Джокович и Циципас са устремени към историята

0
Новак Джокович
Снимка: Twitter

Най-добрите тенисисти в първия за годината турнир от Големия шлем достигнаха закономерно до финала и утре в 10,30 часа на корта в Мелбърн Новак Джокович и Стефанос Циципас не само ще се борят за титлата на Australian Open, но ще водят и битка за пренаписване на историята.

Сърбинът е устремен към две рекордни титли. Първата ще е негова десета в този турнир, нещо което никой не е постигал, но ще бъде и още по-ценна, тъй като ще е 22-рата му в шлема, с което ще се изравни с първия в класацията Рафаел Надал. Циципас пък е надъхан да спечели първия си турнир от Големия шлем в своя втори финал и да вземе реванш от Джокович за загубата в първия. През 2021 година двамата си оспорваха титлата на „Ролан Гарос“. Тогава елинът поведе с 2:0 сета, но Новак стигна до обрат за 3:2.

Джокович се класира за последния мач в Мелбърн, след като изгуби само един сет в шестте си срещи. Това се случи още във втория му двубой с Енцо Куако, но след това срещна големи проблеми само в първите си сетове срещу Григор Димитров и Томи Пол. Срещу Гришо се наложи Джокович да спасява и сетбол в тайбрека, а срещу Пол се огъна за кратко, когато от 5:1 позволи на американеца да му изравни за 5:5, но после се съвзе и спечели последвалите два гейма.

Циципас пък срещна най-сериозна съпротива на осминафинала, когато остана на корта пет сета, за да триумфира с 3:2 срещу Яник Синер. На полуфинала пък Стефанос изгуби третия си сет в надпреварата от Карен Хачанов.

Според специалистите фаворит за победата във финала е Новак Джокович, но 24-годишният Стефанос Циципас се намира във великолепна форма и разполага с нужните качества, не само да се противопостави на легендата, но и да го пречупи.

Щом Циципас е сочен за един от тези, които ще диктуват модата в тениса през следващите десет години, значи е въпрос на време да спечели първия си турнир от Големия шлем. Защо това да не стане още в неделя и Стефанос да седне за първи път на шампионския трон.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.