10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА къса парчета от Левски и не е единствен

0
Петко Панайотов
Снимка: БТА

Наскоро ЦСКА плати 24 хиляди лева на Левски при подписването със своя юноша Петко Панайотов. Това се случи, защото навършилият преди дни 19 г. футболист има няколко сезона в академията на „сините“ и те получават финансова компенсация за развитие. Там той дори е шампион в елитната група U15 и е считан за един от големите таланти. Освен него още двама перспективни футболисти на 31-кратния първенец са минали през „Георги Аспарухов“ – Марк-Емилио Папазов и Илиан Антонов.

Очевидно това се превръща в тенденция. Все повече фенове се питат защо се получава така, че младоците не продължават развитието си в Левски, а дори преминават директно в школата на „вечния съперник“. Други наши отбори също „отмъкнаха“ перспективни кадри на вековниците.

Тренировка на ЦСКА
Тренировка на ЦСКА (Снимка: cska.bg)

Панайотов дава отговор

Дебютиралият като титуляр срещу Лудогорец (0:1) халф коментира темата пред колегите от „Диема спорт“. Талантът не пропусна да благодари на всички треньори от школата на „сините“.

„На първо място искам да благодаря на всички хора, които са се грижили за мен там. Без тях нямаше да ме видят и от тук. Всичко се случи в Елитната група до 17 години на полусезона. Тогава получих оферта от ЦСКА. Сметнах, че ще е по-добре за моето развитие и нямаше как да пропусна, взех шанса.“

Така има два варианта – условията/шансовете за развитие в Борисовата градина да са по-добри или от Академия Левски да са считали Петко Панайотов за не чак толкова перспективен. Самият той се изказа и ласкаво за „армейците“ във въпросното интервю:

„Феновете на ЦСКА са най-добрите в България. Това е най-титулуваният отбор! За Томислав Стипич ли? Доста добър треньор, работи се лесно с него. Има точни изисквания, работи добре с младите“.

Марк-Емилио Папазов
Марк-Емилио Папазов (Източник: cska.bg)

Случаят на Папазов

През пролетта представих интервю с Марк-Емилио Папазов за читателите на Nostrabet, при което без да влизаме навътре в темата ми стана ясно, че за младока не е приятно да се връща към периода му в школата на „сините“.

„Наложи се да сменя отбора, но не искам да коментирам обстоятелствата. Не съжалявам, че преминах в ЦСКА. Най-сладки са головете ми срещу Левски“, призна преди време Папазов пред „Топспорт“.

Илиан Антонов пък е привлечен в Академия ЦСКА от Левски през декември 2016 година. Очевидно в школата на „сините“ не постъпват коректно спрямо някои свои възпитаници, а сега ще дадем още примери.

Светослав Вуцов
Светослав Вуцов (Снимка: LAP.bg)

„Отмъкнат“ талант

Финансовият благодетел на проекта от Бистрица ЦСКА 1948 – Цветомир Найденов, лично се похвали с четири подобни случая. Става въпрос за Любомир Каракашев, Денис Гиведжов, Габриел Йорданов и Калоян Стински. Четири за една година! И ако при тях можем да говорим и за някакви финансови подбуди, няма как да знаем, то какво да кажем за преминалите в школата на Славия?

Титулярният вратар на „белите“ от 2020 година Светослав Вуцов неведнъж е изтъквал причините за конфликта, след който си тръгва от „Герена“. При него и фамилията не е случайна.

„Тръгнах си обиден, защото не получих отношението, което трябваше да получа. Най-малко от това, че нося фамилията Вуцов – малко или много допринесла за Левски, покрай дядо ми, лека му пръст, покрай баща ми. Имаше подмятания, че съм там заради тях. Извоювах си да получа шанс, а той ми беше взет тогава от един треньор и от методиста на школата. Тръгнах си със скандал, което лично ме обиди. Не ми беше даден шансът, който реално сам си заслужих“, категоричен е Светослав Вуцов.

Андреа Христов
Андреа Христов (Снимка: LAP.bg)

Идентична е ситуацията с близнаците Андреа и Петко Христови. В момента те също са национали на България при мъжете. В Славия получиха своя шанс за развитие и продължиха кариерите си в Италия.

„Наставник ни беше Божидар, който не ни пускаше в игра. Целият отбор на Левски бе съставен от момчета от провинцията, а ние от София бяхме на пейката. Отидохме в Славия, където този проблем не съществуваше и започнахме да играем“, призна Андреа Христов преди време. Бранителят също загатва, че става въпрос за любимци и „наши момчета“, когато се определя кой от юношите да играе. 

Достатъчно се изписа и за преминаванаето на Стивън Гаоте в академията на Рен. Отношение по темата взе изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров, като сподели, че клубът „няма за какво да дундурка подобни юноши, които не искат да останат“.

А мнозина се питат защо те не искат? Очевидно не става въпрос за едно-две имена. Тук изброените таланти могат да сформират цял отбор, който да се представи много прилично в Първа лига. Бъдете сигурни, че има и още.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.