10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Перфектният кандидат: кой трябва да наследи Гарет Саутгейт начело на Англия?

0
Гарет Саутгейт
Испания - Англия, Гарет Саутгейт (Снимка: БТА)

Англия е в търсене на това как и с кого да започне нова ера след напускането на Гарет Саутгейт. Бившият защитник сложи край на престоя си начело на „Трите лъва“ след загубата от Испания с 1:2 във финала на ЕВРО 2024 неделя. Веднага след това започнаха да се появяват слухове кой ще бъде новият треньор на изключително талантливия английски състав, като след спряганите имена бяха Хосеп Гуардиола, Юрген Клоп, Йоаким Льов и други.

Гарет Саутгейт пое Англия на фона на един от най-мрачните периоди на отбора през 2016-а година. Той напусна осем години по-късно, когато позволи на една разочарована нация да повярва отново. Поражението на Англия във финала на Европейското първенство беше 102-ият му мач начело на „Трите лъва“, но и последен такъв.

53-годишният специалист може да се нарече най-успешният специалист на Англия в наши дни, макар да не спечели нито един голям трофей. Той изгради едно изключително надарено поколение по начин, по който най-великите имена от миналото не можаха, като „Трите лъва“ достигнаха до два поредни финала на Европейско първенство под негово ръководствто, както и до един ½-финал на Световно първнство.

Гарет Саутгейт
Англия - Швейцария, Гарет Саутгейт (Снимка: БТА)

Саутгейт така и не можа да види как отборът му прави последната и най-важна крачка, но наследството му в английския спортен фолклор беше циментирано. Лятото на 2018-а, 2021-а и 2024-а година дълго ще се помни от нацията, но сега изглеждаше като най-точния момент за ново начало.

Любопитното е, че Футболната асоциация на Англия публикува обява за свободна позиция за селекционер на мъжкия национален отбор. Централата е публикувала на сайта си обява, която е отворена към всички кандидати, които отговарят на условията.

Кандидатът трябва да има УЕФА Про лиценз, да има значителен опит в английския футбол и постигнати резултати във Висшата лига или други водещи първенства, да е лидер, който ще разбира спецификите на националните отбори. Сред важните условия е кандидатът да бъде много устойчив и да се чувства комфортно на толкова високопрофилна позиция и интензивни публични критики. Важно е и той или тя да осъзнават, че ролята на националния селекционер на Англия е да „вдъхновява нацията“.

От ФА отбелязват, че вече са набелязали редица кандидати, но искат процеса по назначение да бъде максимално отворен. От там уверяват, че всеки, който отговаря на критериите и кандидатства, ще получи отговор. Обявата е отворена за кандидатури до 2 август.

Затова е време е да погледнем кои са най-подходящите кандидати за наследник на Гарет Саутгейт!

Лий Карсли (50 години)

Футболната асоциация може да заимства от испанския модел и да назначи настоящия селекционер на отбора до 21 години Лий Карсли. Това се окажа изключително успешен ход за „Л Фурия Роха“, след като Луис де ла Фуенте водеше отборите до 19 и 21 години и ги изведе до големите отличия на Европейските първенства, преди да наследи Луис Енрике начело на мъжкия тим през 2023-а година.

Единственият опит на 50-годишният Карсли като мениджър на мъжки отбор са кратките му престои в Ковънтри Сити, Брентфорд и Бирмингам Сити. Но работата му с младежите на Англия е добра предпоставка да направи следващата крачка. Той изведе талантливата група английски младежи до успеха на Европейското първенство през 2023-а година, а стилът му на игра беше харесан от привържениците на „Трите лъва“.

Това е назначение, което не би било нещо често срещано в английския футбол, но не може да се отрече, че има проницателен потенциал за успехи.

Греъм Потър (49 години)

Репутацията на Потър доста пострада след доста катастрофалния период в Челси. Бившият мениджър Брайтън & Хоув Албиън не е имал работа след уволнението му от „Стамфорд Бридж“ през април 2023-а година, въпреки че получи няколко предложения от чужбина.

49-годишният специалист обективно не е лош мениджър, който спечели работата в Челси благодарение на впечатляващия си престой в Брайтън. Англичанинът успя да изгради един страхотен колектив при „чайките“, но така и не съумя да се справи с по-големите имена в отбора от западен Лондон.

Греъм Потър
Греъм Потър

Потър вероятно ще се опита да наложи далеч по-интригуващ футбол като треньор на националния отбор, но има съмнения дали ще успее да изгради или поне да запази хармонията в отбора, култивирана от Саутгейт. Да, той направи добро име в Брайтън, но престоят му в Челси, като се има предвид мащабът на тази работа, със сигурност ще предизвика някои притеснения. Но неговата тактическа гъвкавост наистина подхожда да ръководи национален отбор.

Преди няколко дни самият Потър отказа да отговори на въпрос дали има желание да стане селекционер на английския национален тим.

„Не мисля, че днес е времето да говорим за това. Гарет свърши фантастична работа. В страната няма по-уважаван от него футболен човек. Той водеше тима много добре и аз изпитвам огромно уважение към него. Пожелавам му пълноценна почивка, защото той си я заслужи”.

Маурисио Почетино (52 години)

Спомените от престоя на Фабио Капело все още се помнят и ФА ще има голяма дилема да назначи чужденец за наследник на Саутгейт. Наличните специалисти, които не са англичани, обаче, изглеждат като много атрактивни варианти.

Сред тези, за които се съобщава, че е опция, е Почетино. Той си остава един симпатичен треньор, който е свободен, след като напусна Челси след турбулентна кампания. Аржентинецът не успя да наложи напълно идеите си с големия и талантлив състав на „сините“ на сините през миналия сезон. Мнозина, обаче, останаха на мнение, че на „Стамфорд Бридж“ той не е получил достатъчно време, особено, след като ги върна в европейските клубни турнири.

Маурисио Почетино
Манчестър Сити - Челси, Маурисио Почетино (Снимка: БТА)

Не трябва да пренебрегваме и предишните му престои във Висшата лига със Саутхемптън и Тотнъм. При „шпорите“, по-специално, Почетино изгради един отбор от нулата, развивайки младия състав до претендент за титлата, а също така го изведе и до исторически финал в Шампионската лига.

В известен смисъл престоят му в Тотнъм може да се сравни с това на Саутгейт с Англия. Почетино успя да върне вярата сред привържениците на отбора и да изведе този отбор на върха на славата, макар и той да не спечели нито един трофей.

52-годишният аржентинец би работил добре с, може би, най-доброто поколение на Англия, но дали е точният човек, който да „върне футбола у дома“ в този критичен момент?

Томас Тухел (50 години)

Германецът също е свободен, по подобие на Почетино. Той се раздели с Байерн Мюнхен и то по доста неприятен начин, защото за първи път от повече от десетилетие баварците не спечелиха нито един трофей през сезона. Акциите на бившия мениджър на Челси не са на най-високото си ниво в момента и той може да си пожелае да си вземе повече време след тежкия период в Мюнхен.

Томас Тухел
Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд, Томас Тухел (Снимка: БТА)

Тухел, обаче, е име, което несъмнено би развълнувал много привърженици. Няма как да не признаем, че тактическата проницателност на Тухел може да се нареди на върха. Точно така той изведе Челси до триумфа в Шампионската лига през 2021-а година.

Ако Англия иска най-накрая да направи ключовата крачка на голям турнир, вероятно няма по-добър човек за тази работа от Тухел. Той е перфектен в елиминационни мачове, но не можем да пренебрегнем и неговият сприхав германски нрав, който в един момент може да се окаже проблем.

Еди Хау (46 години)

Още преди Саутгейт официално да напусне, фаворит на мнозина за негов наследник, се смяташе именно Еди Хау. И ФА със сигурност се интересува от възможността да го назначи дори по-отдавна заради изключителната кампания 2022/2023, която направи с Нюкасъл Юнайтед и вкара отбора в Шампионската лига.

46-годишният Хау не е идеалист и има прагматична жилка. Под негово ръководство „свраките“ са физически впечатляващи (за сметка на по-голям риск от контузии) и тактически адаптивни. Те могат да пресират високо ефективно и да държат контрола в центъра на терена. Самият Хау се адаптира към опонентите си и това би му послужило добре на международната сцена.

Еди Хау
Мениджърът на Нюкасъл Юнайтед Еди Хау (Снимка: БТА)

Това би била огромна работа, но спокойствието на Хау прилича на това на Саутгейт и той също трябва да осигури колектива, изграден от неговия предшественик. Хау изглежда наистина като отличен вариант за поста.

Юрген Клоп (57 години)

Прекарал последните девет години в Мърсисайд, Юрген Клоп е добре запознат с особеностите и нюансите на английската игра, а германецът със сигурност смята Ливърпул за свой втори дом. Той е голямото име, което ФА някога търсеше и от което се отклони, като нае Саутгейт, но изглежда, че Клоп е идеалният мениджър, който да извлече всяка капка потенциал от тази звездна група играчи.

Превъзходен човек и мениджър, обожаван от всички, които са играли под негово ръководство, със сигурност няма да отнеме много време на английските привърженици да го подкрепят напълно. Не е нужно дори да споменаваме, че той донесе първата титла на Ливърпул във Висшата лига от 30 години насам, а също така ги изведе до шеста купа от Шампионската лига.

Юрген Клоп
Юрген Клоп се сбогува с феновете на Ливърпул на "Анфийлд" след последния си мач начело на отбора (Снимка: БТА)

Въпреки това, тъй като Клоп желае да се наслади на по-дълга почивка след края на ерата си в Ливърпул, ФА ще трябва да се постарае сериозно, за да убеди един от най-великите мениджъри на всички времена.

Хосеп Гуардиола (53 години)

Мениджърът на Манчестър Сити отдавна е спряган за бъдещ селекционер, а възможността да застане начело на Англия би развълнувала много фенове. След като е спечелил всичко на клубно ниво с Барселона, Байерн Мюнхен и Манчестър Сити (включително исторически требъл), испанецът изглежда би бил готов да поеме ново предизвикателство много скоро.

Гуардиола има договор с Манчестър Сити до лятото на 2025-а година, но не може да се изключи възможността, въпреки че високата му заплатата може да бъде проблем. Смята се, че Английската футболна асоциация е готова да изчака Гуардиола до края на предстоящия сезон, за да го назначи като селекционер на националния отбор. Според мнението на мнозина в Англия, испанецът е толкова добър кандидат за поста, че си струва да го изчакат още един сезон.

Хосеп Гуардиола
Манчестър Сити, Хосеп Гуардиола (Снимка: БТА)

Затова една от опциите пред Англия е назначаването на временен треньор, а през 2025-а година Гуардиола да поеме тима и да го води на Световното първенство година по-късно.

Сарина Вигман (54 години)

Преди година Джуд Булингам заяви, че с удоволствие би предложил на Сарина Вигман да поеме мъжкия отбор на Англия, защото вярва, че тя може да направи „всичко, което поиска“ във футбола. Изказването му беше направено дни преди историческия финал на световното първенство по футбол за жени между Англия и Испания, който „лъвиците“ загубиха с 1:0.

„Хората казват, че това трябва е най-добрият човек за тази работа (б.а. – селекционер на националния отбор по футбол) или може би най-достойният. Но защо трябва да е мъж? Мисля, че нашият отговор винаги е бил, че мениджърът на „Трите лъва“ трябва да е точният човек за този пост“, заяви Белингам в средата на август 2023-а година.

Сарина Вигман
Селекционерът на националния отбор на Англия за жени Серина Вигман (Снимка: БТА)

Досега Англия никога не е назначавала жена мениджър на мъжкия си отбор, но 54-годишната Сарина Вигман постигна сериозни успехи.

Нидерладката спечели европейската титла по футбол с женския отбор на родната си страна през 2017-а година. Три години по-късно застана начело на женския тим на Англия, който изкачи на европейския връх през 2022-а година, а на следващата година стигна и до финала на световното първенство, който бе загубен от Испания с 0:1.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.