ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Звезди на Лудогорец са оценени на милиони евро

0
Георги Дерменджиев
Снимка: БТА

Четири от най-големите звезди на българския шампион Лудогорец в момента струват общо 17.5 милиона евро, твърди Transfermarkt.

Според авторитетния германски уебсайт цената на Бърнард Текпетей е 6 милиона евро, тази на Якуб Пьотровски е 5 милиона евро, а на Руан Секо – 3.5 милиона. Квадво Дуа пък е оценен на 3 милиона.

Квадво Дуа
Квадво Дуа (Снимка: Сайт на Лудогорец)

Важно е обаче да се отбележи, че тези цифри са актуални към 3 юни и при едно добро представяне на Първенството на Стария континент в Германия Пьотровски и Дуа може да поскъпнат още.

Всъщност Дуа вече започна да го прави, след като вкара първия гол за Швейцария при успеха с 3:1 над Унгария, а Пьотровски също има възможност да впечатли мениджърите по трибуните, ако се представи на най-високо ниво с Полша срещу Нидерландия, Австрия и Франция.

Обективно погледнато обаче през предстоящия трансферен прозорец „орлите“ най-вероятно биха се разделили с Текпетей и евентуално с Якуб, чийто договор е до 30 юни 2025-а.

Дуа и Секо са обвързани до 30 юни 2026-а и шампионите едва ли ще бързат да ги продадат това лято, освен ако не получат някое от тези изумителни предложения, на които не може да се устои.

Но, ако вземем предвид високите цели на Лудогорец в европейските турнири и преследването на 14-а титла поред, която ще изкачи отбора на върха в европейска класация, по-всичко изглежда, че разградчани по-скоро не биха искали да нарушават баланса на състава в най-предни позиции.

Защото Дуа и Секо са адаптирани към клуба и дават солидни оиции на Георги Дерменджиев за върха на атаката, и освен че треньорът може да ги редува и да е спокоен, че и единия, и другия ще свършат работа, в някои срещи може да ги пуска и заедно като титуляри.

Руан Секо
Руан Секо (Снимка: БТА)

Двамата са изключително полезни и неслучайно заедно с Пьотровски вкараха най-много голове през изминалата кампания, а отделно записаха и по няколко асистенции.

Така че, ако Лудогорец търси нови варианти в офанзивен план, те ще се свързани с привличането на полузащитници и заместник на Бърнард Текпетей, който се очаква да бъде продаден.

Текпетей също има договор с „орлите“ до 30 юни 2026-а, но вече обяви публично, че ръководството му е обещало да го пусне в друг чужд клуб.

Това обаче едва ли ще стане толкова лесно, тъй като Лудогорец вече е показал, че не прави компромис за сумите, които иска да получи при продажба на най-конвертируемите си играчи и държи те да са адекватни на качествата им.

С други думи Текпетей ще запише изходящ трансфер само ако бъдещият купувач приеме условията на разградчани, дори парите да са далеч по-малко от тези 6 милиона.

Иначе първото попълнение на шампиона в халфовата линия е известно, и това е уругваецът Родриго Саравия, за който Лудогорец плати 1.8 милиона евро на Пенярол.

23-годишният футболист ще трябва да замести Клод Гонсалвеш, който напусна като свободен агент и преди часове бе представен като ново попълнение на полския гранд Легия Варшава.

Клод Гонсалвеш
Клод Гонсалвеш (Twitter, Legia Warsaw)

Тук е мястото да се отдаде заслуженото на Клод за всичко, което направи за Лудогорец. Привлечен в началото на юни 2021 година, той има огромни заслуги за последните три шампионски титли на клуба и бе един от любимците на публиката.

С екипа на „орлите“ португалецът вдигна също веднъж Купата на България и два пъти Суперкупата на страната и изигра силни мачове на европейски терен, като помогна на тима два пъти да излезе от групата си в Лига на конференциите.

Гонсалвеш бе и пример за висок професионализъм, и се справяше безупречно както при изграждането на атаките, така и при отнемането на топката от съперника, без значение дали започваше в основния състав или влизаше като резерва.

Твърде възможно е обаче уругваецът да не бъде единствения привлечен халф, тъй като, ако Пьотровски напусне, в средата на терена като опорни и разиграващи полузащитници ще останат само Саравия, Педро Нареси и Ивайло Чочев.

Разбира се, тук са още Тодор Неделев и Иван Йорданов, но първият по-скоро ще дава варианти за успешна смяна, а вторият пропусна почти целия изминал сезон заради перманентни контузии и не е ясно дали за един месец ще е възможно да си върне игровата практика в контролите.

Иначе качествата на Иван, който преди време бе стигнал и до националния тим, са безспорни, и ако е здрав и поддържа постоянство на терена, ще повиши вътрешната конкуренция в тази стратегическа зона.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.