10LV Inbet

Героите идват и си отиват, но класата на Буфон е вечна

0
Джанлуиджи Буфон
Снимка: Twitter

Годините летят, футболните герои идват и си отиват, но едно нещо остава непроменено – Джанлуиджи Буфон продължава да играе професионално. В осминафинален мач за Купата на Италия неговият Парма се изправи срещу Интер на „Сан Сиро“ и легендарният страж отново изненада всички.

Джанлуиджи не само беше на терена през цялото време, но и направи четири отлични спасявания. Едно от тях се оказа много впечатляващо и изключително важно. В оставащите секунди до края на редовното време Лаутаро Мартинес, който бе изравнил няколко минути по-рано, се освободи от защитник по фланга и изведе Един Джеко на стрелкова позиция. Босненецът нанесе добър удар, но Буфон се намеси зрелищно, за да предотврати преминаването на топката зад голлинията.

Така стражът, който в края на януари, ще навърши 45 години, прати мача в продължения. В тях Интер повали Парма с гол, който не мина без приноса на Буфон: прекъсвайки атака на Федерико Димарко, стражът изби топката право към главата на Франческо Ачерби, който я насочи зад Джиджи в мрежата и донесе успеха на домакините.

Малко по-късно Буфон отправи ясно послание към феновете: Преследвахме мечтата си колкото се може по-усилено. Наистина дадохме всичко от себе си, но това не беше достатъчно. Винаги е трудно да загубиш, но такива нощи те карат да осъзнаеш, че струваш нещо. Благодаря на всички, които ни подкрепиха през тези 120 минути.

Между другото, това беше 50-ия мач на Буфон на „Сан Сиро“. Първият път, когато вратарят играе на емблематичния италиански стадион, е преди повече от 26 години – през декември 1996 година, но също с Парма.

Към днешна дата Буфон трудно може да бъде наречен титулярен вратар на Парма, тъй като преди двубоя с Интер беше записал едва 270 минути във всички турнири този сезон. Липсата на редовно игрово време обаче е свързана с контузия на подколянното сухожилие, от която Буфон се възстановява от началото на октомври.

Парма заема шесто място в Серия Б и е на три точки от зоната на плейофите, така че Джанлуиджи има всички шансове да се завърне в Серия А. Липсва ли ви Буфон в италианския футболен елит?


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.