ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА като Брайтън, а Лумбард Делова сложи Берое в задния джоб

0
Футболистите на ЦСКА
Снимка: CSKA.bg

ЦСКА ни показа ново лице при победата над Берое (1:0) в навечерито на Деня на независимостта. Почеркът на Александър Томаш вече си личи. Специалистът бе избрал интересна тактика за домакинството в Благоевград, а вероятно такъв ще е и стилът на столичния гранд занапред.

„Армейците“ държаха топката в много продължителни периоди от времето за общо владение от 71%. По-интересното, което се наби на очи и в реално време, бе постоянното търсене на защитника Лумбарт Делова. Централният бранител подемаше всяка една атака на символичния домакин. Най-често топката минаваше през него по няколко пъти в изграждането на нападенията.

Така в края на мача отказалият на Лудогорец през зимата защитник закова умопомрачителните 131 точни подавания! Успеваемостта му също е завидна – 95%. Националът на Косово сбърка едва 7 паса. Тук задължително трябва да се подчертае, че не раздаваше наляво-надясно по широчина или назад за Густаво Бусато. В почти всеки случай Делова намираше точното подаване напред или с други думи слагаше начало на настъпление с вертикален пас. Можете да се уверите с разширения репортаж от победата колко често бившата звезда на Балкани изнася и какви комбинации търси:

Делова впечатли и с шесттте си точни дълги подавания. За пример можем да вземем това от 82-ата минута, когато с ювелирно изпълнение от своята половина изведе сънародника си Зюмюр Бютучи (повече за него тук), който получи топката на крак в наказателното поле на съперника. Впоследствие бившият лидер по асистенции на Анталияспор прати защитник на Берое извън терена, прибирайки кълбото, ала след това центрирането му попадна в обсега на вратаря. Бютучи ще има нужда от още време за климатизация. А това важеше и за Лумбарт, който също изживя слаби моменти от началото на сезона (че кой в ЦСКА нямаше), което е нормално за ново попълнение.

Инструкциите на Томаш бяха очевидни в моменти, когато от лявото крило Матиас Фаетон търсеше назад Лумбарт Делова, след като не може да намери печеливш ход. Многократно сме упреквали крилото, че прекалява с дрибъла и това води до елементарни грешки. По всяка вероятност забележка му е била отправена от треньорския щаб да се подсигурява, когато не успява да пробие или потърси пас напред, за да запази владението на топката. А това е от най-важните неща в съвременния футбол.

Лумбард Делова, Лудогорец - ЦСКА
Лумбард Делова, Лудогорец - ЦСКА (Снимка: БТА)

Такъв стил на игра изповядва английският Брайтън

Южняците разчитат много на снажния Люис Дънк, който поставя началото на всяко напададение. През миналия сезон при Роберто Де Дзерби дори „чайките“ търпяха критики за безкрайните подавания между централните защитници и опорния халф (до скоро Паскал Грос). Партньорът на Дънк – Ян Пол ван Хеке, също постига огромен брой точни пасове на мач. Тук е разликата с идеята на ЦСКА срещу Берое. При Брайтън нидерландският централен защитник действа в пълен синхрон с британския си колега, а тук Делова се нагърби почти изцяло с изнасянето.

Браян Кордоба сполучи при 84 от 87-е си опита за пас. Успеваемостта от 97% е страхотна, като и самият брой на подаванията впечатлява, но е далеч от този на „петицата“. Рядко виждаме по европейските терени над 130 подавания за 90 минути и то единични случаи от суперзвезди като Родри в Манчестър Сити. В Ливърпул топката често се изнася през Трент-Александър Арнолд на бега, но когато става въпрос за централни защитници плеймейкъри, то първо в ума идва Брайтън… предстои да видим дали и ЦСКА. 

Ще бъде любопитно да проследим дебюта на най-новото и реномирано попълнение Лиъм Купър. Дългогодишният капитан на Лийдс Юнайтед пристигна с огромен авторитет в Борисовата градина и се очаква той да е разиграващият централен защитник. Възможно е с Делова да си поделят задачите в зародиша на атаката, както е при „чайките“. А идеята е ясна – пълен контрол на мача, ограничаване на противника да създаде възможно най-малко опасности и „приспиване“ на защитата до момента на решителния пас в последната третина.

Пред нашата медия наскоро популярният в Косово журналист Уран Красники определи трансфера на Лумбарт Делова като истински удар. Футболистът подсили ЦСКА срещу 350 хиляди евро, а у нас в двойка с класния Купър може да доразвие още качествата си, умножавайки своята стойност преди сериозен трансфер на Запад.

Лумбард Делова
ЦСКА, Лумбард Делова (Снимка: CSKA.bg)

Различната централна двойка

Ариергардът на ЦСКА ще изглежда по един позабравен начин. Нидерландците Юрген Матай и Мено Кох за кратко успяха да накарат всяка противникова атака да страда, но ту единият, ту другият бе преследван от контузии. Много стабилна и същевременно изнасяща с лекота и увереност централна двойка на 31-кратния шампион ще открием малко по-назад във времето при Николай Бодуров и Петър Занев. Двамата бивши национали с богат опит в чужбина бяха основата на силния отбор при първия престой на Стамен Белчев, злощастно изпуснал титлата и Купата на България през сезон 2017/2018. 

А Делова, който наскоро блесна с гол и високи оценки за Косово в Кипър (4:0), и безспорната класа Лиъм Купър могат да са основата дори на шампионски отбор на ЦСКА. В двамата има много футбол и покрай тях по-младите им колеги могат единствено да дърпат в развитието си! Англичанинът би трябвало да дебютира за „червените“ при гостуването на Черно море в събота. Тогава трябва да видим новото дуо в действие. А след известен период на обиграване и заедно с усилията на „железния“ Густаво Бусато – главоболията на ЦСКА в защита ще бъдат решени окончателно.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.