ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Иван Дюлгеров в ЦСКА – какво би променило това?

0
Иван Дюлгеров
Снимка: БНТ

В последните часове няколко независими източника обявиха предстоящия трансфер на националния вратар Иван Дюлгеров в столичния гранд ЦСКА. Стражът напусна Черно море като свободен агент и изглежда ще продължи кариерата си в 31-кратния шампион, ако нещо не се обърка в последния момент. Това би бил първият трансфер след края на ерата „Гриша Ганчев“, защото присъединилият се от Пирин Иван Тасев бе уговорен още преди месеци. 

На фона на сериозната кадрова липса в атака и защита изглежда неочаквано именно вратарският пост пръв да бъде подсилен. Към момента „червените“ разполагат с трима играчи под рамката – Густаво Бусато, Димитър Евтимов и Марин Орлинов. Какво ще се случи, ако ЦСКА подпише с Дюлгеров, ще разгледаме в следващите редове.

Иван Дюлгеров
Иван Дюлгеров (Снимка: LAP.bg)

Кой е Иван Дюлгеров?

Варненецът е висок 1,91 сантиметра и до момента не е играл за нито един друг отбор освен родния. Чисто от финансова гледна точка трансферът изглежда като удар, защото е оценяван на 1,2 милиона евро от авторитетната платформа „Transfermarkt“, а ще пристигне без пари в Борисовата градина. На 24 години е и вече има зад гърба 130 мача за „моряците“ във всички турнири и шест за националния отбор на България. Силният му крак е десният. Представляван е от топ агента Николай Жейнов.

Сериозен интерес към Дюлгеров прояви новакът в руския елит Химки, а и Нижни Новгород на Саша Илич, но изглежда ЦСКА е предложил по-изгодни условия. Имаше информации и за мераци от шотландския Хибърниън, и италианския елитен Монца. Белгийски агент, който работи с Антверп и Андерлехт, пък дойде на крака за него в двубоя Берое – Черно море (2:0). Едно е сигурно – стражът се оценява високо от специалистите, а ЦСКА може да бъде трамплин за него към големия европейски футбол. Наскоро Иван пази за България в приятелската среща с Румъния (0:0) и спаси дузпа.

Густаво Бусато от ЦСКА
Густаво Бусато е един от най-постоянните за ЦСКА (Снимка: cska.bg)

Какво ще стане с останалите вратари при такъв трансфер?

Очевидно един измежду Дюлгеров и Бусато ще е първи избор, а другият втори. Няма логика обаче националният вратар да акостира в Борисовата градина, ако не е получил уверение, че ще е титуляр. Подобен футболист не би се задоволил с резервната скамейка. През есента Густаво ще навърши 34 години и може да се каже, че върви към края на кариерата си. Бразилецът се е разплакал, когато от ЦСКА са му предложили новия договор.

Това разкри изпълнителният директор Стоян Орманджиев на пресконференция през май. Би преглътнал временно титулярното си място. По-вероятно изглежда Бусато да е втори избор. Самият той има да изтърпи още три мача наказание след червения картон, който си изкара именно срещу Черно море (0:1). 

Ако Дюлгеров подсили „червените“, то вероятно Димитър Евтимов ще напусне. 30-годишният футболист пристигна в ЦСКА през 2020 година, след като игра 10 сезона във Великобритания. Неговата кариера се разви в ниските английски дивизии, а иначе е продукт на академията на Чавдар Етрополе. Марин Орлинов е ясно, че няма как да спори за мястото на Дюлгеров или Бусато. Тетевенчанинът иначе се понрави с изявите си в контролите от зимния лагер в Турция.

Иван Дюлгеров
Иван Дюлгеров (Снимка: chernomorepfc.bg)

Различният трансфер

Отдавна ЦСКА не е взимал основен футболист на конкурент в Първа лига, че дори от някой друг съперник в първенството. С подобен тип трансфери столичният гранд постигаше успехите си до преди около 15 години, когато Лудогорец се появи на футболната карта. Някъде тогава „червените“ спряха сделките с други родни тимове или поне те станаха кът. Масово за сметка на такива със свободни агенти от чужбина.

Подобен трансфер не е имало от лятото на 2021 година, когато Калоян Кръстев пристигна от Славия, но впоследствие разочарова. Преди него същото стори Георги Йомов. Крилото набързо си спечели статут на титуляр, но състезателните му права бяха спрени заради употреба на забранени вещества. Ако пък потърсим вратар, то Георги Китанов пристигна през 2016… отново от Черно море. След изяви на приливи и отливи продължи кариерата си в Румъния, а сега пази на варненския Фратрия.

Феновете няма как да забравят Райс М’Боли, който блесна и на Световно първенство. Алжирецът бе привлечен от Славия и изнесе редица силни игри с екипа на ЦСКА.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.