ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Холивудският спектакъл на Астън Вила показа защо Ливърпул не заслужава титлата

0
Алексис Мак Алистър
Астън Вила - Ливърпул, Алексис Мак Алистър (Снимка: БТА)

Астън Вила и Ливърпул направиха страхотно шоу в Бирмингам, в което, обаче, не успяха да излъчат победител. Двубоят от предпоследния 37-и кръг на английската Висша лига завърши наравно 3:3. На „Вила Парк“ гостите водеха с 3:1 до 85-ата минута, но за малко можеха и да загубят, а пък домакините се пребориха за точка след два гола на резервата Джон Дюран, която ги доближи още повече до класиране за Шампионската лига.

Срещата започна по куриозен начин и още във втората минута вратарят на Вила Емилиано Мартинес си вкара автогол, след като не успя да улови една топка и после сам я избута във вратата си. Нелепата ситуация не обезсърчи домакините, които изравниха в 12-ата минута чрез Юри Тилеманс. Ливърпул обаче поведе отново 11 минути по-късно, когато Коди Гакпо завърши отлична комбинация и вкара отблизо на празна врата. Попадението дълго беше проверявано за засада и в крайна сметка беше признато. Точно преди почивката пък Мохамед Салах пропусна да се разпише за 3:1.

Емилиано Мартинес
Астън Вила - Ливърпул, Емилиано Мартинес (Снимка: БТА)

Три минути след подновяването на играта мърсисайдци вкараха трети гол, а негов автор стана младият Джарел Куанса, който се разписа с глава. Това бе и първи гол за младия защитник във Висшата лига. После Вила си мислеше, че се връща в мача, но сигнал за засада отмени втори гол за домакините. Тимът на Унай Емери не се предаде и в 85-ата минута Дюран намали на 2:3 след загубена от Алексис Мак Алистър топка пред пеналтерията на Ливърпул. Попадение на Дарвин Нунес не беше зачетено заради засада и в 88-ата минута драмата стана пълна. Джон Дюран вкара втори гол по странен начин, след като пас на Муса Диаби се отклони в голмайстора и подлъга Алисон – 3:3. В добавеното време вратарят на Ливърпул направи спасяване срещу Диаби, с което спаси и точката за тима си.

След този двубой „червените“ са твърдо на третото място, докато Вила вече има пет точки преднина, но и мач повече от Тотнъм Хотспър в борбата за Топ 4. В последния кръг Ливърпул приема Уулвърхемптън Уондърърс в прощалния мач на Юрген Клоп, докато бирмингамци гостуват на възродения Кристъл Палас.


Тъжното сбогуване на Ливърпул с Клоп

Капитулацията на Ливърпул на „Вила Парк“ беше само поредното разочарование от прощалното турне на Юрген Клоп. Отдавна извън надпреварата за титлата и комфортно класирани за Шампионската лига, гостите не играеха за нищо повече, освен за своята чест.

Първоначално плановете да дадат на напускащия си мениджър подобаващо изпращане в последния му мач като гост се осъществиха, след като поведоха с 3:1. Но „червените“ отново показаха, че сами могат да си навлекат проблеми, след като се провалиха твърде лесно от поредна печеливша позиция, както се случваше често през последните седмици.

Клоп посочи липсата на енергия зад решението си да напусне Ливърпул и това беше точният мач, в който думите му да се потвърдят. За съжаление, това е един тъжен край на неговите девет години начело на „Анфийлд“.

Юрген Клоп
Астън Вила - Ливърпул, Юрген Клоп (Снимка: БТА)

Истински холивудски сценарий

Американският актьор Том Ханкс определено избра подходящата вечер, за да посети мач на любимия си Астън Вила. Холивудската легенда беше на трибуните на „Вила Парк“ и бе възнаграден с истинско зрелище.

Ранната грешка на вратаря Емилиано Мартинес даде тон за това, което се оказа повече от хаотичен сценарий за холивудски блокбъстър. За щастие на Ханкс, шансовете на неговия отбор за класиране в Шампионска лига остават повече от живи, след като късните два гола Джон Дюран спасиха точката за виланите.

Този мач ни предостави толкова много емоции, че дори и най-уважаваните му колеги в Холивуд биха се затруднили да измислят.

Том Ханкс
Астън Вила - Ливърпул, Том Ханкс (Снимка: БТА)

Мач, който показа защо Ливърпул се провали в битката за титлата

Със 140 гола във всички турнири през сезона, това е вторият най-резултатен сезон в историята на Ливърпул. Единствено през кампанията 2021/2022 отбелязаха повече попадения под ръководството на Юрген Клоп – 147.

На „Вила Парк“ в понеделник вече „червените“ получиха подарък с ранната грешка на Емилиано Мартинес. След това Джо Гомес отправи нещо средно между удар и подаване, което бе засечено от Коди Гакпо. През второто полувреме пък първото попадение на Джарел Куанса във Висшата лига, който засече с глава подаване на Харви Елиът, постави мърсисайдци на полпозишън за трите точки.

Джарел Куанса
Астън Вила - Ливърпул, Джарел Куанса (Снимка: БТА)

Пропуснатите шансове в ключов етап от кампанията със сигурност, обаче, им струваха скъпо, тъй като отпаднаха от борбата за титлата след неуспехите срещу Манчестър Юнайтед, Кристъл Палас и Евертън. Но това, което наистина ги прекърши, бе крехката защита на отбора и тя отново се прояви в негативен план на „Вила Парк“. По този начин мърсисайдци записаха само една „суха“ мрежа в последните си 16 мача в Лигата, а с такъв показател не може да се очаква да спечелиш титлата.

Изглеждаше твърде лесно за Вила да възстанови паритета през първото полувреме, когато Оли Уоткинс се справи с Куанса и върна топката към непокрития Тилеманс. Като цяло домакините успяваха с лекота да се промъкнат зад защитата на Ливърпул. Халфовата линия на мърсисайдци също не оказваше помощ за четворката в отбрана. В крайна сметка Ливърпул плати цената за своята небрежност, тъй като драматичните два късни гола на Дюран лишиха Клоп и отбора му от победата.

Джон Дюран
Астън Вила - Ливърпул, Джон Дюран (Снимка: БТА)

Прав ли е Клоп да съжалява за Харви Елиът?

„Не е като да се върна назад и да не си помисля: „Къде сгрешихме?“. Но, ако трябва да съжалявам за нещо, то е, че Харви (Елиът), може би, не е играеше достатъчно често“. Това бяха думите на Юрген Клоп в дните преди двубоя.

Показателно е, че Елиът беше най-младият играч в стартовия състав на Ливърпул срещу Астън Вила. На пръв поглед 33-те изяви на англичанина във Висшата лига този сезон предполагат, че той е бил титуляр в отбора на Клоп, но реално е стартирал в само десет мача в Лигата. Това поражда съмнения, че той не получава това доверие, което може би заслужава да получи с оглед на своя талант.

Харви Елиът и Мохамед Салах
Астън Вила - Ливърпул, Харви Елиът и Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Да, Елиът е само на 21 години, но вече от няколко сезона е част от първия отбор на Ливърпул и изглежда поема повече отговорност всеки път, когато е на терена. В рамките на две минути неговият спринт по дясното крило и двойното подаване с Мохамед Салах доведоха до автогола на Мартинес. Три минути след началото на второто полувреме Трент Александър-Арнолд остави на Харви да изпълни един страхотен пряк свободен удар, за да може Куанса да се разпише с глава.

Реално, темпото на Ливърпул се увеличава, когато Елиът е с топката. Той може много добре да разиграва с пасове в тесни пространства, а също може да прокара топката напред, когато има свободно място в коридор. Да не говорим колко безстрашен беше без топка в крака, преследвайки централните защитници на Астън Вила.

Какво трябва да направи Астън Вила, за да си осигури място в Шампионската лига?

Точно както в Гърция срещу Олимпиакос миналата седмица в Лигата на конференциите, играчите на Вила постепенно изглеждаха, че се предават. При резултат загуба от 1:3, след като гол на Уоткинс бе отменен поради засада, напрежението в отбора отново се покачи.

Оли Уоткинс и Джарел Куанса
Астън Вила - Ливърпул, Оли Уоткинс и Джарел Куанса (Снимка: БТА)

Дори се стигна до лека конфронтация, след като Леон Бейли се насочи заплашително към Уоткинс, преди Дъглас Луис да спре крилото, за да не стане наистина грозна картинка.

Но всичко беше прието с усмивка след късните попадения на Дюран, след които става ясно, че ситуацията вече е проста за Вила и Тотнъм. „Шпорите“ трябва да спечелят и двата си оставащи мача срещу Манчестър Сити във вторник и Шефилд Юнайтед в неделя, за да имат шанс за Топ 4. Точка за Вила срещу Кристъл Палас пък вероятно ще бъде достатъчна да задържат четвъртото място, но победата със сигурност ще гарантира участието им в Шампионската лига през следващия сезон.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.