ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ще спаси ли Ман Юнайтед сезона си срещу гонещия история Ман Сити във финала за ФА Къп?

0
Рафаел Варан и Ерлинг Халанд
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед, Рафаел Варан и Ерлинг Халанд (Снимка: БТА)

За втори пореден сезон това ще станем свидетели на градска афера във финала за ФА Къп, когато Манчестър Сити ще се изправи срещу местния съперник Манчестър Юнайтед в шоуто н митичния а „Уембли“ в Лондон в събота от 17:00 часа българско време. Отборът на Хосеп Гуардиола победи с 2:1 във финала преди година благодарение на Илкай Гюндоган и на слабите изяви на вратаря Давид де Хеа.

Световните клубни шампиони ще се отправят към съботния финал, изпълнени с увереност, след като спечелиха рекордна четвърта поредна титла във Висшата лига миналия уикенд, като „гражданите“ се стремят да направят и още един дубъл в Англия, въпреки че не успяха да повторят требъла от фантастичния си минал сезон. Както е известно, „небесно-сините“ отпаднаха от финалиста Реал Мадрид след невероятна драма с дузпи на ¼-финалите. Сити, обаче, може да се превърне в първият отбор, който печели в поредни години и Висшата лига, и ФА Къп, а за първи път от сезон 1884/1885 едни и същи отбори ще се изправят отново във финала на турнира в две поредни години.

Междувременно, Манчестър Юнайтед е на другия полюс и в доста минорно настроениеслед ужасяващата си кампания. „Червените дяволи“ завършиха на незавидната осма позиция във Висшата лига и дори не успяха да се класират за европейските клубни турнири догодина. Те, обаче, знаят, че имат един поледен шанс да спасят сезона, тъй като при победа този уикенд ще си гарантират участие в Лига Европа през следващия сезон. Остава да видим дали мениджърът Ерик тен Хаг ще бъде на „Олд Трафорд“ следващия сезон, след като множество информации сочат, че той ще бъде уволнен, независимо от крайния изходна двубоя.

Поредният триумф за Ман Сити в надпреварата пък ще направи огромна услуга на други два отбора – Челси, за когото това ще е гарантиране на мястото в Лига Европа, и Нюкасъл Юнайтед, който ще подпечата участието си в Лигата на конференциите. При успех на 20-кратните шампиони, то „сините“ ще отидат в Лигата на конференциите, а „свраките“ ще пропуснат мачовете в Европа през следващия сеозон.

Евентуален триумф на Манчестър Юнайтед също така ще ги доближи ще ги доближи и само на един трофей от лидера в класацията Арсенал, който в момента е с 14 отличия. „Гражданите“ пък ще продължат да гонят първенците по отличия в турнира, като с настоящите си седем трофея са шести в подреждането. Спечелването на нов трофей ще ги изравни с Ливърпул, Тотнъм Хотспър и Челси.

Пеп Гуардиола няма сериозни проблеми с контузени или наказани играчи, като единственият отсъстващ сигурно ще бъде титулярният вратар Едерсон. Бразилецът счупи очната си кухина по време на победата с 2:0 над Тотнъм и все още не е на разположение, въпреки че резервният страж Щефан Ортега се очакваше така или иначе да започне във финала, като се има предвид, че той беше използван основно във ФА Къп този сезон. Докато Гуардиола винаги е способен да изненада с избора на титуляри, този път не изглежда да има някакви сериозни промени. Очаква се хора като Йошко Гвардиол, Родри, Фил Фодън, Кевин Де Бройне и Ерлинг Халанд да стартират от първата минута.

Норвежкият голмайстор на „гражданите“ пък може да запише поредно впечатляващо постижение на своето име, като отбележи 40 и повече попадения във всички турнири в поредни сезони. Той се нуждае от два гола на „Уембли“, за да натрупа общо 92 за Сити от трансфера си от Борусия Дортмунд преди по-малко от две години.

Вероятен състав на Манчестър Сити (4-2-3-1): Щефан Ортега – Кайл Уокър, Рубен Диаш, Мануел Аканджи, Йошко Гвардиол – Родри, Матео Ковачич – Бернардо Силва, Кевин Де Бройне, Фил Фодън – Ерлинг Халанд

След като отборът му беше измъчван от контузии през целия сезон, Тен Хаг получи някои добри новини със завръщането на някои ключови играчи в идеалния момент. Въпреки това не всичките му контузени звезди е гарантирано, че ще бъдат готови за решаващия мач на „Уембли“.

Тайрел Маласия ще бъде един от малкото сигурно отсъстващи за сблъсъка, въпреки че и левият бек Люк Шоу изглежда малко вероятно да се завърне срещу Ман Сити, въпреки че Тен Хаг заяви, че има малък шанс това да се случи. Нидерландският специалист потвърди още, че Хари Магуайър също е ще бъде аут със сигурност, но Виктор Линделоф, Мейсън Маунт и Антони Марсиал тренираха с отбора през седмицата и ще бъдат на разположение.

Вероятен състав на Манчестър Юнайтед (4-2-3-1): Андре Онана – Аарън Уан-Бисака, Рафаел Варан, Лисандро Мартинес, Диого Далот – Каземиро, Коби Мейно – Алехандро Гарначо, Бруно Фернандеш, Маркъс Рашфорд – Расмус Хойлунд

Завръщането на някои ключови играчи през последните седмици ще предостави възможност на Манчестър Юнайтед шанс да си отмъсти за поражението във финала преди година, като същевременно ще спаси разочароващата си кампания с участие в Европа, макар и в не така желаната Шампионска лига. „Червените дяволи“, обаче, загубиха шест от последните си седем срещи срещу Манчестър Сити, включително и двата сблъсъка във Висшата лига през вече изминалата кампания.

„Гражданите“ пък са непобедени в редовните 90 минути във всички турнири от началото на месец декември миналата година и дори най-оптимистичният фен на Ман Юнайтед би трябвало да признае, че победата за отбора на Тен Хаг е малко вероятна този уикенд. Финалът за ФА Къп витаги е носил някои изненадващи моменти, но изглежда, че Сити емного трудно да допусне такава на „Уембли“.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.