Хазартна зависимост – симптоми, последици, лечение и начин за избягване

Хазартът е един от най-коварните пороци, към който хората често се обръщат в опит да спечелят лесни пари. Точно от там започват проблемите, понеже с идеята за припечелване на огромни суми чрез залагания не се стига до нищо добро. Хазартната зависимост е болест, която не пожелаваме на никого. Тя обаче започва да се среща при много залагащи. Тук не става въпрос само за един тип хора, които например залагат на спортни събития или на рулетка. Хазартната зависимост може да се прояви при всякакъв вид хазартна игра. Работата е там, че хазартът е създаден с цел забавление и един вид хоби, а не да го превърнете в дейност, която ще ви докара до просешка тояга, че и по-зле. Проблемът е, че голяма част от хората не разбират истинската същност на залозите и до какво може да доведе прекомерното залагане. Точно затова се постарахме да изготвим този материал за хазартната зависимост, който включва всички аспекти на болестта. Подкрепили сме нашите тези с факти, които ще ви разкрият една друга стана на залозите, така че обещаваме да бъде интересно.


Какво е хазарт?

Най-общо казано това са всички игри, на които залагате определена сума пари и очаквате възвръщаемост. В това число спадат:

 • спортни залози
 • казино игри
 • слот игри
 • рулетка
 • игри с карти или зарове
 • покер
 • скреч карти
 • лотарийни билети
 • бинго

Всяка една от тези игри е вид хазарт. Те не са създадени да събират парите ви или да ви разболеят, но мнозина се пристрастяват към тях и правят точно това. Те дават и последната си стотинка в очакване на голямата печалба, но без да усетят, че развиват сериозен проблем. Не забравяйте, че хазартът е за забавление, а не за проваляне начина ви на живот.

хазартна зависимост - статистика


Диагноза – хазартно зависим

Хазартна зависимост – другите начини, с които е позната тази болест, са натрапчив хазарт, патологичен хазарт или хазартно разстройство. Всички те означават едно и също нещо, а именно човек, който не може да контролира своите залози. Хазартно зависимите са готови да поставят всичките си пари на конкретен залог или игра. Те не се интересуват от последствията, които може да им донесе това. Диагностицираните с хазартна зависимост ще залагат независимо дали имат или нямат пари, дали са щастливи или нещастни. Те не се интересуват от нищо друго освен направата на залог и очакването на печалба.

Разбира се, не е задължително да сте извън контрол, за да бъдете хазартно зависими. Такива са и хората, които променят начина си на живот, за да залагат. Те започват да оставят настрана любимите си хора и да се усамотяват в опитите си да натрупат печалби. Доста често хазартната зависимост се свързва и с други лоши занимания. При много хазартно зависими се наблюдават и проблеми с наркотични вещества, стрес, депресия, безпокойство, злоупотреба с алкохолни напитки, биполярно разстройство.

Наистина, не е добре да развиете подобно заболяване. Добре е и да нямате съмнения за нещо подобно, понеже тогава има шанс да сте от потенциалните хазартно зависими. Нека видим някои основни въпроси, които се свързват с проблемните залози и какви са фактите около тях:

Ако залагам всеки ден, зависим ли съм?
Не е задължително, понеже има хора, които си изкарват хляба по този начин. Те обаче имат много добре развито чувство за избягване на зависимост. Проблемните залагащи може да залагат често, но и не чак толкова. Въпросът е дали оставят след себе си последици и проблеми.

Защо да съм хазартно зависим, ако мога да си позволя загубите?
Финансите не са основното средство за развиване на проблема. Отделяйки много време на залозите, вие ще забравите за другите неща от живота. Така и парите ви ще се окажат на нулата, а и под нея, в определен период от време.

Хазартно зависимите са безотговорни и слабо интелигентни хора?
Това разбиране е изключително грешно, защото има много хора с висок социален статус, които са преживели или страдат от хазартна зависимост.


Симптомите на хазартно зависимия

Няма точно определен модел, с който специалистите по справяне с проблема да разберат какво води до него. Хазартно зависимите често показват определени симптоми, с които диагнозата се доближава до истината. Обикновено хората с проблеми в залозите често излизат извън контрол, когато става дума за хазарт. Това може да ви помогне да се досетите дали не са започнали да развиват зависимост. Ще ви представим най-честите симптоми, които се наблюдават при хазартно зависимите, като е много важно внимание на тях да обърнат близките на конкретен човек.

Ето какво обикновено извършват зависимите от хазарта:

– прекарват повече време за залози от преди
– харчат повече пари за хазарт, отколкото могат да си позволят
– започват да търсят заеми, за да покриват загуби или да залагат отново
– започват да крадат пари, с които да залагат
– откъсват се от света, отделяйки време само на залозите
– развиват проблеми в социалните си контакти и семейно положение
– опитват се да скрият хазартната си зависимост от приятели, семейство и медици
– не могат да спрат да залагат

Едва ли някой сам ще си признае, ако има тези симптоми. Ако обаче вие познавате такъв близък човек, първата стъпка е да поговорите с него и да му разкриете какво се наблюдава отстрани за неговото поведение. После се надявайте да приеме вашите съвети и бързо да се справи с проблема.


Кой е най-податлив към развиване на зависимост?

Със сигурност ще разпознаете някого около вас, ако страда от хазартна зависимост или е близо до развиване на такава. Ясно е, че най-голяма е опасността за хората, които залагат регулярно, понеже те имат неспирен досег до хазартните предложения. Това обаче не е задължително условие, за да развиете зависимост към залозите. Хазартната зависимост се появява и при хора, които са нямали нищо общо със залаганията до определен момент от време. Затова е важно, какъвто и хазартен тип да сте, да приемате играта във вид на забавление, а не средство за забогатяване или трупане на големи печалби. Много хора правят точно това и се опитват да станат много богати чрез хазарт. Няма лошо, стига да внимавате и да знаете как да го направите. Проблемът е, че тези хора се впускат в един кръговрат от залози, в които губят и се опитват да си върнат загубите. После го правят отново и отново. Дори да им се усмихне късметът и да спечелят огромна сума, твърде вероятно е в най-скоро време да си я върнат там, откъдето са я спечелили. Те просто ще се опитат да я удвоят, утроят и т.н.


Всичко е в мозъка на човек! Цялата ситуация зависи от самите вас. Може да залагате всеки ден, големи суми, но да не сте хазартно зависим. Всичко зависи как приемате самия хазарт и как се отнасяте с него. Важното е да го имате като забавление, а не начин на живот.

Доказани факти за хазартната зависимост

 • Над 10% от световното население извършва хазартна дейност поне по веднъж на седмица, под една или друга форма.
 • 3% от населението си навлича проблеми, заради хазарта.
 • 1% от популацията на света е хазартно зависима, което е около 76 милиона души.
 • Мъжете развиват проблеми с хазарта в тийнейджърските си години, докато при жените се случва на по-късен етап.
 • Жените представляват 25% от проблемните залагащи, като тенденцията е за покачване.
 • Мъжете обикновено се пристрастяват към блекджек и покер, докато жените обръщат внимание на слот машини и бинго.
 • Проблемните залагащи поставят около 90 залога на ден.
 • Хазартно зависимите залагат по около 98 британски лири на ден.

хазартна зависимост - тенденции


Последиците за хазартно зависимите

Следствията за различните типове на хазартна зависимост могат да бъдат наистина ужасяващи. С риск да се повторим, ще кажем, че няма значение какъв вид хазарт играете, понеже последиците могат да бъдат едни и същи, ако станете зависими. Тази зависимост може да доведе до много различни проблемни ситуации, които зависят от живота на самия човек.

В най-общи линии хазартната зависимост може да провали изцяло всичко, което сте постигнали до даден момент. Проблемът е там, че вие започвате да мислите и живеете за хазарта и по този начин не отдавате почти никакво, а след време и никакво, внимание на останалите неща от вашия живот. Сред най-често срещаните следствия от прекомерните залагания са големите загуби на парични средства. В началото вие ще губите само вашата заплата, но после и спестяванията си, преди да започнете да вземате и парите на вашите близки и приятели. Следващата стъпка е да продадете това, което имате, за да направите някой друг залог. Накрая ще останете без нищо.

Друг сериозен и по-значим проблем е когато имате семейство, жена, деца. Нещата тогава са доста деликатни, понеже хазартът заема тяхното място във вашето ежедневие и вие започвате да обръщате все по-малко внимание на най-близките си хора. Не очаквайте от тях да ви търпят безгранично, особено ако не желаете да се лекувате, след като са разбрали за проблема ви. Зависимите от хазарта хора често губят своите семейства, след което се случва същото нещо и с парите, докато отново не останат капо.

Има най-различни последици, до които може да се стигне от прекомерни залози. Най-страшната от тях е да сложите край на живота си. Има не един или два случая, при които млади студенти или успели хора остават на дъното, заради хазартната си зависимост. Те не могат да преодолеят това дъно и намират решение в най-лошото.


Запомнете! Дори да страдате от хазартна зависимост, има как да се справите с нея. Първото важно нещо е да потърсите подкрепата в най-близките си хора, защото точно те ще бъдат най-стабилната ви опора по пътя към възстановяването.

Как да се справим с хазартната зависимост?

Начините са различни, но е добре да разберете, че никой не може да ви помогне повече, отколкото вас самите. Никой лекар не е способен да ви откаже от хазарта, ако вие не го пожелаете сами. Точно това е в основата на цялото лечение. Съветваме ви просто да признаете сами на себе си, че страдате от това заболяване и да го приемете. От там нататък нещата за вас ще станат по-лесни и ясно ще знаете какво преследвате, а именно скъсване с навиците за залагане.

На първо време е най-добре да върнете най-близките си и да ги помолите да бъдат до вас. Няма по-добър начин от това, защото всеки, за когото сте ценен, ще застане до вас. Разбира се, другото действие трябва да бъде изключване на всякакъв тип хазартни игри във вашето ежедневие.

Твърде вероятно е да сте останали и без работа в опитите си да достигнете до голямото богатство с един залог, така че ще бъде добре да си потърсите нова работа. Нещо, което е далеч от хазартната сфера. Професия, в която ще можете да комуникирате с хора и да възвърнете вашия социален профил. Когато останете сами и се сетите отново за залозите, не прибягвайте до тях. Само се подсетете до какво ви доведоха те и какво ви причиниха. Имайте вътрешната увереност да не се докоснете отново до тях, имайте силата да ги преодолеете.

Други стъпки за справяне с проблемите около хазарта са различни анонимни групи на хора, страдащи от същата зависимост. Така можете да излеете чувствата си на хора, които със сигурност ще ви разберат, защото са преминали през същото. Оказването на съвместна подкрепа ще е от полза както за вас, така и за останалите.

Разбира се, има и медицински центрове, които ще ви помогнат. Там със сигурност ще сте изолирани от досег до хазарт. Ще се намери кой да ви помогне, кой да ви посочи правилния път. Дори да се наложи приемането на медикаменти за справяне със зависимостта и стреса, не ги отказвайте. Разберете, че хазартната зависимост не се решава за часове или дни. Ще бъде нужно доста време и силна воля, за да придобиете своята истинска същност, но след това ще може да започнете начисто.


Кои букмейкъри имат политика за отговорно залагане?

За България има няколко лицензирани букмейкъра, които предлагат информация и развиват силно своята политика относно хазартната зависимост. Такива брандове са:

  Букмейкъра Efbet – може да прочетете повече оттук.
  Букмейкъра Bet365 – повече за отговорността при залагането от този линк.
  Букмейкъра Winbet – прочетете за разумната игра и конфеденциалността от този материал.
  Букмейкъра Betfair – те също имат специална страница с калкулатор на бюджета, проверка на състоянието ви и ценни съвети.
  Букмейкъра Bwin – прочетете повече за отговорната игра в този раздел на сайта им.


Има ли къде да намерим помощ в България?

В страната има места, където може да потърсите помощ, ако сте хазартно зависим. Това става в Националния център по наркомании. В него лечение получават хора с разнообразни зависимости, сред които е и хазартната. Специалистите в центъра няма да ви оставят неизказани, така че не се притеснявайте да се допитате до тях, ако изпитвате проблеми със залозите.


Ето и начини за контакт:

Адрес: София, улица “Пиротска” 117 (виж в Google Maps)
Телефон: 02 831 9015
Интернет адрес: www.ncn-bg.org

Националният център за справяне със зависимости има и различни клонове, както и анонимни организации. Може да разгледате и тях на следния адрес – www.ncn-bg.org/consult_center/

Предоставяме ви и телефонен номер за търсене на помощ при хазартна зависимост, която ще ви се окаже от специалисти в тази област. За целта обаче трябва да разговаряте на английски – 1-888-344-8837. Организацията е американска и предлага помощ при много различни зависимости.

Световноизвестната организация за справяне с проблеми в хазарта – BeGambleAware, също ви предлага помощ. Повече за нея ще научите в сайта им.


Как букмейкърите ни помагат да се справим с хазартната зависимост?

Задължение на всеки легален букмейкър е да има специален раздел в своя сайт, където са описани проблемите от прекомерните залози и начините за справяне с тях. В доста онлайн компании има и полета за извършване на тестове, които ще ви покажат какво е нивото ви на зависимост към хазарта. Нужно е да бъдете честни с отговорите си, за да получите и правилна оценка. Обикновено почти всички залагащи избягват тези полезни съвети и насоки как да не придобият зависимост, за което после някои от тях съжаляват. Съветът ни е да им обръщате внимание, понеже текстовете не са дълги и няма да ви отнемат много време да се запознаете с тях, но ще ви спестят доста грижи.


Защо все повече хора страдат от хазартна зависимост?

Отговорът е много прост. Възможностите за поставяне на залог станаха много лесни и достъпни. С развитието на онлайн залаганията и най-вече на мобилните залози, нещата стават доста опростени. Буквално може да извършвате залози навсякъде и по всяко време, дори денонощно. Точно затова и процентът на зависимите от хазарта расте. В другите му сфери ситуацията е подобна. Вече могат да се намерят от така наречените билети на късмета в почти всички магазини. Не е трудно дори непълнолетен да си купи лотариен билет, така че не е сложно да се види как се образува ръстът на проблемните залагащи.


Какво е бъдещето на хазартната зависимост?

В последно време започна да се шуми доста около този проблем. Организациите за справяне с хазартната зависимост започнаха да искат по-строги правила към лицензите на различните букмейкъри. Те ги обвиняват в това, че не обръщат сериозно внимание, на хората, които са склонни към развиване на тази болест. Точно затова индустрията започва да взима мерки и в скоро време може да станем свидетели на доста нововъведения в областта.

Очакват се разработки на специални софтуери, които ще се интегрират в сайтове за залози и ще следят действията на всеки залагащ. Когато при някой се забележат наченки на хазартна зависимост, тогава букмейкърът ще бъде принуден да ограничи залозите му. Остава обаче въпросът за глобалното справяне с проблема, понеже забраната при един букмейкър трябва да важи при всички останали за конкретния човек. Само така ще се намали броят на страдащите.

Налице е и проблемът с локалните обекти за залози, игри и казина, при които софтуерът няма как да влезе в употреба. Говори се, че служителите на всеки подобен обект ще бъдат обучени да разпознават зависимите и да ги възпират от залози и игри. Доколко ефективни ще бъдат тези мерки, предстои да разберем.


Нашите съвети да избегнете зависимост от хазарт

След всичко разказано дотук, ще завършим с нашите основни съвети как да избегнете хазартната зависимост.

Опитайте живот без хазарт
Колкото и трудно да изглежда това, понеже все ще ви се поиска да си купите билетче за милиони или да заложите на “сигурен” мач от познат, опитайте се да го избегнете.

Букмейкърите винаги са на печалба
Имайте предвид, че всички букмейкъри задават коефициентите и шансовете така, че да спечелят от всеки залог. Не си правете илюзии, че може да ги победите.

Определете си граници
Ако все пак обичате залозите и ви харесва да играете, просто вместете даваните средства за тази дейност в определени граници. Харчете за хазарт само толкова, колкото може да си позволите да загубите.

Не харчете всичко
Не определяйте вашата максимална граница да бъдат всичките ви месечни приходи. Отделете малка сума и се придържайте към нея.

Считайте парите за хазарт като загубени
Веднъж отделили или заложили конкретна сума, забравете за нея и я смятайте като загубена. Не би трябвало да я залагате, ако не можете да си позволите да я загубите, така че очаквайте от нея нищо или печалба.

Не се впускайте в кръговрат от залози
Не започвайте да търсите възвръщане на загубени суми с нови такива. Просто спрете, защото ще се вкарате сами в един непрестанен кръговрат.

Не смесвайте хазарта с алкохол или наркотици
Това вероятно ще ви доведе до загуба на много пари, понеже вие няма да мислите трезво.

Учете се от вашия опит
Помнете какви грешки сте допуснали в предходните си залози и се опитайте да не ги повтаряте.

Залагайте за удоволствие, не защото се нуждаете от парите
Хазартът използвайте като начин за забавление, а не като основен източник на приходи. В началото споменахме, че има такива хора и наистина е така, но те са извървели доста дълъг път на изучаване на залозите и изграждане на стабилна психика, за да се превърнат в професионалисти.

Давайте се почивка
Не залагайте постоянно. Давайте си определена почивка от залозите и се забавлявайте по други начини.

Наслаждавайте се на другите неща от живота
Никога не поставяйте хазарта на първо място за вас. Не забравяйте, че има много по-важни неща, които искат вашето внимание. Не ги лишавайте от него.

Мислим, че с тази статия ще бъдем полезни на всеки един, който страда или е страдал от хазартна зависимост. Нашето мнение е, че тя ще бъде полезна за всички, които имат близки хора, страдащи от прекомерни залози. Със сигурност ще бъде полезна и за хората, които са далеч от хазартната зависимост. Постарахме се да ви покажем всички аспекти на хазартната зависимост, нейните тъмни страни и как да се справите и избегнете всичко това. Не е нужно да се превръщате в зависими от хазарта. Целият екип на Nostrabet ви съветва, когато залагате, да го правите отговорно, в рамки и за удоволствие.

Хазартна зависимост – симптоми, последици, лечение и начин за избягване
Рейтинг 4.7 от 15 ревюта

Напишете вашето ревю

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X