10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Борислав Димитров пред Nostrabet: Ботев Пловдив е най-добре структурираният клуб в България

0
Борислав Димитров
Снимка: Борислав Димитров Източник; ФК Кронос

Бившият футболист на Ботев Пловдив, Борислав Димитров, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той сподели очакванията си преди реванша на българския тим със словенския Марибор от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Собственикът на футболната школа Кронос Пловдив очаква много завързан мач между два равностойни тима.

Димитров допълни, че очаква силен сезон от „канарчетата“ и в efbet Лига, изтъквайки, че Ботев е може би най-добре структурираният клуб в България. Според него място в топ 3 е напълно реалистична цел.


Здравейте, господин Димитров! Ботев Пд взе впечатляващ успех преди седмица срещу Марибор. Кой беше ключът към този успех?

– Има няколко аспекта, които помогнаха за този успех. Първо, Ботев изгради доста добър отбор. Разбира се, този на Марибор е по-сработен и по-опитен в евротурнирите, но това не се видя в такава степен на терена. Имаше много добра атмосфера и ентусиазъм по трибуните, като и тактически двубоят беше проведен по много добър начин. Добре тръгнa и мачът с този ранен гол. Сблъсъкът беше двупосочен обаче. При 1:1 Марибор удари греда, като словенците доминираха в някои части от мача. Видя се, че това са два доста равностойни съперници, като победителят ще се реши на база на това кой допусне по-малко грешки.

Душан Керкез за пореден път показа, че е изключително добър стратег. Той ли е сред най-големите „звезди“, образно казано, на Ботев?

– Разбира се. Ботев започва да придобива облик, спечели и купа, направи конкурентноспособен отбор, който може да спори поне за топ 3 в първенството. В Европа вече нещата стоят по малко по-различен начин. Там разликата в класата със съперниците е голяма и дори 1-2 преодоляни кръга ще са сериозен успех.

Какъв подход очаквате в Словения?

– Определено не трябва да има прибиране в глуха защита. Трябва да разиграват топката и да си търсят шансовете. Марибор показа, че има доста добри футболисти, които могат да се развихрят, ако им бъде оставено да доминират. Може би трябва да се помисли и за смяна на вратарския пост.

Оптимист ли сте за продължаване напред в квалификациите?

– Имам добро предчувствие, но съм сигурен, че ще бъде завързан мач. Важно е и как тръгнат нещата – ако има ранен гол на Марибор, то ще стане много сложно. Ако Ботев издържи по-дълго време без гол и използват някой свой шанс за гол, тогава ще е друго. Очаквам обаче, че до последния съдийски сигнал всичко ще е възможно.

Новото попълнение Антъни Уджа влезе и веднага вкара. Какви са Ви цялостни впечатления от дебюта му?

– Не знам точно в каква форма е бил преди да дойде, но с движението, пазенето на топката, докосванията му – мисля си, че такъв нападател в България няма, не на такава ниво. Изключително опитен и знае перфектно какво да прави във всяка ситуация. Научен футболист, който ще е от голяма полза на Ботев.

В Ботев има много добра сплав между опит и младост. Ще издържат ли някои от по-неопитните състезатели на напрежението?

– И Марибор имат млади играчи. Трябва да се започне отнякъде. Виждаме колко по-млади играчи играят на финал на Европейско първнетсво. Това е дуел от първия кръг на квалификациите, така че не мисля, че ще се притеснят. Въпросът е отборът да има правилен подход към сблъсъка, да има правилна стратегия, да я следва и да има малко късмет. Двубоят е 50:50.

Може ли един Никола Илиев да разгърне потенциала си през този сезон?

– Познавайки Коко Илиев поради многото мачове, които съм му гледал още от юношеските години, мога да кажа смело, че това е най-доброто място за него да се развива в България. Ако покаже това, на което е способен, ще бъде един от много добрите играчи на България като цяло. Трябва да прояви характер, търпение и да използва шансовете си, когато дойдат, за да стане основен играч на клуба.

През лятото бяха регистрирани и някои впечатляващи трансфери, включително и с оглед на продажбата на Димитър Папазов в Болоня. Позитивни ли са тези знаци?

– Със сигурност е сигнал, че който е талантлив и работи, ще получи своя шанс. Повярвайте ми, хората разбират от футбол и със сигурност са го наблюдавали дълго време, преди да вземат това решение. Важното е да бъде около първия отбор, да тренира с тези отлични състезатели. Разликата между това, което е правил тук и това, което ще прави там, ще е голяма и колкото по-бързо се аклиматизира, толкова по-добре. За мен това е единственият път напред за националния тим – колкото се може по-рано талантливите деца да излизат в чужбина и да се развиват. След това вече ще са полезни и за националния ни отбор.

Виждаме по-голямо спокойствие в Ботев. Има ли подобрение и на ръководно ниво и по-ясна стратегия, която се вижда в последните месеци?

– Мисля, че на всички е ясен планът на собственика. Аз имам някои резерви, но той дава парите, все пак. Определено може да се каже, че Ботев е най-добре структурираният и най-европейски изглеждащият клуб в България. Не мисля, че има отбор, на който той да отстъпва. Ако може една идея повече да се заложи и на български играчи ще е чудесно. От друга страна, живеем в 21-ви век и собственикът търси как този проект да си възвръща инвестициите.

Нека само нещата да не са на двете крайности. Да има по 1-2 добри изходящи и входящи трансфери на сезон. Ако обаче всяка година се разделяш с 4-5 играчи, а на тяхно място идват други, то ще стане трудно да се изгради боеспособен тим.

Има ли други български момчета, от които бихте очаквали пробив в близките месеци?

– Не съм чак толкова добре запознат, но мисля, че с оглед на участието на втория тим в Б Група доста млади момчета ще се докоснат до професионалния футбол. Това е добра първа стъпка, за да покажат дали имат качества за първия отбор. Един Видев направи добро впечатление в края на миналия сезон. Дано натрупа мачове и опит във втория тим. С оглед на условията и фактът, че най-добрите деца от региона отиват именно в Ботев, доста трябва да се вдигне количеството и качеството, които се вземат в мъжкия тим от школата.

Efbet Лига започва също през тази седмица. Каква трябва да е целта пред Ботев?

– Със сигурност целта трябва да е ново евроучастие. От това, което видях в първия мач и с оглед на това, което виждам от конкурентите, не мисля, че освен Лудогорец и Черно море има трети тим, който да е по-добър. Левски и ЦСКА имат затруднения със селекции и окомплектоване на състава. При Ботев нещата, на пръв поглед, изглеждат добре. Разбира се, важно е да се види как ще започне сезонът. При победи срещу Ботев Враца и Локо Пловдив в дербито, то окрилението може да даде шанс за поредни победи и натрупването на хубав актив от точки до средата на сезона, защо не и да са близо до битката за титлата.

Може ли евроучастието да окаже влияние?

– Много зависи от това как е планувана подготовката. Най-важните мачове са в Европа, но е ясно, че Ботев няма спечели турнира. Тези мачове са огромен бонус. Ако се отстрани Марибор и дойде Панатинайкос, то ще стане празник за българския футбол, като цяло. Такива мачове дават допълнителен заряд и помагат за по-лесното преодоляване на съперниците в България.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.