Inbet Inbet Inbet Inbet

Алварес не става за слуга на Холанд в Сити

0
Хулиан Алварес
Снимка: Twitter

Силното представяне на Хулиан Алварес с Аржентина на Световната купа по никакъв начин не трябва да се отразява на проектите на Джосеп Гуардиола в Манчестър Сити. Този възход на Хулиан, през който премина в Катар, треньорът на „гражданите“ го предвиждаше в началото на сезона. Ето например думите му от август: Знаех и преди, че Алварес е добър, от мачовете на Ривър Плейт, които видях, но честно казано, шокиран съм от това колко е добър. Целият екип е впечатлен от начина, по който се представя като нападател, от неговата работна етика и умения.

В други комплименти Гуардиола навлиза в детайли, изтъквайки невероятната преса, която прави Хулиан. Така че Алварес не показа на Пеп нищо ново на Мондиала. Гуардиола знаеше силните му страни, но все пак предпочита другия вариант, който има в Сити – само с един централен нападател. Вариантът с двама централни нападатели все още е малко вероятен именно като начален план.

Но това е почти идеалният план за ситуации, в които Сити трябва да да обръща развоя на мачове: Ерлинг Холанд остава единственият нападател, а Хулиан е в пакет с него, но всъщност, особено без топка, работи малко по-дълбоко и пресира по-агресивно. Той е наистина добър в това и след мача с Челси през ноември Пеп заяви, че Алварес и Холанд могат да играят заедно, най-вече срещу отбори, които се защитават дълбоко.

Вече сме виждали тази комбинация в мачове, когато Сити трябва да се отвори. От значение е не само присъствието на двама нападатели, но и пробивите от дълбочина на скрития допълнителен нападател, обикновено Илкай Гюндоган. Сити разполага не с двама, а дори с трима нападатели, когато вкарва топката в наказателното поле. В същото време само Холанд играе повече или по-малко постоянна роля, а другите двама са по-мобилни.

Алварес е подходящ за тази роля. Взаимодействието му с Холанд има потенциал да стане още по-силно. Например Хулиан рядко използва далечен удар, а той е много добър в това, като през последния си сезон в Ривър вкара 5 гола извън наказателното поле. В Сити той е нанесъл само 4 удара отдалеч досега. Това оръжие би могло да бъде от значение в сценария, който спомена Пеп: противникът се е прибрал дълбоко, концентрира се върху Холанд и оставя Алварес свободен в наказателното поле. Сега може би той има повече увереност.

Но това е допълнителен сценарий. Най-важното е, че те се разбират, допълват се, а Алварес се открива добре и навреме в ролята на такъв вид опорен нападател. Може би през втората част на сезона Пеп ще използва тази опция по-често, но не в хода на мача, а конкретно от началните минути срещу съперници, за които е ясно, че ще паркират автобуса. Също така е вероятно Алварес да получава повече минути, когато Холанд има нужда от почивка или в случай на контузии на норвежеца.

Все още обаче присъствието на двамата на терена не е основен вариант. Първо, Гуардиола никога не е играл редовно с двама тарани. Второ, Холанд не е достатъчно добър в пресата и Пеп дори отбеляза това публично, като заяви, че трябва да се подобри в тази област. Ефектът от това, че Алварес работи за двама, няма да е толкова пълен в комбинация с Холанд, колкото е с Лионел Меси, защото Лео дава повече възможности на Хулиан да се докаже. Просто казано, няма силен мотив, за да се направи тандема Алварес-Холанд задължителен, а и Ерлинг е достатъчно компетентен, за да ръководи пресата самостоятелно. Алварес е по-добър, направо грандиозен в това отношение, и е по-вероятно да бъде самостоятелна опция за определени мачове, отколкото слуга на Холанд.

В обобщение: Алварес е много скромен човек, който обича да работи, а не да мечтае. Въпреки това Алварес се радва на високото ниво на конкуренция и разказва на семейството си каква тръпка е да тренира с Холанд, Кевин Де Бройне, Гюндоган и другите звезди. Освен това не се страхува от промени и е готов да работи за екипа. Например Лионел Скалони дава следния цитат: „На неговата възраст е нормално да иска да покори света. Той е момче, което ще направи всичко, което му кажете.“

Докато Ерлинг Холанд е на „Етихад“, всички ще забелязват неговите голове. Алварес ще вкарва много по-малко, но все пак 2023-та е възможнода бъде пробивна за Хулиан, дори и без да има толкова много голове. Все пак това няма да се отрази както в личните статистики, така и на победите на Сити.

Последните думи на Гуардиола: Всички заглавия са за Ерлинг и аз го разбирам заради представянето му. Но още в предсезонната подготовка казах, че Алварес е наистина добър. Той може да играе по-широко заради погледа си върху играта. Той може да увеличи интензивността ни.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.