ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Контузията на Родри накланя везните към Ливърпул и Арсенал

0
Алексис Мак Алистър и Родри
Ливърпул - Манчестър Сити, Алексис Мак Алистър и Родри (Снимка: БТА)

Манчестър Сити претърпя тежък удар по шампионските си амбиции и не става въпрос за загубени точки. Контузията на Родри е леден душ за Пеп Гуардиола, защото испанският плеймейкър на практика е незаменим. Родриго Ернандес е аут до края на сезона, след като скъса кръстни връзки на дясното коляно в средата на първото полувреме от дербито на върха с Арсенал (2:2). 

Много специалисти го сочат за най-добрия дефанзивен халф в света, помагайки за редицата трофеи на „гражданите“ последните години, както и за европейската титла на Испания лятото. Беше избран за най-добър играч на ЕВРО 2024. Сред фаворитите е за „Златната топка“ тази година.

Ман Сити не е същият без Родри

Според статистиката отборът на Гуардиола е спечелил 73% от мачовете си, в които испанецът е участвал (260). Равенствата са 15%, а загубите са едва 11% от срещите. Без Родри обаче ситуацията значително се променя. Процентът на успехите във въпросните 45 двубоя (от 2019/2020 насам) е 64. Ремитата са 11%, а пораженията 24%.

Мадридчанинът е в основата на почти всяка атака на Манчестър Сити. Шампионите разчитат той да изнася топката от защитата към фланговете или пък с умел вертикален пас директно да изостря нападенията. Няма аспект в играта, който да му е чужд, включително и отбелязването на голове. Именно той беше героят във финала на Шампионска лига срещу Интер (1:0), вкарвайки за единствената „купа с уши“ в клубната история на „гражданите“.

Играч от много висок калибър. 

Родри
Полузщитникът на Испания Родри спечели наградата за Най-добър играч на ЕВРО 2024 (Снимка: БТА)

Бич за суперзвездата

Бившият футболист на Виляреал и Атлетико Мадрид е на 28 години и несъмнено пропуснатият цял сезон ще е огромен удар за него самия. В момента се намира в зенита на кариерата си, а след толкова дълго отсъствие и при подобна тежка контузия е напълно възможно никога повече да не го видим на върхово ниво. Професионалист като него ще направи всичко по силите си, но физиологията може да реши друго. Мнозина са се сбогували с предишната си кариера след най-тежката травма във футбола.

Все пак дори да има регрес от към физическите му качества, Родри винаги се е славил с огромния си футболен интелект и разбиране на играта. Често те правят разликата в мачовете на Ман Сити. Самият той признава, че повече от 10 години е чел разработки и трудове за всеки различен аспект от великия спорт. Посвещавал е цялото си свободно време в гледане на футбол – пряко или на записи. Тактическата му грамотност винаги го е карала да изпъква пред конкурентите.

Родри
Родри (Снимка: БТА)

Арсенал и Ливърпул поглеждат все по-смело към титлата

Както вече стана ясно, в отсъствието на Родри шампионите не са същият отбор. Статистиката го доказа. Преките конкуренти за върха имат значително по-голям шанс да спрат доминацията на Пеп Гуардиола и „армията“ му в отсъствието на суперзвездата. 

Кевин де Бройне също е преследван от травми, а когато е здрав дава поводи на анализаторите да отчитат все по-бледото му представяне. Не е това, което беше до преди година-две. Същото важи и за завърналият се от Барселона през лятото Илкай Гюндоган. Не се вижда кой може да запълни дори малко липсата на Родри до зимата, когато Сити ще трябва да вади сериозна сума за трансфер.

Арсенал беше много близо до титлата миналия сезон, но поредният могъщ финален щурм на Сити отчая Микел Артета и хората му. Сега те започнаха обещаващо новия си опит да покорят върха. Същото можем да кажем за Ливърпул с новия си мениджър Арне Слот. Това се очертава да бъдат основните конкуренти на Манчестър Сити, а биха могли да се възползват от спада в представянето поради липсата на Родри за трофея в най-силното първенство. 

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.