10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„Творецът“ на Ливърпул и Висшата лига

0
Мохамед Салах
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Вече изминаха три мача от новия сезон в английската Висша лига, а голямата звезда на ЛивърпулМохамед Салах, вече има на сметката си впечатляващите три гола и три асистенции. Откакто се премести на „Анфийлд“ през 2017-а година, египтянинът се превърна в един от най-добрите нападатели в Лигата, но големият брой възможности, които създава, напомня, че Салах е много повече от просто голмайстор.

Неговият набор от умения понякога беше, обаче, доста по-ограничен. Салах пристигна в Ливърпул като бърз дрибльор, който също се включваше с голове, но малцина очакваха, че в дебютната си кампания той ще постави нов рекорд за попадания (б.а. – преди да бъде надминат от Ерлинг Халанд) в сезон от 38 мача във Висшата лига.

Оттогава той печели „Златната обувка“ още два пъти, но и в двата случая беше споделена. Миналия сезон египтянинът влезе в Топ 10 за най-много голове във Висшата лига. До края на тази кампания той вероятно ще се изкачи до шесто или седмо място в тази класация. Но има и добър шанс Салах да надмине Дейвид Бекъм и да завърши този сезон също в Топ 10 по асистенции във Висшата лига.

Мохамед Салах
Ипсуич Таун - Ливърпул, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Креативните способности на Салах понякога се пренебрегват, може би, заради повечето му голове и, защото да бъдеш използван като обърнато крило (б.а. – нещо, което се превърна в стандартен подход във футбола) обикновено е свързано с играчи, които влизат навътре и стрелят, докато някога крилата бяха фокусирани единствено върху създаването на положения. Да, Салах не предоставя такива центрирания като Трент Александър-Арнолд или извеждащи топки като Мартин Йодегаард от Арсенал, но само Кевин Де Бройне е записал повече асистенции, откакто Салах се присъедини към Ливърпул.

Салах е един от най-креативните играчи в дивизията и двете му асистенции срещу Манчестър Юнайтед през уикенда преди паузата за национални отбори, едната с десния крак, а другата с левия, показват еволюцията в играта му.


Да, Салах вече не е този дрибльор, който помним през първите му два-три сезона в Англия. Все по-рядко го виждаме да тръгва да се надиграва с опонентите, но по-забележително е, че процентът му на успех в дрибъла е намалял рязко, спрямо ранните му години – от 63 процента на 35 процента. Играчите са склонни да стават по-малко опасни дрибльори с напредване на възрастта и Салах е на 32, но все пак е изненадващо, че той претърпя толкова рязък спад в това отношение. Всъщност, от 51-те играчи, опитали 75 или повече дрибъра през миналия сезон във Висшата лига, само двама – Рахийм Стърлинг и Зеки Амдуни, имаха по-нисък процент от Салах.

Трябва, обаче, да обърнем внимание на една много красноречива статистика – „действията за създаване на гол“ на Салах. Тук се включват центрирания, пасове или надигравания един на един, преди да бъде отбелязан гол, независимо от кой играч го е направил (голмайстор или асистент). И по отношение на надиграванията, които след това са довели до попадение, Салах е успял да го направи успешно 14 пъти в първия си сезон в Ливърпул, докато в следващите шест, взети заедно, в само в 13 случая.

Мохамед Салах
Ливърпул - Севиля, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Но числата му по отношение на креативността остават почти твърдо постоянни – във всичките му седем кампании в Ливърпул, с изключение на една, той е създал между 103 и 106 положения за свой съотборник. В действителност, има известна вариация, защото той е играл повече мачове в някои сезони, отколкото в други.

Числата на Салах са особено впечатляващи, като се има предвид, че той вече не изпълнява корнери за Ливърпул или свободни удари. Там задачите се поделят между Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън. Само три от асистенциите му са дошли от тези ситуации – последната беше в първия мач от сезон 2019/2020, когато мърсисайдци спечелиха титллата във Висшата лига. Въпреки че е записал няколко подобни асистенции от статични ситуации, те са просто леко докосване или „чукване“ на топката на няколко сантиметра, за да може Александър-Арнолд да отбележи след това, например от пряк свободен удар.

Мохамед Салах
Ипсуич Таун - Ливърпул, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Асистенциите на Салах от игра са доста по-интересни. Те са на брой 72 асистенции до момента. Неговите позиции са почти такива, каквито бихте очаквали, обикновено стават от десния фланг. Повечето са отигравани с любимия му ляв крак, особено тези от сравнително дълбоки позиции, където той може да смени посоката.

Асистенциите с десния крак и с външната страна на левия крак винаги се извършват близо до или в наказателното поле. Това има смисъл. Но, ако направим по-обстоен анализ, става ясно, че асистенциите на Салах с десния крак са доста по-отскоро. Ако погледнем сезон 2021/2022 и, след като преди това разчиташе на левия си крак, Салах започна да заема по-широки позиции и да използва повече десния си крак, за да центрира или да отиграва топките в наказателното поле. Интересното е, че тази промяна дойде в сезона преди пристигането на Дарвин Нунес, който е типичния таран, който трябва да бъде „захранван“ с подобни пасове.

Наблюдава се също така увеличение, макар и не толкова осезаемо, в броя на ударите, които той е направил с десния си крак, което предполага, че той е работил върху подобряването на по-слабия си крак. Но Салах остава левичар и нещо, което добави към играта си, е способността да отиграва пасове с външната страна на левия си крак. Отново, тези асистенции обикновено идват през последните сезони. При победата с 5:0 срещу Уотфорд през октомври 2021-а година, точно такова отиграване с външната страна на левия крак, вероятно би завършило във вратаря, но топката попадна идеално на пътя на Садио Мане.


Гледайки асистенциите на Салах, египтянинът вече не дриблира покрай защитници толкова често. Колкото повече се вглеждаме, толкова повече изглежда, че Салах си е изградил точно такава репутация на дрибльор. По този начин той „залъгва“ защитниците, които се отдръпват твърде много, а тома му дава време, за да отиграе топката с пас или центриране.

Точно това може да видим при втората му асистенция от последния мач на Ливърпул срещу Манчестър Юнайтед. Когато Луис Диас подаде топката на Салах Диого Далот „замръзна“, след което се отдръпва. Португалецът дори не прави опит да спре Салах, защото той се страхува, че ще бъде надигран. След това египтянинът стига до наказателното поле, но не тръгва да финтира Далот, а директно подава топката за Диас, който отбелязва.


Ще се върнем и през миналия сезон за още една асистенция на Салах за Диас още в първия мач през кампанията 2023/2024 срещу Челси. Когато Салах получи топката, основното намерение на Леви Колуил е да не бъде надигран. Затова той просто се изтегля към наказателното си поле, без да оказва натиск върху Салах. Отново, ъгълът се отваря за сравнително проста, но убийствена топка. А след това Диас бележи без проблеми.


Ето още една подобна асистенция за Коди Гакпо срещу Нюкасъл Юнайтед миналата година. Дори когато Салах трябва да направи усилие, за да овладее пас с гърдите си, Дан Бърн не иска да се изправи директно срещу него. Следователно, Салах получава възможността да дриблира свободно, докато гледа към наказателното поле и преценява възможностите. Този път подаването е направено покрай защитника с външната страна на левия крак на Салах, като отново той има достатъчно време да помисли как да отиграе подаването, след като Бърн стои далеч от него.


Точно това е причината Салах да е толкова ефективен, въпреки че дриблира по-малко в последните сезони. Неговата репутация в един аспект на играта означава, че защитниците се опитват да го спрат по познатия начин, но така му позволяват да блесне в друг аспект.

„Младият Мо (Салах) беше супер бърз играч, който можеше да тича по крилото. От първия ден тук той трябваше да прави различни неща и се адаптира изключително добре, но плеймейкърът на това трио беше повече Роберто Фирмино и нямаше нужда от двама такива играчи, които да имат по-дълбока роля“, заяви бившият му мениджър Юрген Клоп миналата година.

„Сега е малко по-различно – особено, когато Дарвин Нунес играе, имаме друг бърз играч там, така че това промени позицията на Мо. Той е достатъчно интелигентен, за да се адаптира към всички тези неща и се разви много, откакто пристигна. Във всички фази той е от световна класа и това е, може би, най-доброто нещо, което можеш да кажете за такъв играч“, каза още германецът.

Възможно е 2024/2025 да е последният сезон на Салах във Висшата лига. След напускането му той, обаче, не трябва да бъде запомнен просто като един най-добрите голмайстори в Лигата, а трябва да бъде поставен редом с Тиери Анри и Уейн Рууни като реализатор, който също беше „творец“ от световна класа.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.