ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Емил Велев пред Nostrabet: Очаквам Германия да спечели Евро 2024

0
Емил Велев
Снимка: lap.bg

Последният наставник, правил Левски шампион, Емил Велев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той сподели впечатленията си от Евро 2024 досега, като подчерта, че нивото не е кой знае колко високо, но има някои тимове, които изпъкват една идея повече.

Според специалиста Англия ще сгъне куфарите си още след четвъртфинала срещу Швейцария, докато в другата половина на схемата ще ври и кипи. Велев е впечатлен от силните игри на Испания, но вярва, че титлата ще бъде спечелена от Германия.


Здрасти, Емо! Вече са ясни всички четвъртфиналисти на Евро 2024. Имаше ли изненади, според теб, до момента в турнира?

– Не мисля, че качеството на първенството е много високо. Условията за игра са отлични, но това не води до чак толкова много футболни аргументи на терена по време на повечето мачове. Видяхме израстване в турския отбор. Албанците също показаха добри неща, въпреки че не се класираха напред. За Англия не съм учуден, че не са в такова състояние, въпреки че драпат напред. Най ме е яд за отпадането на хърватите. Просто им беше открадната победата в последната секунда на мача, което класира Италия напред.

Изнанедва ли те поредното вяло представяне на Италия на голям форум?

– Там се направи едно пълно подмладяване на тима в последните години и се видя, че този процес е сложен – да се изгради изцяло нов конкурентноспособен отбор. Самото им класиране за Европейското беше под въпрос до последно, но в крайна сметката успяха. Видяхме, че нямат необходимото ниво в момента, с тези играчи, за да направят нещо по-сериозно.

Къде е проблемът при англичаните? При треньора единствено или имаш и друго обяснение?

– Не знам, но е факт, че наистина не играят добре. Напълно случайно се класираха за четвъртфиналите след изпълнението на Белингам. Мисля, че имаше играчи, които щяха да се представят по-добре на Европейското, но не са в състава. Грийлиш например, който не беше взет, можеше да динамизира много нещата в атака. Не знам защо той не беше извикан. Всички забелязват, че играта е слаба за Англия и много хора казват, че с този треньор няма да бъде по-добро положението.

Жребият за Англия е сравнително благосклонен. Може ли да издрапат до финал?

– Според мен следващият им мач срещу Швейцария ще им е последен на Евро 2024. Вярвам, че швейцарците ще им видят сметката.

Два страхотни четвъртфинала в другия поток. Какви са ти очакванията от мачовете Испания-Германия и Португалия – Франция?

– Мисля, че от този поток ще се намери победителя на първенството, в края. Мачовете ще са сериозни. Ще видим доколко домакинската подкрепа ще тласне германците напред във важния мач с Испания. Испанците впечатляват с играта си много. Не, че германците не се справят добре, но стиловете са различни. Малко по-директен футбол с по-директни пасове напред се търси в германския тим. При испанците пък обичайния стил с доминация над топката е факт, а младите Нико Уилямс и Ламин Ямал придават много класа на отбора. Единствено Мората не е нивото на този отбор.

Директността и непредсказуемостта в играта на Ямал и Уилямс ли прави „Ла Фурия“ толкова трудна за опазване?

– Да, това са много интересни играчи, с чудесни качества. Превъзхождат съперниците във всяко едно отношение – бързина, агресия, импровизация.. Този тим играе най-приятно за окото, категорично.

И на предишни шампионати сме виждали тимове, които играят впечатляващ футбол, но не са стигали до края. Има ли опасност това да се повтори сега?

– Има опасност, разбира се. Стилът на Испания обаче няма да се промени. Германия знае за силните страни на опонента и не вярвам да им се оставят много пространства, за да може атакуващите играчи на „Ла Роха“ да си развяват коня. Освен това домакинският фактор винаги има малко или повече решаващо значение.

Самите германци също бележат голям скок в играта си на това първенство. Там какво се промени към добро?

– Там също имаше процес на подмладяване, влязоха нови изпълнители, на които им трябваха няколко години, за да се адаптират максимално добре. Сега вече виждаме плодовете от тази промяна. Ако това се случи у нас или в някоя друга балканска страна, то нещата няма да стоят точно по този начин.

Какво скърца при французите, предвид наличното ниво в състава?

– Според мен те разчитат на 1-2-ма състезатели, за да вървят напред. Става дума за Мбапе и Гризман. Другите виждаме, че не са футболисти, които да ги поставят в ролята на основен фаворит на шампионата.

Кой смяташ, че ще вдигне трофея в крайна сметка?

– Струва ми се, че германците ще са отново. Както гласи поговорката „всички играят, а накрая германците печелят“.

Виждаме, че нямаше слаби отбори на този турнир. Как се сравняваме ние спрямо отборите от по-ниската черга на Евро 2024?

– Мисля си, че сме малко под тези тимове като ниво, въпреки че играхме контроли с Румъния и Словения преди старта на шампионата, в които не загубихме и се представихме добре. Тогава обаче тези състави не излизаха на максимума от силите си. Както видяхме, тези тимове след това се представиха силно на първенството. Грузинците също направиха фурор, а накрая нямаше какво да направят срещу Испания.

Вярваш ли, че има потенциал у нас да се изгради един хубав колектив при Илиан Илиев, за да се гони класиране на голям форум?

– Има светлина в тунела. Аз не за първи път казвам, че имаме играчи за националния отбор, стига да има доверие в тях и в треньора. Виждаме, че ядрото от играчи в момента играят редовно в тимовете си и то се представят добре.

Започват пресявките в ШЛ. Очакваш ли безпроблемно минаване напред за Лудогорец срещу Динамо Батуми в квалификациите на ШЛ?

– Да, смятам, че те ще преминат през този противник. Непрекъснато правят и селекция, прибавят нови, качествени играчи, а и имат ядро, което от доста години вече играе заедно. Мисля, че в тази ранна фаза няма да имат проблеми.

И двете влизания на Лудогорец в ШЛ са с Георги Дерменджиев като наставник – може ли той да потрети успеха?

– Само мога да кажа, че му го пожелавам искрено. Това обаче няма да е лесно, както се видя и в предишните сезони. Не играят лесно в Европа, виждаме представянията им през последните години.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.