10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски отново тръгва с голямата кошница, но знаем какво се случва след това

0
Даниел Боримиров и Станислав Генчев
Изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров представи официално новият старши треньор на представителния отбор Станислав Генчев (Снимка: БТА)

Левски официално представи новия си старши треньор Станислав Генчев. Още миналата седмица „сините“ обявиха назначението му, а във вторник той за първи път говори пред медиите и разкри част от идеите и целите си, които ще опита да възпроизведе на „Герена“.

Не е тайна, че 26-кратните шампиони имаха от доста време интерес към 43-годишния дряновец, а изпълнителният директор Даниел Боримиров разкри, че той е бил първи вариант за нов старши треньор на Левски. Шефът на „сините“ каза и нещо, което в последните години стана поредната празна фраза, че „той и неговият екип ще получат подкрепа от ръководството“. Боримиров все пак добави, че екипът на Генчев е пълен с левскари и това е допълнителен бонус.


„Спряхме се на този екип, тъй като всички те са минали през Левски и знаят какво означава този клуб. Очаквам да предадат своя хъс и амбиция на играчите … Целият клуб стои зад треньорския екип и им желаем успех. Станислав Генчев бе първият ни вариант и се радвам, че се разбрахме. Разговорите протекоха много гладко и нямаше странични неща, които да спъват идването му в Левски. Гласуваме доверие на него и на неговия екип … Позицията на старши треньор в България е ветровита, но Станислав Генчев и екипът му знаят какво е Левски. Ще се постараем във всяко едно отношение те да бъдат сигурни, че ще изпълнят срока на договорите си“, бяха думите на изпълнителния директор на „сините“.

Даниел Боримиров
Изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров представи официално новият старши треньор на представителния отбор Станислав Генчев (Снимка: БТА)

Наистина, обаче, това е добър ход на Генчев, който взима в своя екип хора, които знаят какво представлява каузата „Левски“. Негови помощници ще бъдат Живко Миланов, Дарко Тасевски, Петър Пеев и Йордан Господинов, които на терена показваха хъс и амбиция, която определено мога да предадат на настоящите играчи в клуба.

„За нашия екип е голяма отговорност да застанем начело на най-големия отбор в България. Искаме да играем печеливш и доминираш футбол, защото футболът най-вече е за феновете. Още когато напуснах отбора като футболист, имах желание да се завърна в отбора като играч. Имах възможност три пъти да се завърна. Като треньор съм нямал възможност към момента. Готови сме да поемем тази отговорност“, започна Генчев на своята пресконференция.

Колкото до самия наставник, младият специалист постигна изключителен успех в родното първенство, ръководейки новака Крумовград в серия от 15 мача без загуба и класирайки отбора в Топ 6 на първенството. Тимът игра като равен с равен с водещите отбори Лудогорец и ЦСКА, а срещу Левски допусна загуба чак в третия си мач срещу тях, като повиши значително своето ниво след зимната си подготовка в Турция. Доказателство за добрата работа на Генчев бяха повиквателните за трима играчи на Крумовград в националния отбор на Илиан Илиев – Александър Колев, Димитър Тонев и Серкан Юсеин.

Станислав Генчев
Старши треньорът на Крумовград Станислав Генчев (Снимка: БТА)

Една тема, която вълнува силно феновете на Левски, е селекцията на клуба. Годината е турбулентна за „сините“, тъй като както се случи през зимата, през лятото отново ще има голяма подмяна на кадри. През януари напуснаха твърдите титуляри Уелтън, Роналдо, Дарлан и Жереми Петрис, а сега това ще направят най-малко Андриан Краев, чийто договор изтече, и Хосе Кордоба, а към тях ще се присъедини и Билал Бари. По думите на Генчев, Левски ще привлече поне петима играчи, за което говори и мажоритарният собственик Наско Сираков преди около два месеца.

Хосе Кордоба
Левски, Хосе Кордоба (Снимка: БТА)

„Бюджетът за входящи трансфери зависи от продажбите. Не забравяйте обаче, че за продадените футболисти траншът не е само един. Сумите, които се тиражират по медиите, са в по няколко транша и не са за една година. Някои са за две, а други – за три“, каза Боримиров.

„Има футболисти, които може да бъдат освободени, но всичко зависи от селекцията, която правим. В момента бройката ни е доста малка. Билал Бари няма да бъде в отбора. Договорът на Андриан Краев приключи и той няма да бъде част от Левски … На позициите, на които търсим нови футболисти, с никой все още не сме се договорили. Не е толкова лесно да се направи трансфер, но има футболисти, с които се говори. Те ще бъдат от голяма помощ … Селекцията е важна и основополагаща. Минимумът, който ще вземем, е петима нови играчи“, каза Генчев.

Станислав Генчев
Стансилав Генчев официално беше представен като новия старши треньор на Левски (Снимка: БТА)

Наставникът разкри, че едно от важните условия, които е поставил по време на преговорите, е била именно темата със селекцията, но Генчев потвърди, че е постигнал пълна договорка с ръководството по този въпрос, като той и неговият екип ще имат цялата спортно-техническа власт. Бившият треньор на Крумовград потвърди, че ще се опита да привлече голмайстора Александър Колев на „Герена“, към когото Левски имаше интерес още през зимата.

„Имаме интерес към Алекс Колев, но всичко е въпрос на разговори. На всяка една позиция, където намерим добър играч, ще опитаме да го привлечем. Трябва ни централен защитник с ляв крак. Едва ли някой е очаквал с Левски да направим серия от 15 мача без загуба. Това е по-трудно постижимо от Левски да бъде шампион“.

Говорейки за шампионски амбиции, Генчев обяви, че мечтата му е да направи именно такъв Левски, защото е време някой да бутне Лудогорец от върха.

„Мечтата ми е да стана шампион с Левски. Имаме сили да сбъднем тази мечта … Знаете какви футболисти купуват Лудогорец чисто финансово. Крайно време е да се появи отбор, който да ги бутне от тяхното място. Аз вярвам, че ние имаме нужното. Футболът е бизнес и не трябва да взимаме играч без европейски паспорт. Не трябва да плащаме заплата на играч, който не можем да ползваме. Няма нещо, което да ме притеснява и съм наясно каква е ситуацията в България. За Левски е минус, че няма да играе в Европа. Това е загуба за нас, защото тези мачове помагат на отбора да израства бързо“, заяви амбицираният Генчев.

Станислав Генчев
Стансилав Генчев официално беше представен като новия старши треньор на Левски (Снимка: БТА)

През пролетта голям проблем пред Левски беше както играта в защита, така и вратарският пост. Титуляр през последните две години е Пламен Андреев, но юношата на „сините“ допусна някои сериозни грешки, които доведоха до срив във формата и загуба на увереност. Затова той беше заместен от по-възрастния с една година Иван Андонов, който пък направи фатални неточности в дербито срещу ЦСКА (0:2) в началото на месец април. Това беше и неговият дебют за първия отбор на Левски, но със сигурност е далеч от титулярното място. Генчев пък обяви, че водят разговори с чужденец за вратарския пост.

„Левски трябва да е стабилен и солиден в защита. Не трябва толкова лесно да се допуска противникът да стига до нашата врата … Вратарите в Левски са много добри и млади. Трябва им един опитен вратар, от когото да се учат. Пламен Андреев допусна няколко грешки, които се отразиха на неговата форма и психика. Той трябва да бъде съхранен психически. Всички ще получат своя шанс. Конкуренцията ражда качеството“.

Пламен Андреев
Пламен Андреев

Левски отново тръгва с голямата кошница, както се казва. Така беше и миналия сезон, когато бяха заявени амбиции за титлата и Купата, но видяхме какво се случи. В края на миналата година и в началото на тази мажоритарният собственик Наско Сираков гласува на два пъти доверие на старши треньора Николай Костов, но Левски се срина физически през пролетта и направи някои срамни мачове, най-вече срещу Лудогорец и ЦСКА.

Хубавото сега е, че следва нов сезон, в който „сините“ ще получат нов шанс, за някои може би и последен, да покажат, че са способни да са полезни на Левски и да му помагат да постигне повече. Ясно е, че към някои от основните играчи като Пламен Андреев, Патрик-Габриел Галчев, Кристиан Димитров, Келиан ван дер Каап, Вандерсон Цунами, Асен Митков и Марин Петков е необходимо да се добавят и поне пет-шест стойностни попълнения във всички линии, които да повишат вътрешната конкуренция и да вдигнат нивото на отбора.

Още един позитивен знак са и назначенията в екипа на Генчев от левскари, които могат да обединят феновете и да подобрят атмосферата в клуба, като всички са наясно с историческите ценности на Левски и изискванията за успех. А философията на младия треньор се гради на печеливш и динамичен футбол.

„Искам да благодаря на феновете за подкрепата. Не само я виждам, но и я усещам. Ще се постараем да оправдаем доверието им. Сигурен съм, че стадионът ще бъде пълен още в първия ни домакински мач“, заключи Генчев.

Даниел Боримиров и Станислав Генчев
Изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров представи официално новият старши треньор на представителния отбор Станислав Генчев (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.