10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Арсенал разкри големия проблем на Тотнъм с най-силното си оръжие

0
Арсенал
Тотнъм Хотспър - Арсенал, радостта на "артилеристите" след попадението на Габриел Магаляеш (Снимка: БТА)

Английският вицешампион Арсенал постигна ценна победа като гост с минималното 1:0 над Тотнъм Хотспър в дербито на Северен Лондон. Единственото и победно попадение за „артилеристите“ вкара защитникът Габриел Магаляеш с глава в средата на второто полувреме. Това бе трета поредна победа на Арсенал над големия му съперник на собствения му стадион, а мениджърът Микел Артета стана първият в историята, постигнал това.

Първата част започна с натиск на домакините от Тотнъм, като в шестата минута вратарят на Арсенал Давид Рая спаси удар на Деян Кулушевски. В 19-ата минута „артилеристите“ поискаха дузпа за игра с ръка на Ромеро в наказателното поле на „шпорите“, но такава не беше отсъдена.

В 27-ата минута Доминик Соланке от Тотнъм стреля с глава покрай левия стълб на вратата. Домакините имаха претенции в края на частта за червен картон за Юриен Тимбер от Арсенал, но след преглед със системата за ВАР бе потвърдено решението за жълт картон.

Юриен Тимбер и Бренан Джонсън
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Юриен Тимбер и Бренан Джонсън (Снимка: БТА)

След паузата възпитаниците на Микел Артета се възползваха от корнер в 64-та минута, при който Букайо Сака качи топката на главата на Габриел, който бе изпуснат и от близка дистанция разстреля Викарио. В отсъствието на Деклан Райс, който бе наказан заради червения картон в мача с Брайтън, и контузения Мартин Йодегор, „артилеристите“ се дръпнаха назад, но представянето им в защита ограничи градския съперник до безидейни центрирания в наказателното поле на Рая и далечни удари по посока испанския страж.

Габриел Магаляеш и Уилям Салиба
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Габриел Магаляеш и Уилям Салиба (Снимка: БТА)

Тотнъм се опита да се върне в мача, но стигна само до положение на Кулушевски в добавеното време, но шутът на шведския национал мина над напречната греда.

Така Арсенал удържа крехкия си аванс и се върна на победния път в първенството, като с десет точки е на втора позиция в класирането, на две от лидера Манчестър Сити. Тотнъм е 13-и с четири пункта. В следващия си мач играчите на Ангелос Постекоглу гостува на Ковънтри за Купата на Лигата, преди да посрещне Брентфорд във вътрешния шампионат, а Арсенал има две визити – на Аталанта в Шампионската лига и на шампиона Ман Сити във Висшата лига.


Голяма победа за Арсенал

Ако пътуваше до „Етихад“ следващата неделя, вече с четири точки изоставане, това би поставило „артилеристите“ под огромен натиск да избегнат загубата. Отборът на Арсенал знаеше много добре, че седем точки пък вече може да са прекалено голяма разлика, когато преследват отбора на Хосеп Гуардиола.

Ето защо тази победа, с липсата на всичките им титуляри в халфовата линия, беше от такова фундаментално значение за тима на Артета. Тя задържа Арсенал на близко разстояние и дава тласък на сезона им след разочарованието от равенството 1:1 срещу Брайтън преди международната пауза.

Арсенал
Тотнъм Хотспър - Арсенал, играчите на "артилеристите" празнуват победата на "шпорите" (Снимка: БТА)

Издръжливостта, която показаха, когато се справяха с натиска на Тотнъм, скоростта на работа, която и двете крила вложиха в своите дефанзивни отговорности, и адаптивността, която показаха Жоржиньо и Томас Партей, за да компенсират умората си, са нематериални неща, които ще добавят вяра към този отбор.

Пропусната възможност за Тотнъм?

Тъй като капитанът Мартин Йодегард, Микел Мерино и Деклан Райс не бяха на разположение, Тотнъм имаше възможност да победи Арсенал за първи път от май 2022-а година. Имаше някои обнадеждаващи признаци през първото полувреме, когато Доминик Соланке направи пропуск. Нападателят продължи да притиска Габриел Магаляеш и Уилям Салиба, които не знаеха какво да правят и кой трябваше да седи като негов персонален пазач.

Доминик Соланке и Уилям Салиба
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Доминик Соланке и Уилям Салиба (Снимка: БТА)

„Шпорите“ доминираха сериозно в притежанието на топката. Те, обаче, загубиха инерцията си по средата на първото полувреме и така и не си я върнаха. Системата 4-4-2 на Арсенал беше трудна за преодоляване през второто полувреме и имаше няколко случая, когато Джеймс Мадисън нямаше друга възможност, освен да отправи безцелно центриране в наказателното поле.

Това беше по-добро представяне в сравнение с последния мач между двата отбора в края на миналия сезон, когато Арсенал водеше с 3:0 на полувремето. „Артилеристите“, обаче, отново отбелязаха от статично положение. То се дължеше повече на липсата на концентрация от страна на Кристиан Ромеро, както и на вратаря Гулиелмо Викарио, който така и не успя да тръгне да избива топката, отколкото на някаква грешка в структурата на „шпорите“ за мача.

Габриел Магаляеш
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Габриел Магаляеш отбеляза единственото попадение срещу "шпорите" (Снимка: БТА)

Тотнъм се подобри под ръководството на Ангелос Постекоглу, но въпреки това те остават с четири точки от също толкова мача. Те загубиха от Нюкасъл Юнайтед и Арсенал, два отбора, с които ще се борят за челните позиции и за класиране в Шампионската лига.

Тази загуба е още един тежък урок, от който феновете на Тотнъм се надяват младият им отбор да се поучи.

Педро Поро и Хюн-мин Сон
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Педро Поро и Хюн-мин Сон (Снимка: БТА)

Най-голямата сила на Арсенал си остава основна слабост на Тотнъм

Вероятно беше подходящо дербито на Северен Лондон да бъде решено точно от статично положение. Реално, това си превърна в една от най-силните страни на Арсенал, а в същото време си остава основна слабост за Тотнъм при Постекоглу.

Голът с глава на Габриел Магалаеш, който дойде от вратарското поле на „шпорите“ и след центриране от корнер на Букйо Сака, беше 24-ото подобно попадение, отбелязано от Арсенал във Висшата лига от началото на миналия сезон. Не е нужно да казваме, че те са №1 по този показател в цялата дивизия.

От гледна точка на Тотнъм, това беше 16-ият пореден гол, който са допуснали за същия период от време. Още по-ужасяващо е, че от началото на годината отборът на Постекоглу е допуснал зашеметяващите 13 попадения след корнери и са на второ място в тази негативна класация.

След победата на „топчиите“ с 3:2 през месец април тази година, три от последните четири гола на Арсенал във Висшата лига срещу Тотнъм бяха от корнери. Това е същият брой попадения от ъглови удари, които отбелязаха в предишните 88 дербита на Северен Лондон, което подчертава мащаба на проблема за „шпорите“ и в същото време мащаба на заплахата на Арсенал от статични положения.

Микел Артета
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Микел Артета (Снимка: БТА)

Очакванията за интензивен мач се оправдаха

Винаги ще има напрежение, когато тези отбори се срещат, а първата част беше доказателство за драмата, която носи дербито на Северен Лондон. Беше поставен абсолютно нов рекорд по брой извадени жълти картони за едно полувреме – цели седем. Петима играчи на Тотнъм бяха предупредени официално и двама от Арсенал.

Битката на терена беше жестока за всеки сантиметър, като дори се стигна до сблъсък между Юриен Тимбер и вратаря на домакините Викарио. Въпреки предимството в ръста на италианеца, нидерленадският бек не отстъпи и дори хвана вратаря за фланелката му.

Юриен Тимбер и Гулиелмо Викарио
Тотнъм Хотспър - Арсенал, сблъсък между Юриен Тимбер и Гулиелмо Викарио (Снимка: БТА)

След това играчи от двата отбора се втурнаха, за да се опитат да ги разтърват, което завърши с жълт картон за Викарио и Тимбер. А имаше и много други малки схватки, които също спокойно можеха да доведат и до нещо по-сериозно.

Тотнъм Хотспър - Арсенал
Тотнъм Хотспър - Арсенал, сблъсък между играчите на "артилеристите" и "шпорите" (Снимка: БТА)

Търпението към Анге Постекоглу не е безкрайно

Анге Постекоглу се оплака от липсата на устойчивост в Тотнъм и неспособността му да обърне внимание на „детайлите“ след загубата с 2:3 от Арсенал в последната среща между двата тима през април. Последното поражение тази неделя, обаче, показва, че „шпорите“ не са извлекли необходимите поуки.

Докато Арсенал отново показа хитрост, адаптирайки подхода си без основни футболисти в интерес на победата, Тотнъм беше объркан от познатите си проблеми: неуспех да се възползват от шансовете си и неспособност да се защитават ефективно.

Мики ван де Вен и Кай Хавертц
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Мики ван де Вен и Кай Хавертц (Снимка: БТА)

Постекоглу настоя след мача, че „шпорите“, като цяло са се справили добре с центрирания на опонента от статични положения. Но ъгловият удар, от който падна попадението на Габриел, не беше първият, в който хаосът ги обземаше. Коментарите на Артета пред Sky Sports говориха много. „Знаехме, че можем да ги нараним от статични ситуации“, каза той.

Постекоглу пое отговорността след това, настоявайки, че именно статичните положения са негово бреме и отново се аргументира, че представянето на отбора през този сезон заслужава по-добри резултати. Но четирите им точки след първите четири двубоя са най-ниските им показатели от сезон 2015/2016 насам.

Ангелос Постекоглу
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Ангелос Постекоглу (Снимка: БТА)

Техният изключителен старт на миналия сезон, когато взеха 26 точки от 10 мача във Висшата лига, няма нищо общо с настоящата ситуация и започва да се прокрадва леко съмнение за бъдещето на австралиеца. Постекоглу може и да е прав, че тимът заслужава повече, но няма какво да се скрие от реалността. „Шпорите“ взеха само 44 точки от последните си 32 мача във Висшата лига и той не може да разчита на безкрайно доверие от страна на привържениците.

Защитата на Арсенал беше перфектна

Да се защитаваш срещу Тотнъм на Постекоглу в нисък блок не е най-лесната задача. Комбинациите между крило, краен защитник и номер „8“ са едно, а динамиката на тяхното движение и ротации само прави задачата още по-трудна.

През първото полувреме на това дерби на Северен Лондон защитната организация на Арсенал ограничи тази заплаха. Защитавайки се от 4-4-2 с Партей и Жоржиньо зад Кай Хавертц и Леандро Тросард, едно от крилата на Арсенал се връщаше, за да образува импровизирана задна петица, която да контрира атаката на Тотнъм. В същото време, другия флангови футболист запълваше пространствата, оставени от колегата му.

Междувременно Салиба и Габриел бяха нащрек да разменят играчите, които пазят, когато Соланке един вид „чакаше“ топката, а Тотнъм се опитваше да изведе някого друг зад защитата. Освен това, Партей и Жоржиньо се връщаха още по-назад, да запълнят дупките в защитната линия.

Арсенал се нуждаеше от намесата на Давид Рая само веднъж от игра през първото полувреме, когато Тотнъм комбинира отляво и завърши с удар на Деян Кулусевски. През второто полувреме се очакваше, че Тотнъм ще увеличи натиска, особено, след като Габриел изведе Арсенал напред, но това така и не стана факт заради стоическата работа на „артилеристите“ в отбрана. Това донесе на Арсенал заслужена победа.

Габриел Магаляеш и Уилям Салиба
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Габриел Магаляеш и Уилям Салиба (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.