10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул: Прогноза, последни новини, статистика и състави

0
Андрю Робъртсън и Алехандро Гарначо
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Андрю Робъртсън и Алехандро Гарначо (Снимка: БТА)
Прогноза
Победа за Ливърпул1.821.88
Двата отбора да отбележат гол в мача1.421.44

Тази седмица ще станем свидетели на първото голямо дерби за сезона в английския футбол – Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул. Срещата от третия кръг на Висшата лига на стадион „Олд Трафорд“ е в неделя, 1 септември, от 18:00 часа. Главен съдия на сблъсъка ще бъде Антъни Тейлър.


Последни новини за Манчестър Юнайтед

Третият сезон на Ерик тен Хаг начело на „червените дяволи“ започна колебливо. Тимът загуби финала за Къмюнити Шийлд с дузпи от Манчестър Сити, а след това постигна трудна победа с 1:0 на старта във Висшата лига над Фулъм след късен гол на новото попълнение Джошуа Зиркзее. През миналия уикенд, обаче, Ман Юнайтед катастрофира срещу Брайтън на южния бряг, губейки с 1:2 след попадение в добавеното време.

Мейсън Маунт получи поредна контузия, която ще го извади от игра за около един месец. Твърдо аут остават още Расмус Хойлунд, Люк Шоу и новото попълнение Лени Йоро, така че Тен Хаг ще трябва да прави промени по състава и да се възползва от наличните опции. Матайс де Лихт и Зиркзее са готови за дебите си като титуляри, като последният вероятно ще замени Маунт, за да освободи Бруно Фернандеш от неговите задължения като фалшива деветка. Алехандро Гарначо също може да влезе в стартовите единадесет.

Скот Мактоминей е пред трансфер в Наполи и няма да играе, докато халфът на Пари Сен Жермен Мануел Угарте се очаква да бъде представен през уикенда като играч на „червените дяволи“, но не е ясно дали ще бъде регистриран навреме за двубоя.

Иначе, продължават спекулациите около бъдещето на крилото Джейдън Санчо. В последните часове се писа, че Ювентус се е отказал от идеята да го привлече, докато имаше информации, че от „Олд Трафорд“ преговорят с Челси за интересна размяна, която би довела в отбора ненужния на „Стамфорд Бридж“ Рахийм Стърлинг.

Джошуа Зикрзее
Манчестър Юнайтед - Фулъм, Джошуа Зиркзее (Снимка: БТА)

В петък стана ясен и жребият на Манчестър Юнайтед в Лига Европа, като отборът ще се изправи срещу Рейнджърс (д), Порто (г), ПАОК (д), Фенербахче (г), Бодьо/Глимт (д), Виктория Пилзен (г), Твенте (д), ФКСБ (г).

Форма на отбора:

От началото на сезона Манчестър Юнайтед изигра два двубоя във Висшата лига, в които записа един успех и едно поражение (победа с 1:0 над Фулъм и загуба с 1:2 от Брайтън). Головата разлика е 2:2.

Преди това „червените дяволи“ играха финал за Къмюнити Шийлд, който бе загубен от Манчестър Сити след изпълнение на дузпи.


Последни новини за Ливърпул

От другата страна на барикадата, новият треньор на Ливърпул Арне Слот се готви да изведе „червените“ на „Олд Трафорд“, като сцената е подготвена за един от най-големите мачове от сезона на Висшата лига. Слот, който се радваше на обещаващ старт на престоя си след две поредни победи с 2:0 над новака Ипсуич Таун и Брентфорд, е изправен пред първия си сериозен тест в това ожесточено съперничество. Победа срещу Манчестър Юнайтед може да затвърди позицията му и да изпрати силно послание към фаворите за титлата.

Очаква се Ибрахима Конате да запази титулярната си позиция като централен защитник, още повече, че Джарел Куанса е със съмнения за контузия. Едва ли Слот ще прави много промени по състава си, като Диого Жота отново ще води атаката, докато Райън Гравенберх отново ще дирижира халфовата линия. Тази стабилност може да се окаже решаваща, тъй като Ливърпул се стреми да надгради силния си старт на сезона.

В последната седмица мърсисайдци се активизираха и на трансферния прозорец, след като не бяха привлекли нито един нов играч. Тези дни, обаче, те обявиха грузинския национален вратар Гиорги Мамардашвили, който ще остане във Валенсия под наем, откъдето беше закупен, до края на сезона и ще се присъедини официално догодина. В четвъртък пък официално беше обявено и привличането на крилото Федерико Киеза от Ювентус, но Слот заяви, че едва ли италианецът ще вземе участие в дербито срещу Юнайтед.

Диого Жота, Мохамед Салах и Луис Диас
Ипсуич Таун - Ливърпул, Диого Жота, Мохамед Салах и Луис Диас (Снимка: БТА)

„Подготвих ги (играчите) по най-добрия възможен начин за това, което могат да очакват, защото Юнайтед играе, според мен, малко по-различно от последните два сезона“, заяви Слот на своята пресконференция.

В четвъртък Ливърпул научи и съперниците си в новия формат на Шампионската лига. Тимът ще се изправи срещу Реал Мадрид (д), РБ Лайпциг (г), Байер Леверкузен (д), Милан (г), Лил (д), ПСВ Айндховен (г), Болоня (д), Жирона (г).

Форма на отбора:

Ливърпул записа две победи от началото на сезона с по 2:0 като гост на Ипсуич и като домакин на Брентфорд. Головата разлика на отбора е 4:0 и, заедно с Арсенал, са единственият отбор, който не е допуснал попадение във вратата си до момента.

„Червените“ са в серия от шест поредни мача без загуба в Лигата, като тук се включват и последните четири двубоя от миналия сезон.


Манчестър Юнайтед – Ливърпул един срещу друг

Двата отбора се се изправяли един срещу друг в общо 242 мача, като Манчестър Юнайтед води с 91 победи срещу 81 за Ливърпул. Равенствата са 70 на брой.

Мърсисайдци спечелиха с 3:0 през лятото в контрола, но като цяло имат само една победа в последните си пет официални среши. През миналия сезон и двата мача завършиха наравно – 0:0 на „Анфийлд“ и 2:2 на „Олд Трафорд“, докато двата тима играха и за ФА Къп, където гол в 121-ата минута на Амад Диало донесе драматичния успех с 4:3 на „червените дяволи“.

В последните години, обаче, историята помни едни от най-тежките поражения на Ман Юнайтед от Ливърпул0:4 през 2022-а, 0:5 през 2021-а и дори 0:7 през 2023-а година.


Манчестър Юнайтед – Ливърпул вероятни състави

Манчестър Юнайтед (4-2-3-1): Андре Онана – Нусаир Мазрауи, Хари Магуайър, Лисандро Мартинес, Диого Далот – Каземиро, Коби Мейно – Алехандро Гарначо, Бруно Фернандеш, Маркъс Рашфорд – Джошуа Зиркзее

Ливърпул (4-2-3-1): Алисон – Андрю Робъртсън, Върджил ван Дайк, Ибрахима Конате, Трент Александър-Арнолд – Алексис Мак Алистър, Райън Гравенберх – Луис Диас, Доминик Собослай, Мохамед Салах – Диого Жота


Къде да гледате Манчестър Юнайтед – Ливърпул по ТВ?

Срещата ще бъде предавана в пряко предаване по DIEMA SPORT 2 в HD качество в неделя (1 Септември) от 18:00 часа. Онлайн мачът ще се излъчва за потребителите на платформата PLAY DIEMA XTRA срещу платен абонамент.


Прогноза за мача

Като се има предвид ранната фаза на сезона, този мач може да накара двата отбора да предприемат по-предпазлив подход. За Слот равенство на „Олд Трафорд“ би било достойно за уважение резултат, особено след като той развива своята философия в Ливърпул. Тен Хаг, от друга страна, едва ли иска неговият отбор да допусне две поредни загуби, но също така ще бъде трудно да се справи със заплахата, която Ливърпул представлява на контраатака.

Основното оръжие на „червените“ ще бъде острият Мохамед Салах, който изглежда във форма. Това се очаква да бъде по-различен мач от тези, които сме виждали през последните години, тъй като Ливърпул на Слот няма да остави толкова празнини на контра, както правеше при Юрген Клоп.

Прогнозата е за победа на Ливърпул, с резултат от подобието на 2:1, а другият вариант е за гол/гол.

Още прогнози за Манчестър Юнайтед – Ливърпул от типстъри можете да откриете в страницата за мача.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.