10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Георги Илиев – Майкъла пред Nostrabet: В ЦСКА цари колективна безотговорност

0
Георги Илиев Майкъла
Снимка: Георги Илиев Източник - Lap.bg

Легендата на ЦСКА, Георги Илиев – Майкъла, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той отново изтъкна, че при „червените“ цари пълен хаос и безотговорност на ръководно ниво, след като експериментът с наставника Томислав Стипич се оказа пълен провал.

Илиев поиска от собствениците на столичния гранд да действат по-решително, за да може да се тръгне в някаква по-правилна насока на развитие. Бившият изпълнителен директор на клуба коментира и бавното започване на строителството на новия стадион, както и редица други проблеми от близкото минало.


Здравейте, господин Илиев! Уволнението на Томислав Стипич вече е факт. Какво мислите за това решение?

– Този, който го е довел, е много важно да каже откъде го е гледал. Този човек е бил уволнен на 40-тия ден в един от предишните си клубове в Швейцария, в Грасхопърс. Статистиката му е била същата, както и сега. Имаш толкова много българи на разположение – Стойчо Младенов, Любо Пенев, Александър Томаш, да не ги изреждам всички..

Кой е взел решението за неговото назначение?

– Трябва да питате тях. Един от двамата измежду Филипов и Ормандиев. Явно някой им е го е препоръчал.

Какво не се получи за Стипич в ЦСКА?

– Трябва да погледнем първо към играчите, които миналите две години се бориха за първите места. Дали са добри, или лоши, мога да кажа, че са средно ниво. Сега отново взехме още петима нови състезатели средно ниво. Те не са от класата на ЦСКА, защото тук се изискват личности. За Левски и ЦСКА е нужен характер. Не виждам нищо такова засега. Може и по-късно да се развият, разбира се. Те също са препоръчани от някой мениджър, а на свой ред директорите да са ги гледали. Поне така трябва да се случват нещата. Няма да си хванеш жена, която само е била препоръчана от Пенчо, но ти не си я видял лично, нали?

Да слушат малко повече Паро Никодимов. 4 години ни направи шампион и имахме големи успехи с него в Европа. Трябва да се гледат няколко домакински мача, няколко далеч от дома, как тренира, дали има характер. Не може да се вземат по този начин случайни хора. Селекцията на този етап е на много ниско ниво.

Има ли усещане за аматьорщина и хаос в ЦСКА?

– Хаосът настъпи с идването на Гриша Ганчев. Бяха изгонени всички сериозни личности от ЦСКА, даже не ги допуснаха до стадиона. Детско-юношеската школа беше унищожена, смениха за 8 години 12 треньора. Това е несериозно за клуб като ЦСКА.

Продължава ли сегашното ръководство по този път?

– Все още не са показали никаква промяна. Може би им трябва време, не мога да съм сигурен. Лошото е, че не виждам мнението на Христо Стоичков, който е съсобственик. Не виждам мнението на Бербатов, който е много сериозен футболист. Къде са Стилиян и Мартин Петров? Всеки казва, че тепърва започват работа. Е добре, ама да вземаш 20 хиляди лева заплата е лесно, трудното идва по отношение на вземането на решения и създаването на визия за клуба. Нищо не гарантира бъдещето на ЦСКА, в момента. Всичко е вчера. Когато си изпълнителен директор, трябва да вземаш сам решенията, не да прехвърляш топката постоянно.

Очаквате ли размествания на ръководни постове, освен на треньорското?

– Орманджиев и Филипов направиха две големи грешки – да вземат този треньор, с такава висока заплата, както и тези играчи. След като собственикът го приема това нещо, значи той определя как се случват нещата. Може да питате него дали е доволен от тях. Защото е най-лесно да си в ЦСКА и да вземаш голямата заплата, без да вършиш нищо. Цари колективна безотговорност. Слушам само израза „Ние решихме“. Бил съм три пъти изпълнителен директор и винаги съм вземал сам решенията и никой друг. Абсолютно никой не поема отговорност. Да не говорим за глупостта Михаил Александров да отговаря за строителството на стадиона. Поредната глупост. Професионалист във футбола ще се занимава със строителство. Направете го спортен директор, където му е компетентността. Той не е строил къща за кучета, ти го оставяш да отговаря за строежа!

Томаш няма да дойде в ЦСКА. Той е професионалист, сериозно момче. Поел е ангажимент към Спартак Варна, получавайки цялото доверие от тамошния собственик. Ако не му тръгне 3 мача, ще го изгоним и него. Като българин може и на втория мач да го махнат.

Ако не дойде Томаш, кого бихте искали да видите начело на ЦСКА?

– Бих искал да видя един Стойчо Младенов. Това е човек, който поне временно може да вътвори ред в съблекалнята. За мен оттам тръгват нещата, основно от съблекалнята.

Защо не бяха положени достатъчно усилия през лятото за вземането на български треньор, а отново се взе съмнителен чужденец през лятото?

– Защото тези двамата, изпълнителните директори, имат мениджър, който ги съветва. Не знам кой е, разгласяват се разни имена, не искам да вземам отношение. Те самите обаче този треньор не го познават. Бях в Хърватия наскоро и никой не е запознат със Стипич. Питах на 5-6 места в сериозни места, никой не каза добри думи за него. Той за 5 години е бил в 12 клуба. Какво повече има да кажеш? Не са ли проверили като изпълнителни директори, че са го гонили отвсякъде? И ние вземаме него, вместо някой измежду Любо Пенев, Томаш, Стойчо, Ради Здравков и прочие. Вземете хора, които вършат работа и ще носят отговорност. Колективна безотговорност му се вика това.

Дано строителството върви по-добре, но засега и там е в застой положението. Стана септември, а още няма обявена фирма, която ще строи. Говоря с кметове и архитекти и няма фирма, която да входира документи за започване на строежа. Това е несериозно.

Трябва ли ЦСКА да вземе пример от Левски с назначаването на български треньор, който засега дърпа тима напред?

– Първо трябва да се вземе пример от Левски с назначенията на Боримиров и Наско Сираков. Две сериозни личности. Второ, феновете спасяват Левски вече 10 години. Те не биха допуснали на „Герена“ да унищожат трите терена, на които тренират децата от школата. Това се случи в ЦСКА, трите терена на „Българска армия“ бяха унищожени, защото Гриша Ганчев ги подари на общината. Нито един фен на ЦСКА не взе сериозно отношение по темата. Унищожиха „Червено знаме“, направиха неизползваем паркинг, където трябваше да има терени за школата. Ако това е в Левски ще излязат 50 хиляди на протест. В ЦСКА се мълчи. Гриша Ганчев идва, преименува Етрополе на ЦСКА и 10 хиляди души ръкопляскат! Това е несериозно.

Абдикират ли феновете всяка следваща години с оглед на случващото се?

– Феновете са си фенове, те са 1 милион на ЦСКА, но и те са разочаровани. 10 години нищо не се случва. Унищожава се всичко, което е собственост на ЦСКА и никой не реагира. Сменят 15 треньори, школата не вади никого. Смениха 8 директора на школата. В ЦСКА трябва да работят хора с минало и отношение към каузата на ЦСКА, според мен. Ние не ги допускаме до стадиона, замерваме ги с камъни, защото били отишли в ЦСКА 1948. По този начин аз не очаквам промени. Може би трябва време.

Чуваме, че Владимир Манчев ще поеме временно отбора..

– Дали е Манчев, дали е Янев, това не решава нещата в ЦСКА. Все още няма концепция какво ще се случва. В ЦСКА влизаш единствено да си шампион и нищо друго. За това е нужно самочувствие и характер. Дори и чистача в ЦСКА трябва да има самочувствие и това да отговаря на дейността му. Там нямат никакво самочувствие и никаква отговорност към каузата на ЦСКА. Неслучайно вземаме само безработни играчи.

Нека всеки да си поема отговорността. ЦСКА е на феновете, на никого друг. Това трябва да се разбере и те трябва да вземат по-сериозно отношение за случващото се в ЦСКА. „Червено знаме“ и „Септември“ бяха унищожени, сега унищожиха и „Армията“. Сега ще ходим по селата около София, за да играят децата ни. Това е ЦСКА, подобни неща са несериозни.

За мен феновете изобщо не участват в спасението на ЦСКА. Независимо, че има кой да дава пари в момента, то виждаме, че това не е от такова значение, като те не се харчат добре. Собственикът би трябвало да е основният човек. Той приема, че ЦСКА трябва да функционира по този начин и явно е доволен клубът да е сред последните 5. Искам от собственика да вземе решения и то по-бързо.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.