ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Георги Илиев – Майкъла пред Nostrabet: За 10 години унищожиха всичко в ЦСКА, няма един футболист, който да знае какво е клубът

0
Георги Илиев Майкъла
Снимка: Георги Илиев Източник - Lap.bg

Легендата на ЦСКА, Георги Илиев – Майкъла, даде ексклузивно интерю за сайта Nostrabet.com. Той коментира загубата на „червените“ срещу Левски в голямото дерби на изминалия уикенд. Бившият директор на столичния тим натърти, че нито един играч от сегашния тим не знае какво наистина означава марката „ЦСКА“.

Илиев не пропусна да засегне и много други теми около проблемите на българския футбол и спорт, генерално. Той отсече, че държавата от 30 години не се грижи за подобряването на условията за спорт на децата, както и че липсват всякакви смислени инвестиции в тази насока. Майкъла също насочи вниманието към мълчанието на журналисти и фенове пред очевидните безумия, които се случват в ЦСКА и всички клубове, генерално.


Здравейте, господин Илиев! Поражение за ЦСКА през уикенда в дербито с Левски. Какъв е коментарът Ви за видяното?

– Аз бях казал, че очаквам да победим, но изрично казах, че за този мач не трябва да играят българи. В момента, в който Томаш пусна двама българи, нещата се провалиха. Защо пускаш Турицов при 0:0, след като очакваме да вкараме гол? Аз не съм треньор и не съм бил никога, но когато играем само с чужденци срещу Левски, тогава биехме. Искам дебело да подчертая, че не е приятно за ЦСКА да играе с 11 чужденци. Тези българи трябва да играят не срещу Левски, а 6-7 мача подред срещу по-ниския калибър отбори, за да натрупат самочувствие. Защото в момента няма нито един в отбора, който да знае какво е ЦСКА и какво е да носиш тази фланелка.

Имате предвид, че нивото на българите не е достатъчно високо за мачовете срещу грандовете?

– За мача с Левски – да. Срещу другите трябва да играят. Всички, които сега искаме да освободим, са добри футболисти и след време ще струват повече пари, така че ще е грешка, ако бъдат изгонени. ЦСКА обаче няма време за компромиси. Вече сме 4 пъти под дъното.

Александър Томаш каза, че дъното е достигнато, даже задминато, действително. Има ли накъде да се очаква обаче бързо подобрение?

– Не очаквам нищо бързо да се случи. Трябва новият изпълнителен директор да влезе по-сериозно в нещата. Става въпрос за избрания от новия собственик, той е сериозен човек. Не знам какво трябва да направят, но фактите са красноречиви – ние сме под дъното, трагедията е пълна. Аз не знам и как ще се излезе от тази дупка. Бутнаха стадиона, няма отбор, няма школа, за последните 10 години унищожиха идентичността на ЦСКА по всички линии. Само феновете останаха.

Не е ли отблъскваща гледката за феновете да наблюдават 11 чужденци във всеки мач?

– Феновете бяха отблъснати, но се върнаха. Няма да ни търпят дълго време обаче. По-притеснително е, че феновете не взеха никакво отношение за унищожението на „Народна армия“ и съсипването на детско-юношеската школа. Това дарение от 50 декара на Гриша Ганчев към общината не беше оспорено от никого. Това е все едно да вземеш 50-те декара на „Герена“, където тренират всички юноши и деца и да ги дариш на общината. Там ще стане истинска война. Остана едно стадионче, което строим за 15 хиляди души и струва 70 милиона. Това не е нормално. Защо никой не пусне жалба, че дарението се оттегля? Кой ще си закара детето да тренира в Обеля, Требич и прочие? Има 2 часа път в тези задръствания в София, за да стигнеш до там. ЦСКА винаги е бил в „Борисовата градина“. Някой фен да е възроптал срещу тези безумия?

Изглежда сякаш всички фенове в България са с много притъпени рефлекси, когато става дума за детско-юношеския спорт в България…

– Треньорите са изключително слаби, на първо време. Нашите играчи не могат да тичат. Бях на мача на момчетата до 15 години срещу Испания, в който ни биха с 9:0. Мъжете падат от посредствен отбор с 0:5. Не можем да бием Люксембург, вече ми е неудобно да изреждам всичките провали. Това са нашите играчи. Илиан Илиев няма какво да направи с това качество. За хубав хляб е нужно и качествено брашно. Как тогава да имаш национален отбор, когато 70% от играчите са резерви? Дори и футболист номер 1 на България за последните 4 години е резерва в ПАОК. Илиан Илиев чудеса ли да направи? И още нещо – какво е направила държавата, след демокрацията, за децата? Терени, тренировъчни центрове, спа центрове? Нищо подобно! На година да се правят по 12 терена за 10 години ще има 120 терена и тогава ще има и футбол. Сега няма нито диетолози, нито кондиционни треньори, нито терени, нищо. На когото бащата плаща повече, той играе..

Само на ДИТ има достатъчно терени. Там се налагат млади играчи и няма значение дали ще изпаднат в Б група. Преди 12 години изпълнителният директор в ЦСКА обикаляше в Обеля, Волуяк и Требич, за да се търси къде да играят децата. Това е трагедията. Ако не бяха Батков и Майкъл Чорни да изградят тренировъчни игрища на Левски, те също нямаше да имат условия. Там има и общежития за децата, възстановителен център. В парламента нито един не е излязал да предложи да се направят за 100 милиони лева съоръжения за децата. Държавата е тотално абдикирала от спорта, не само от футбола. Слушам Илиана Раева от години иска да се разшири залата на Раковски и никой не помръдва пръст. Това е зала, която ще струва 1-2 милиона. Това е срамно и е срамно за управляващите. Затова нашите деца ходят по кръчми от 14-годишни, вземат разни вещества и прочие. Това е отношението на държавата към детско-юношеския спорт.

И никой журналист не смее да излезе и да зададе тези въпроси – какво сте направили за 30 години за футбола? А футбола е лицето на една страна, нека не се лъжем. Повечето журналисти са зависими, чакат да си вземат заплатата и трябва да са послушни, а не да говорят истината. Никой не смее да каже истината. Утре пак ще говорим едно и също и нищо няма да се промени.

Може ли да се каже, че Левски и ЦСКА в днешно време не допринасят с нищо за българския футбол, в спортно-технически аспект?

– Те допринасят само с фенове, с нищо друго. Българите в тези два клуба са тотално низвергнати. Затова Лудогорец 13-14 години ни показва как се става шампион. В ЦСКА и Левски няма един играч, който да струва 1 милион. Затова по време на мача се изпуснаха по 3-4 положения за всеки един тим. Накрая и съдията не даде чиста дузпа. И никой от играчите и ръководството на ЦСКА не реагира. Аз по-чиста дузпа не съм виждал.

Винаги в историята ЦСКА и Левски са били с най-голям принос за националния отбор. Сега няма нищо там. От школите не идва нито един. Това е трагедията за родния футбол.

Какви изобщо трябва да са целите пред клуба до края на сезона?

– За мен основен приоритет е стадионът. Никой не казва засега има ли договор със строителите и какъв е той. Всичко в ЦСКА е на недомлъвки. Кой е директор, кой отговаря за първия отбор, кой отговаря за строежа? Това му викам колективна безотговорност. Защото аз съм 30 години в бизнеса и знам много добре за какво иде реч. Това не прави добро впечатление.

Друг проблем в клуба е липсата на приемственост. Аз съм от юноша в ЦСКА и сме гонили топките на такива велики имена, каквито сега не може и да си мечтаем да видим. Идват някакви чужденци, които не са играли от години. Съживяваме мъртъвци. Играем един международен мач и веднага ни бият с 3-4 разлика. Какъв е смисълът от всичко това?

Може ли тогава да говорим и за деца, които да са запалени за идеята „ЦСКА“, след като няма примери, на които да подражават?

– Няма никакви герои, нито един. При Гриша Ганчев изгониха всички легенди. Стойчо Младенов, Спас Джевизов, Цецо Йончев, Ради Здравков, да не ги изреждам всички. Сега в клуба са хора, които на всяко интервю са наизистили няколко фрази – трябва да кажат, че това е най-доброто управление и няма нищо по-добро от него. Само послушници. Унищожиха историята на ЦСКА. Какво печели от това клуба? Не мога да приема подобни неща.

Може ли да се каже, че клубът се държи на изкуствено дишане главно по политически причини?

– По принцип и Левски, и ЦСКА са се ползвали за политически цели, но едното не трябва да пречи на другото. Най-добрите фенове са в тези два тима, заедно с Локомотив и Ботев Пловдив. Тези хора обичат клубовете си, но не реагират на безумията, които се случват. Унищожиха тренировъчните терени за школата и да си чул някой, който да е изразил мнение и да се възпротивил? Аз съм единственият, който казва нещата такива, каквито са и единственото, което чувам е как Майкъла съсипва ЦСКА и плюе. 480 деца обикалят из София, за да търсят къде да играят, как е възможно това? Феновете трябва да защитават само и единствено интересите на клуба, не на отделни личности. Затова им казвам какво да правят. Как така ЦСКА ще дарява на държавата? ЦСКА трябва да получава от държавата, не обратното! Това е дома на ЦСКА и на феновете, нека си го защитят.

Досега не съм видял на една пресконференция новите шефове да излязат и да коментират тези неща. И един журналист не пита защо ЦСКА дарява 50 декара на общината. Защо никой друг не прави това? Нашето поколение беше най-силното в историята на ЦСКА. Бихме Монако, Реал Мадрид, Нотингам, Ливърпул. Ние не само ги бихме, а ги отстранявахме пред 70 хиляди души на стадион „Васил Левски“. Цяла Европа я беше страх от нас.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.