10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ангел Станков пред Nostrabet: Харесва ми да виждам Левски на върха

0
Ангел Станков
Снимка: Ангел Станков Източник : БНТ

Ангел Станков е човекът, който откри Станислав Генчев за Левски и под чието ръководство Генчев дебютира в мъжкия елитен футбол с екипа на Левски.

Сега Станислав изглежда като този, който е призван да върне титлата на „Герена“, а Станков е сред верните фенове на „сините“ и ги подкрепя от трибуните.

Иначе Ангел Станков е разпознаваем и като футболист на Левски, с който стана шампион и носител на Купата на България, а в Европа участва в паметни мачове, включително и два с колоса Аякс.

Пред Nostrabet.com Станков говори за силния старт на Левски в първенство и първата му загуба, и изразява надежди, че тимът има сили да запази лидерската си позиция и занапред.


Г-н Станков, как видяхте Левски срещу Лудогорец?

– Ако трябва да бъда честен, видях нещо хубаво за новия Левски. Основно агресия, която обаче не се изразяваше в това да прави фаулове, а да се стремят да вкарат гол, да притискат противника, да печелят единоборствата и да не допускат лесно да бъдат предолявани както преди. В интерес на истината ние и през миналия сезон играхме често добър футбол, но тогава нямахме тази мощ и сила, която сега ни дават на 60-70 процента новите играчи, които имат други качества, манталитет и култура.

Защо тогава Левски загуби?

– Защото не вкара нито едно от положенията, които имаше в най-силния си момент от срещата в началото на второто полувреме. Мисля, че нашите създадоха доста ситуации, но леко ги проиграха, може би смятаха, че ще създадат и още, за да ги реализират.

Бихте ли коментирали съдийството на Кабаков?

– Ръководството на Левски вече направи такъв и вероятно има основание да е недоволно, но аз винаги гледам футбола на терена и затова повече съжалявам, че Алекс Колев, Алдаир Невеш и Мустафа Сангаре не успяха да отбележат гол.

Изненадан ли сте от играта на Джавад Ел Джемили?

– Разбира се, очаквах повече от него, защото изявите му са барометър за представянето на Левски, но да приемем, че просто е нямал ден. Важно е също да се отбележи, че и съперникът му бе отделил специално внимание, след като бе наясно, че идеите и креативността идват основно от него. Дано за в бъдеще Джавад съумее да поддържа постоянство, защото това ще е от фундаментално значение за нашия отбор.

Какво Ви прави впечатление като цяло в играта на Левски в първите пет кръга?

– Видимо е, че има положителна промяна и израстване, за което заслугата е на новия ни треньор. Играем с по-голяма динамика и интензитет, преходът в двете фази е бърз и бързо затваряме пространствата и бием за първа топка съперниците, когато се защитаваме. Отделно играчите мислят по-бързо с топка и без нея, създаваме много положения и бележим много голове. И най-важното – печелим мачове и сме първи.

Къде още трябва да се подобряват „сините“?

– Това най-добре го знае Станислав Генчев, а аз мога да изразя единствено мнение. Мисля например, че понякога халфовете повече задържат топката, отколкото трябва и не се освобождават по-бързо от нея и не я подават навреме. Новите халф-бекове пък, които иначе са много активни и полезни, трябва да имат завършващ пас пред гола и да се прибират по-бързо, за да не изскачат противници зад гърба им, както беше в Разград. Виждам също, че Майкон и Алдаир влизат навътре, от което няма да има голям ефект. Все пак те са крайни защитници и тяхното пространство е между двете аутлинии, но тези и други неща ще се изгладят, убеден съм.

Какво мислите за Алекс Колев и Мустафа Сангаре?

– Те имат безспорни качества, мощни и здрави физически са, и са правилният избор за централни нападатели. Двамата могат да започват и заедно в основния състав, както стана в Разград. Колев обаче понякога се прибира много назад и стои далеч от вратата, а целта му е една – трябва да вкарва голове.

Как се справя Марин Петков зад централния нападател?

– Сякаш не му е мястото там, тъй като губи скоростта и усета пред гола. Но от друга страна пък, ако стои само на левия фланг, ще застане в една линия с Майкон и Сангаре, и след като тримата ще седят в една зона близо до тъча, ще се загуби пространство и ще станят уязвими. Така че може пък с мачовете това да се окаже по-добрата позиция за Марин.

Как Генчев успява да преобрази Левски?

– Той дойде, или по-точно се завърна на „Герена“ с натрупан треньорски опит. Дадоха му пълна свобода за действие да твори, и се вижда, че успява да убеждава играчите в идеите си, за да ги пресъздават впоследствие те на терена. Виждаме един отбор на Левски, който е добре организиран, дисциплиниран и ефективен, с изключение на последния мач, и за мен това е едно добро и обещаващо начало за нашия треньор.

Докъде може да стигне Станислав със „сините“?

– Да се надяваме до златото. На мен ми харесва да виждам Левски на върха, а Генчев има амбицията, самочувствието и уменията да го задържи там. За мен Станислав има модерна футболна философия и тактически виждания, и ще му трябва само още малко време, за да се опознае добре с играчите и да изгради желания колектив в Левски, който да успява.

Разкажете, как открихте Генчев за футбола и виждали ли сте се с него, откакто води Левски?

– Току-що се бях завърнал от чужбина и имаше вариант да поема юношеския национален отбор. Поради тази причина през есента ходих да гледам таланти в Дебелец и Станислав ми хвана окото. Тогава беше на 18 години, но стана така, че се разминах с юношите и поех представителния тим на Левски. Без да се замисля обаче, го взех в отбора и през онази пролет той записа първите си мачове в мъжете.

С Левски тогава в 15 мача за един полусезон записахме 14 победи и един равен – нулево равенство с ловчанлии у дома, но заради точковото наследство от първия дял и футболната ни конюнктура останахме втори.

Сега със Станислав се видяхме само преди дни на „Герена“ и разменихме няколко думи. Той ми каза, че има много работа, а аз му казах, че е млад и способен и ще се справи.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.
Коментирай

Няма коментари.