10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Урокът бе научен бързо: Ливърпул тръгна почти безупречно в Шампионската лига

0
Ливърпул
Милан - Ливърпул, радостта на мърсисайдци при изравнителния гол с глава на Ибрахима Конате (Снимка: БТА)

Ливърпул стартира с победа над Милан с 3:1 след обрат като гост на стадион „Сан Сиро“ в обновената Шампионска лига.

Отборът на Арне Слот реагира великолепно на изоставането си след ранния гол на Кристиан Пулишич още в третата минута, но още до почивката централните защитници Ибрахима Конате и Върджил ван Дайк обърнаха резултата. През втората част Доминик Собослай оформи крайния резултат в 67-ата минута.

На два пъти пък гредите спасиха вратата на Милан след удари на Мохамед Салах през първата част.

Мохамед Салах
Милан - Ливърпул, Мохамед Салах удари на два пъти гредите (Снимка: БТА)

Ливърпул и Милан са били коронясвани за континентални крале 13 пъти и са се побеждавали във финалите на Шампионската лига, но „червените“ бяха с класи над „росонерите“ във вторник вечер и лесно можеха да спечелят с повече.

За Ливърпул това беше завръщане към победите, след като през уикенда падна шокиращо у дома от Нотингам Форест, докато Милан продължава да изпитва трудности под ръководството на новия си треньор Пауло Фонсека преди дербито на Милано в неделя срещу шампиона Интер.

Голям мач на Коди Гакпо

След загубата от Нотингам Форест се завъртяха мнения, че Арне Слот трябва да напрани някои ротации по състава си. Нидерландецът изглежда се вслуша в призивите и направи две промени в стартовите си 11 срещу Милан. Едната беше свързана с пускането на Константинос Цимикас на левия бек, вместо Андрю Робъртсън, а другата – Коди Гакпо, който се възползва повече от възможността си, замени Луис Диас.

Старши треньорът на Ливърпул не беше сменял изпълнителите в нападение в първите си четири мача във Висшата лига, но сега Диас трябва леко да се е стреснал след впечатляващото представяне на нидерландеца на „Сан Сиро“.

Коди Гакпо и Кристиан Пулишич
Милан - Ливърпул, Коди Гакпо и Кристиан Пулишич (Снимка: БТА)

Гакпо рядко беше използван като ляво крило при предишния мениджър Юрген Клоп, въпреки че това беше неговата предпочитана позиция, но представянето му за Нидерландия по време на Европейското първенство напомни за качеството, което може да осигури от тази позиция.

След четири последователни появи като резерва, Гакпо успя да окаже по-голямо влияние от самото начало на мача. Той беше динамичен, директен и постоянна заплаха отляво за Ливърпул. Той работеше отлично при владението на топката, но пробивите и креативността му бяха от решаващо значение за връщането на инерцията в борбата за неговия отбор след колебливото начало.

Той ознаменува доброто си представяне с отлична асистенция по време на бърза атака на Ливърпул, когато поднесе проби в половината на Милан, прескочи Страхиня Павлович и предостави топката на Доминк Собослай, който оформи крайното 1:3 през втората част.

Кой има нужда от нападатели?

Може да сте се заблудили, като сте си помислили, че, обикновено, острата като бръснач атака е отговорна за обрата на Ливърпул, но в този случай не беше така. Интересни имена бяха записани като голмайстори на първите две попадения за „червените“ срещу Милан във вторник вечер. А те и бяха и идентични – плавно центриране от краен бранител в наказателното поле, последван от мощен удар с глава от близко разстояние от централен защитник.

След като цял мач гледаха с недоумение как нападателите не могат да отбележат срещу Нотингам Форест, защитниците на Ливърпул се заеха да върнат отбора в правия път. Разбира се и с помощта на двамата крайни бранители Трент Александър-Арнолд и Костас Цимикас, които дадоха асистенциите Ибрахима Конате и капитана Върджил ван Дайк.

Първо Александър-Арнолд нанесе идеалното центриране от лявата страна, за да може да атакува Ибрахима Конате. Оставен непокрит, той надскочи Фикайо Томори и застанал добре пред Майк Менян и изравни в 23-ата минута.

Ибрахима Конате
Милан - Ливърпул, Ибрахима Конате отбеляза изравнителното попадение с глава (Снимка: БТА)

Ибрахима Конате
Милан - Ливърпул, Ибрахима Конате отбеляза изравнителното попадение с глава (Снимка: БТА)

Ибрахима Конате
Милан - Ливърпул, Ибрахима Конате отбеляза изравнителното попадение с глава (Снимка: БТА)

След това, точно преди полувремето, центриране отдясно, този път на Костас Цимикас, бе посрещнато от Ван Дайк. Капитанът на Ливърпул избяга от Тиджани Рейндерс и също изпревари Менян, за да донесе пълния обрат.

Върджил ван Дайк
Милан - Ливърпул, Върджил ван Дайк отбеляза второто попадение за мърсисайдци с глава (Снимка: БТА)

Върджил ван Дайк
Милан - Ливърпул, Върджил ван Дайк отбеляза второто попадение за мърсисайдци с глава (Снимка: БТА)

Константинос Цимикас и Върджил ван Дайк
Милан - Ливърпул, Константинос Цимикас асистира за гола на Върджил ван Дайк с глава (Снимка: БТА)

Най-простите ситуации, но те бяха изключително ефективни срещу обърканата защита на Милан. Очевидно това беше зона, която бяха играчите на Ливърпул бяха идентифицирали и успяха да я експлоатират чрез прецизни подавания и интелигентно движение. Ливърпул даде урок на Милан по статичните ситуации на „Сан Сиро“.

Ако головете идват от целия отбор, то със сигурност ще има още победи като тази.

Битката на системите 4-2-4

За цялата история около сблъсъците между Ливърпул и Милан в Шампионската лига, срещата във вторник вечер може да бъде запомнена като „битката на формациите 4-2-4 в защита“. Да, може да не е най-доброто описание, но подходът без притежание и от двата отбора стана ясен още в началото на мача.

Стегнатият блок на Милан 4-2-4 трябваше да попречи на Ливърпул да напредва през центъра на терена, принуждавайки ги да влизат в широките зони или по друг начин казано – да се изнесат по крилата. Първоначално това проработи, но Милан беше толкова вдълбен само в това, че една проста топка зад отбраната означаваше, че халфовете Райън Гревенберх и Алексис Мак Алистър често завземат добри зони между линиите и атакуват защитата на Милан с едино отиграване.

Пауло Фонсека
Милан - Ливърпул, Пауло Фонсека (Снимка: БТА)

От другата страна на терена, системата 4-2-4 на Ливърпул, когато се защитаваше, не действаше в началото на мача, тъй като вратарят на Милан Майк Мейнян често хвърляше топката над пресиращите им нападатели и към крайните защитници Тео Ернандес и Давиде Калабрия, които бяха в пространството за атака. Точно така падна и гола на „росонерите“, който тръгна именно от една такава хвърлена топката от Менян към десния фланг.

Тео Ернандес и Райън Гравенберх
Милан - Ливърпул, Тео Ернандес и Райън Гравенберх (Снимка: БТА)

С напредването на мача дефанзивният подход на Ливърпул стана по-добър. „Червените“ останаха компактни, блокираха пасовете между линиите и бързо правеха прехода в атака, когато се появи възможност. Отборът на Слот постепенно започна да действа с увереност и объркваше играчите на Милан по целия терен.

Методите бяха сходни и от двата тима, но в крайна сметка Ливърпул излезе крайния победител и то по категоричен начин.

Какво каза Арне Слот след победата?

Старши треньорът на Ливърпул – Арне Слот, заяви, че победата с 3:1 над Милан на старта на Шампионската лига е далеч по-важна за него от рождения му ден. Мачът в Милано съвпадна с 46-ия рожден ден на нидерландския специалист, но нидерландецът отбеляза, че фокусът му е бил изцяло върху двубоя.

„Обикновено човек празнува рождения си ден със семейството и приятелите си, но това бе една добра алтернатива. Милан е специален съперник както за хората в Ливърпул, така и за тези в Нидерландия“, каза Слот след мача.

Арне Слот
Милан - Ливърпул, Арне Слот (Снимка: БТА)

„Щастлив съм по начина, по който обърнахме мача. Още в петата минута изоставахме, а след загубата с 0:1 от Нотингам Форест това ни тежеше. Срещу тях имахме осем корнера и не вкарахме нито веднъж, но днес точно статичните положения ни донесоха успеха. Хубаво е да видиш, че нещо, над което е работено толкова, носи резултат. С топка в крака се чувствахме комфортно, но от игра стигнахме само до удар в гредата, така че се нуждаехме от тези статични положения. Обичаме да пресираме високо и да бъдем агресивни, но също се справяме отлично, когато трябва да градим постепенно атаките си от защитата. В първите минути на мача губехме лесно топката и това даде възможност на Милан да направи опасни контраатаки. След това подобрихме контрола и за нашата врата нямаше повече такива опасности“, обясни Слот.

„Имам повече от 11 играчи и тези, които се появиха в игра, се справиха добре. След първите пет минути нещата не изглеждаха много оптимистично, но след това всичко се нареди. Загубата с 0:1 в събота бе голям удар и да получим ранен гол, не знаех как ще реагираме. Но ние играхме толкова добре и бе жалко да загубим от Форест. Щях да пусна Гакпо и тогава, но той бе изиграл два мача с националния отбор и имаше натрупана умора. Днешният успех бе по-скоро отборен, а не индивидуален“, допълни нидерландецът.

Ливърпул
Милан - Ливърпул, тимът на мърсисайдци (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.