. „Червените дяволи“ купиха уругваеца за 50 милиона евро от Пари Сен Жермен, който е с девет години по-младият от Каземиро, и е много по-консервативен играч като цяло във владението на топката.

Той не е толкова податлив на натиск и ще покрие повече от отворените пространства, които Юнайтед оставя в прехода под ръководството на Тен Хаг.

Каземиро сбърка и при двата гола на Луис Диас през първото полувреме и колкото и унизителна да беше смяната му на полувремето, това едва ли ще е последното му участие за клуба. След като не успя да си намери нов отбор през лятото, един от най-добре платените играчи на „Олд Трафорд“ все още може да има ключова роля за тима по време на дългата и тежка кампания, дори ако вече е далеч от най-добрите си години.

Става ли Луис Диас все по-добър?

След миналия сезон се завъртяха доста въпросителни около головете и асистенциите на колумбийския национал. За пример ще дадем пропуските му при равенството 1:1 срещу Манчестър Сити на „Анфийлд“. Като цяло, Диас се представи под нивото си за очаквани голове (xG) с едва три попадения миналата кампания.

Под ръководството на новия старши треньор Арне Слот, се появи сериозен натиск върху Диас да подобри приноса си пред вратата на съпреника. Тъй като Доминик Собослай също скочи да засече топката с глава след центрирането на Салах на втора греда, за секунди някои си помислиха, че двамата ще се сблъскат и ще пропуснат сигурен гол, но Диас не се притесни от присъствието на своя съотборник и насочи топката в мрежата, откривайки резултата.

Луис Диас и Доминик Собослай
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Луис Диас и Доминик Собослай (Снимка: БТА)

Второто му попадение, дошъл след изкусен пас на Салах, вече беше нещо, което наистина прилича на направено от колумбиеца – прецизен удар без подготовка в долния ляв ъгъл на Андр Онана. В удара му имаше прецизност и никакво излишно усложняване. Той инстинктивно избра правилния завършек. Сега Диас е вкарал повече голове във Висшата лига срещу Юнайтед, отколкото срещу всеки друг съперник (четири).

Откриващият гол срещу Брентфорд миналия уикенд също беше нещо подобно – безмилостен удар без замисляне, с който завърши бърза контраатака.

Луис Диас
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Луис Диас (Снимка: БТА)

От началото на този сезон, макар да са минали само три мача, Диас има три гола от xG от само 1,2. Не е за подценяване и неговото точно позициониране при подобни ситуации, което също помага, но сега ключът ще бъде в неговото постоянство.

Сбърка ли Тен Хаг с атакуващите играчи?

Очакваше се Тен Хаг да направи промени по състава след загубата миналата седмица от Брайтън с 1:2. И особено след доброто представяне на Алехандро Гарначо в първите два двубоя, влизайки от пейката, завръщането му в титулярния състав не беше изненада. Той замени на десния фланг Амад Диало, който отбеляза попадението за „червените дяволи“ срещу „чайките“.

Донякъде беше изненада, обаче, че Тен Хаг отново показа вярата си в Маркъс Рашфорд и го включи като титуляр в трети пореден двубой, макар представянето му да не беше нещо впечатляващо. Дали заради това, че той има седем гола в кариерата си срещу Ливърпул, най-много от всички отбори във Висшата лига, заедно с Лестър Сити, или по други причини, не стана ясно. Малко играчи попадат толкова ярко под прожекторите като Рашфорд, а Тен Хаг категорично отхвърли критиките към представянето на Рашфорд срещу Брайтън миналия уикенд, опроделейки ги като „глупави“.

Ерик тен Хаг
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Ерик тен Хаг (Снимка: БТА)

Рашфорд му се отплати с няколко ярки комбинации отляво с Диого Далот в началния етап на мача. След почивката центриранията на Рашфорд на два пъти създадоха шансове за Джошуа Зиркзее да се разпише. И все пак, в трети пореден мач той не отправи нито един удар към противниковата врата, да не говорим за гол. Вече са изминали 12 мача, откакто той отбеляза за последен път – в четвъртфинала за ФА Къп, отново срещу Ливърпул.

Докато тази суша приключи, справедливо или несправедливо, представянето на Рашфорд ще продължи да бъде гледано като под микроскоп. Когато Гарначо беше сменен в 69-та минута, на „Олд Трафорд“ се чуха освирквания. Не беше трудно да кажем кой, според публиката, наистина трябваше да бъде изваден…

Райън Гравенберх ли е идеалният човек за халфовата линия на Ливърпул?

Проблемите в халфовата линия на Ливърпул бяха основна тема на феновете през лятото, но Слот избра едно и също трио и в трите си мача до момента, като един играч с открояваше. Гравенберх направи безличен дебютен сезон в Ливърпул, но нидерландският национал изглежда готов да бъде част от стартовите 11. Силното представяне срещу Ипсуич и Брентфорд беше обнадеждаващо, но доминиращото му представяне на „Олд Трафорд” показва, че Слот може наистина да му се довери.

22-годишният играч изглеждаше комфортно в по-дълбока роля и демонстрира ключовите си качества срещу Юнайтед, правейки пробиви в празните пространства, маневрирайки между противниците. Неговата здрава фигура и дългите му крака му позволяват да получава топката в тесни пространства и да се справя с натиска, запазвайки притежанието брилянтно, докато отблъсква играчите, които се опитават да откраднат топката от него.

Гравенберх действаше със завидно спокойство, като открадна топката и в двата случая, за да я насочи към Салах, който пък асистира за пълните две попадения на Ливърпул.

Изглежда, че нидерландецът вече се адаптира към Висшата лига след преминаването си от Байерн Мюнхен миналата година и това може да е пробивният му с фланелката на Ливърпул.

Изгражда ли Ливърпул още по-силна защита?

В последните 18 мача на Ливърпул от Висшата лига през миналия сезон тимът запази едва три „сухи“ мрежи. В контраст с това – и в трите мача през новата кампания „червените“ не са допуснали нито едно попадение, като са единственият тим от елита, който не е вадил топката от своята врата.

Един от проблемите на Ливърпул по време на миналата кампания беше тенденцията им да допускат, обикновено първия гол в мачовете. Това беше една от областите, в която мърсисйдци трябваше да се подобрят и Слот имаше тежката задача да се справи с нещо, което дори и Юрген Клоп не успя да направи.

Ливърпул не беше перфектен в защита в тези начални три мача. Въпреки това, се наблюдава истинско подобрение в увереността, с която защитата действа, като най-чистите ситуации за Манчестър Юнайтед дойдоха чак, след като отборът на Слот водеше с 3:0. Да, може и да се наложи на вратаря Алисон да се намесва решително на два пъти, за да спаси и в двата случая удари на Зиркзее. 32-годишният бразилец продължава да напомня на всички за своята важна роля в отбора и, че остава един от най-добрите вратари в света, дори когато Ливърпул вече започва да мисли за живота без него, подписвайки с човека, когото се надяват да бъде негов естествен наследник в лицето на Георги Мамардашвили.

Усмивките преобладаваха в този мач, включително за Трент Александър-Арнолд, който беше в много по-добро настроение, когато беше заменен след 76 минути от Конър Брадли, отколкото, когато Слот направи същата промяна три минути по-рано срещу Брентфорд миналата седмица.

Трент Александър-Арнолд
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Трент Александър-Арнолд (Снимка: БТА)

Трябва ли Ливърпул да направи всичко възможно, за да задържи Мохамед Салах?

Ако помолите някой, който не е запознат с Висшата лига, да изгледа победата на Ливърпул с 3:0 над Манчестър Юнайтед в неделя и да определи кой от двамата мениджъри кара третия си сезон начело на отбора и кой е едва в третия си мач… ще трябва да простите грешката му.

Първите няколко седмици на Арне Слот като наследник на Юрген Клоп не можеха да бъдат много по-добри: три мача, три победи, седем отбелязани гола, нито един допуснат. Някои ще се опитат да се заядат, казвайки, че противниците не са направили нещо сериозно. Но, както сочи Opta, Слот е първият мениджър, спечелил първите си три мача във Висшата лига, без да допусне гол след Свен-Горан Ериксон с Манчестър Сити през 2007-а година.

И все пак, докато ключовият човек извън терена е нов, ключовият човек на терена е все така същият. Ливърпул на Слот изглежда последователен, контролиран и безмилостен, но дали щеше да е така, ако някой друг играеше от дясната страна на атаката им? Мохамед Салах отбеляза три от тези седем гола. Той асистира за още три, а за другия започна светкавичната контраатака, която Луис Диас завърши срещу Брентфорд.

Египтянинът продължава да бъде водещата фигура в отбора, но коментарите му след мача малко помрачиха победата на „Олд Трафорд“.

„Имах хубаво лято и доста време за себе си, в което да остана позитивен, защото, както знаете, това е последната ми година в клуба. Искам просто да се наслаждавам и да не мисля за това. Усещам, че имам свободата да играя футбол, пък ще видим какво ще се случи следващата година”, заяви Салах пред Sky Sports.

Нападателят добави, че от клуба не са говорили с него относно нов договор, а настоящият му контракт изтича в края на сезона. Попитан относно възможността това да е последният му мач на „Олд Трафорд“, той заяви:

Мохамед Салах
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

„Когато идвах към стадиона, си мислех, че това може да е последният път. Никой в клуба все още не е говорил с мен за нов договор, така че аз играя този сезон като последен, а пък ще видим в края на сезона. Засега не знам с кой клуб може да се върна, но засега това е последният ми мач тук с екипа на Ливърпул. Не зависи от мен, но никой не е говорил с мен за договор с клуба. Ще видим“, допълни той.

Салах знае, че коментари като този ще създадат суматоха, но дали това беше опит да си спечели нов договор с Ливърпул, като се има предвид, че настощият му изтича в края на този? Или просто е честен и директно излага фактите, без непременно да има скрит мотив?

Така или иначе, това е проблем за Ливърпул, с който новите силни хора Майкъл Едуардс и Ричард Хюз трябва да се справят. Може би просто са искали да свърши трансферният прозорец, преди да обсъдят условията с играчите, на които им изтичат договорите – Трент Александър-Арнолд и Върджил ван Дайк са в подобна ситуация.

Но подобни изпълнения, като тези срещу Ман Юнайтед, укрепват позицията на Салах и, въпреки че има много нюанси, това прави отговора на въпроса „Трябва ли Ливърпул да го задържи на всяка цена?“ пределно ясен.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.