ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Иван Василев пред Nostrabet: Столична община не е подпомогнала софийските клубове с 1 лев

0
Иван Василев
Снимка: Иван Василев Източник: LAP.bg

Собственикът на Локомотив София, Иван Василев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той потвърди новината, че генералният спонсор на „железничарите“, Betano, е прекратил договора си с незабаване ефект. Василев призна, че това е било като „гръм от ясно небе“ за него.

Все пак, той добави, че това не се очаква значително да повлияе на плановете на тима за новия сезон. Собственикът на Локо обясни, че иска да вижда повече момчета от школата в първия отбор през новия сезон, както и че процесът по търсене на треньор продължава.


Здравейте, господин Василев! Може ли да потвърдите, че един от главните ви спонсори за Локомотив София се е отказал в последния момент?

– За съжаление е истина. Всичко уж вървеше нормално и буквално като гръм от ясно небе се случи това. Вероятно си имат хората някакви причини. Разбирам, че тази бетинг компания иска да става спонсор на Астън Вила и затова някои по-малки клубове в Гърция и Кипър са били разкарани. Можеше по-рано да ми се обадят, защото за 5 работни дни трудно мога да реагирам, а дупката в бюджета не е малка. Мога да я покрия, но не е в това въпросът.

Може ли оттегляването да има нещо общо със скорошните изменения в закона за хазарта у нас?

– Възможно е. Не са ме уведомили за точна причина. Просто размишлявам. Предполагам една част от закона, който беше гласуван от предишното правителство, повлия на това много онлайн букмейкъри да съкратят спонсорските си договори. Става дума не само за футбол, ами за баскетбол и волейбол също. Това удари най-вече по спортът и по медиите.

Излиза ли спортът за пореден път потърпевш от подобни действия на държавата, която след това не може да запълни оставената дупка?

– Разбира се, спортът често е в тази позициия. Особено във футбола са нужни страшно много средства, за да си конкурентноспособен. Аз съм един от последните хора, които нямат кмет и община зад гърба си, нямам обществена поръчка. Един от малкото съм, който е инвестирал в държавна собственост, а именно в стадиона, за да може Локомотив да има добро лице. Това ненадейно събитие със спонсора ми идва като гръм от ясно небе, но такъв е животът. Ще се опитаме да се справим, както можем. Познавам кметът на район „Надежда“, Митко Димов, един чудесен човек, но той нищо не може да направи, тъй като всичко трябва да минава през Столична община. На Локомотив не са дадени две топки от общината.

Предполагам, че това е факт за всички софийски клубове, докато в провинцията нещата са уредени по съвсем различен начин?

– Така е, има си бюджет за спорт и за футбол, като съответно сумите не са и никак малки. В София никой не получава пари – Левски, ЦСКА, Септември, ЦСКА 1948, Славия. Нито един клуб не се възползва от общинска подкрепа под някаква форма.

Не е ли това парадоксално, имайки предвид, че София има най-големия бюджет в страната?

– Разбира се, но това не е от сега или от вчера. Вече 9 години съм начело на клуба и никаква помощ не е дошла. Единствената възможна помощ би била от държавата, съответно от общината. Районът тук е промишлен, има и бизнеси, а пък за спорта не се отделя една стотинка. Тук говоря не само за футбола, тъй като под шапката на дружеството на Локомотив влизат и много други спортове. На никого не се помага, всички се мъчим по този начин. Останаха малко хора, които да си дават личните средства, а аз лично си дадох и здравето. Малко са такива хора като мен, които милеят за спорта. Тежко е, а същевременно уж искаме да върви спортът. Без помощ от общините няма как да стане.

Има ли как това да се промени? Както Вие казахте, намаляват хората, които отделят от личните си средства?

– Намаляват и е нормално да намаляват. Все пак всичко е бизнес, не може само да инвестираш, а накрая нищо да не можеш да върнеш. Иначе задлъжняваш на спортисти, на държавни институции и това не води до нищо добро. Не го приемам това по никакъв начин. Футболният клуб, конкретно, не дължи една стотинка на никого, което не е малко с оглед на тежките времена, в които се намираме.

Ще има ли непременно отражение напускането на спонсора върху подготовката и селекцията в Локомотив София?

– За да бъда откровен, миналата година имахме сериозни проблеми с феновете, покрай които не съм стъпвал на стадиона от 14 месеца. Това се отразява на футболисти, на ръководство и публика. Ако тези звена не са заедно, не се получават нещата. Не мога да кажа, че имахме и лоши играчи. Имах 24-ма футболисти на трудов договор, така че може да си дадете сметка за какви средства става дума, които са отишли на вятъра. Заради нестабилната обстановка пък отборът изобщо не се представи добре, няма какво да се заблужаваме. Това е голата истина.

Тази година селекцията ще е много обрана. Запазвам по-голямата част от отбора от миналия сезон, като ще дадем шанс и на някои наши момчета. Ние имаме 10-12 момчета, които тренират в първия тим. Краси Милошев вероятно ще излезе в чужбина. Имам обаче още 4 момчета, които имат мачове в efbet Лига. Владо Николов вече натрупа опит, може дори да е капитан. Лука Иванов, Жарко Истатков и Теодор Иванов – всичките са чудесни играчи. На тези състезатели трябва да им се даде шанс. За школа, която е на 6 години, да имаш 5-ма състезатели в efbet Лига си е добър атестат само по себе си. Важно е и треньорите да им дават път, както и на нас едно време са ни давали. Нещата стават лека-полека. Не бива след един слаб мач да ги убиваме момчетата. Трябва търпение и последователна работа. Вече имам 17-18 играчи, така че чак такова отражение върху отбора няма да има новата финансова ситуация. Мога само да кажа да не си и мисли някой да ни подценява!

Остава въпросът и за вакантното треньорско място. Чуваме спекулации за името на Иван Колев?

– Не съм говорил с Иван Колев, ако трябва да съм честен. В България е като каца без дъно, всичко се знае (смее се). Ще говорим и с него, и с други. До понеделник има достатъчно време. Да не се притесняват, че ще останем без треньор, ще се реши този казус. Има по-важни неща, които трябва да се решават, по-важни от треньор и играчи.

Господин Василев, накрая – какво си пожелавате за новия сезон?

– На първо време пожелавам на момчетата здраве, защото толкова негативи се излязаха върху тях в последната година, че няма накъде. Негативизмът убива всички. Пожелавам здраве и на тези, които ни плюят, и на онези, които ни поддържат. Аз самият разбрах, че по-важно от здравето няма. Лошото идва бързо, така че трябва да си пожелаваме единствено здраве.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.