10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Какво ще донесе Федерико Киеза и може ли да се впише в Ливърпул?

0
Федерико Киеза
Федерико Киеза (Снимка: БТА)

Феновете на Ливърпул дочакаха първия входящ трансфер в ерата на новия си треньор Арне Слот. Във вторник „червените“ обявиха, че са постигнали договорка с Валенсия за вратаря Гиорги Мамардашвили, който ще се присъедини към англичаните от следващия сезон.

През тази кампания Мамардашвили ще прекара сезона под наем в „лос че“, за които играе последните години. Стражът се отличи с изявите си и за Грузия на ЕВРО 2024, където грузинците отпаднаха на 1/8-финалите. С трансфера му на „Анфийлд“ Мамардашвили ще се бори за титулярното място с Алисон Бекер, който след старта на следващия сезон ще бъде на 33-годишна възраст. Мамардашвили тогава пък ще бъде на 25 години.

И макар вече да има само по-малко от три дни до края на трансферния прозорец, Ливърпул е готов за още една, при това, изненадваща сделка. Според италианския топ журналист Фабрицио Романо, мърсисайдци преговарят усилено за привличането на фланговия нападател на Ювентус Федерико Киеза, за когото „биаконерите“ искат около 15 милиона евро. Това е така, защото 26-годишният италиански национал има само една година от договора си.

Тази история се появи като гръм от ясно небе, но все пак има логика в интереса на Ливърпул. Затова ще се опитаме да си обясним защо и как Киеза може да се впише на „Анфийлд“!

Защо Ливърпул иска още един играч на тази позиция?

Ливърпул обмисля да привлече още един флангови нападател, макар че вече имат петима много добри опции в лицето на Мохамед Салах, Диого Жота, Луис Диас, Коди Гакпо и Дарвин Нунес. Киеза, който предпочита да играе по десния фланг, ще добави отлично покритие на Салах при новия старши треньор Арне Слот, който досега използваше Жота и Нунес като централни нападатели, а Диас и Гакпо отлявата страна на атаката.

Луис Диас

Качеството и издръжливостта на Салах означават, че Ливърпул не се е нуждае от конкретно резервно копие за ролята на дясно крило, като обичайно ротации се правеха около левия фланг и централния нападател при предишния мениджър Юрген Клоп. Това може да предполага, че тъй като Салах вече е на 32 години, Ливърпул иска да подсили атаката си, за да ротира египетския национал по-често, за да го поддържа възможно най-свеж.

Какво иска Арне Слот от подобен тип играч?

Крилата са ключови в системата на Слот. Харесва ги да бъдат непредсказуеми и силни в противопоставянията един на един, способни са да задържат топката, докато търсят опции за комбинация със съотборниците си. Нидерландецът се радва, че те влизат навътре, позволявайки на крайните бранители да покриват празните пространства, но ниските центрирания също са характерни за неговата система. Киеза може да преживя труден минал сезон, но той е универсален нападател, който изглежда отговаря на този профил.

Историята с контузиите на Киеза също предизвикват леко безпокойство. Той имаше разкъсване на ACL (предна кръстна връзка) на коляното през сезон 2021/2022, което стопира развитието му, но пък пропусна само шест мача за Ювентус миналата година поради контузия. В Ливърпул се надяват, че проблемите му са останали в миналото, защото на „Анфийлд“ редовно имат драми с контузии на важни играчи.

Въпреки това, в досегашните си отбори, Слот не имал почти никакви сериозни проблеми с контузии и надеждата е, че това може да продължи и в Ливърпул под видния поглед на водещия физиотерапевт Рубен Пийтърс. Малко вероятно е Киеза да бъде твърд титуляр, ако подпише с „червените“, така че теоретично може да бъде трениран, съобразно този факт.

Федерико Киеза
Федерико Киеза (Снимка: БТА)

С кого още е свързван Ливърпул?

В края на юни, когато Нюкасъл беше обзет от сериозни притеснения да не бъдат наказани заради финансовия фейърплей, се появи възможността „червените“ да подпишат с Антъни Гордън. Смяташе се, че 23-годишното крило, който е роден именно в Ливърпул, да премине на „Анфийлд“ за около 90 милиона евро, като защитникът Джо Гомес да бъде пратен в обратната посока като част от сделката за около 53-54 милиона евро, но така и нищо от това не се осъществи.

Интересът на Ливърпул към Гордън, който играе предимно отляво, увеличи спекулациите около бъдещето на Диас. Слухове, свързващи колумбиеца с Барселона, се въртяха през цялото лято, но оферта така и не постъпи за 27-годишния футболист, който има още три години от договора си. Впоследствие и Слот заяви, че Диас остава твърдо на „Анфийлд“, тъй като го вижда като основна фигура в плановете си.

Антъни Гордън Нюкасъл
Антъни Гордън Нюкасъл

Какво ще означава привличането на Киеза за бъдещето на Мохамед Салах?

Киеза може да действа и по двата фланга, но играе предимно отдясно, така че ще се изправи пред почти невъзможна битка да узурпира мястото на Салах този сезон.

Дългосрочното бъдеще на Салах, обаче, остава под въпрос. Египтянинът е в последната година от договора си, навършва 33 години следващото лято и все още не са започнали преговори за подновяването му. Но той започна сезона в отлична форма с два гола и асистенция в първите си два мача.

Мохамед Салах
Ливърпул - Брентфорд, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Ако Ливърпул подпише с Киеза, това няма да означава на 100%, че това ще бъде последният сезон на Салах на „Анфийлд“. Но, въпреки това, се предполага, че италианецът ще бъде взет като негов наследник, в случай че не бъде договорено удължаване на договора на египтянина.

Как Киеза може да помогне на Ливърпул?

Тази сделка може да изглежда по-скоро като една добра покупка, като се има предвид сумата, която иска Ювентус и възрастта на Киеза (той става на 27 през октомври), но има интересна тактическа гледна точка към нея. В хода на кариерата си Киеза е играл и на трите позиции в нападение. Ливърпул има много опции отляво, но може да бъде алтернатива на Салах отдясно, а италианецът би бил наистина качествено попълнение.

В първите си два мача от Висшата лига за този сезон, Ливърпул показа, че е по-активен по левия фланг, като 37 процента от атаките им от тази страна на терен, за сравнение с 34 процента отдясно. Това следва тенденцията от миналия сезон, когато 36 процента от атаките на отбора идваха отдясно, което е спад от 39 процента през 2022/2023.

Федерико Киеза
Федерико Киеза (Снимка: БТА)

Част от причината за това е трансформацията на Салах от силно индивидуализиран играч до добър подавач. Неговите 2,7 опита за дриблиране и 35 процента успеваемост във Висшата лига през 2023/2024 бяха най-ниските му резултати за първи път, откакто се присъедини към Ливърпул през лятото на 2017-а година. Въпреки това, неговите 5,2 прогресивни подавания от 90 бяха най-високите му показатели по време на кариерата му на „Анфийлд“. Не се е променило много в това отношение досега под Слот, като Салах опита само четири дрибъла един на един, но имаше цели 11 прогресивни паса в тези първи две срещи в Лигата срещу Ипсуич Таун и Брентфорд, както и допринесе с голове и асистенции.

Докато Киеза не носи същата заплаха, той предлага друг полезен профил – играч, който има добър контрол върху топката, като Салах от миналото. Италианецът има феноменален контрол с двата крака, което прави трудно за защитниците да го маркират.

Федерико Киеза и Марк Кукурея
Федерико Киеза и Марк Кукурея(Снимка: БТА)

Заслужава да се отбележи, че Киеза прекара по-голямата част от миналия сезон в по-централна зона, заедно или вместо Душан Влахович. Това му помогна да направи втория си най-добър сезон в кариерата си по отношение на голове в първенството, макар че отбеляза само на три пъти в последните 16 мача на Ювентус.

Въпреки всичко, Киеза все още притежава искрата, която го прави заплаха. Той направи само две асистенции в първенството, но записа цифра за очаквани асистирани голове (xAG) от 6,2, което показва, че е създал доста сериозни възможности, които просто не са били завършени точно. Основна характеристика на неговата креативност е дрибълът му, който обичайно завършва с шанс за удар към вратата (от самия него или от негов съотборник) и това го класира сред най-добрите нападатели в Серия А.

Федерико Киеза и Йошко Гвардиол
Федерико Киеза и Йошко Гвардиол (Снимка: БТА)

В Ливърпул Киеза ще играе в различна система и отдясно, където Слот има липса на високо качество, освен Салах. Коди Гакпо и Жота се чувстват много по-удобно по левия фланг, докато 18-годишният Бен Доак е неопитен, като бъдещето му в клуба също е под въпрос. Киеза показа своите най-добри качества и без топка, докато играеше отдясно за Италия на ЕВРО 2024, което ще бъде окуражаващо за Ливърпул.

Едно притеснение за Киеза, освен досието му с контузии, е неспособността му да следва напълно тактическите инструкции. Седи и тази неизвестност как би реагирал, ако не е твърд титуляр. Вероятно той ще се появява за последните 20-30 минути на терена, за да се надбягва с изморените противникови защитници или ще бъде титуляр срещу относително по-слаба отбрана, примерно в мачовете за някои от Купите, поне в началото.

В това отношение той предлага на Слот прилична тактическа алтернатива, както и отлично покритие на Салах, който пропусна 10 мача миналия сезон поради контузия – един повече, отколкото отсъстваше в предишните три кампании взети заедно.

Федерико Киеза
Федерико Киеза (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.