10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Новата ера в Германия започва повече от обещаващо

0
Германия
Германия (Снимка: БТА)

Германия стартира ударно на домашното си ЕВРО 2024, след като разби Шотландия с 5:1 в мача на откриването на стадион „Алианц Арена“ в Мюнхен.

Селекцията на Юлиан Нагелсман изигра невероятно първо полувреме. Флориан Виртц вкара първия гол. 21-годишната звезда на Байер Леверкузен се разписа от границата на наказателното поле в 10-ата минута, за да даде преднина на Бундестима. Така той стана най-младия германец с попадение на европейски финали – на 21 години и 42 дни. Джамал Мусиала пък удвои девет по по-късно.

Защитникът на Шотландия Райън Портъс стана първият изгонен играч на Европейското първенство. Той получи червен картон за удар с двата крака срещу капитана на домакините Илкай Гюндоган. Това се случи минута преди края на полувремето в шотландското наказателно поле. Наложи се френският съдия Клеман Тюрпен да прегледа видеозаписа от ВАР, като останаха сериозни полемики около решенето на рефера. Кай Хаверц пък вкара отсъдената дузпа, за да даде на Германия от 3:0 на почивката.

Германия
Германия (Снимка: БТА)

В 68-ата минута влезлият като резерва Никлас Фюлкруг направи резултата 4:0 след поредната добра германска атака. Четвърт час пред края публиката на „Алианц Арена“ приветства легендата на Байерн Томас Мюлер, който замени съотборника си Мусиала. Не след дълго Фюлкруг още веднъж прати топката във вратата на шотландците, но голът му беше отменен заради засада.

В 87-ата минута и Шотландия успя да върне едно попадение, макар това да стана чрез нещастен автогол с глава на Антонио Рюдигер. Дълбоко в добавеното време Емре Джан оформи крайното 5:1 след страхотен удар извън наказателното поле, при който топката намери долния десен ъгъл.

Колко добри бяха Мусиала и Виртц?

Бъдещето за Германия изглежда светло! С Флориан Виртц и Джамал Мусиала, които отбелязаха първите си голове на ЕВРО 2024, „Маншафта“ стана първият отбор в историята на Европейското първенство, който има двама играчи на възраст от или под 21 години, които бележат в един и същ мач.

Откриващият гол на Виртц беше и плод на вратарска грешка, но само с получаването на топката на границата на наказателното поле след чудесен пас на Йосуа Кимих, той беше позициониран точно там, където Юлиан Нагелсман иска, и затвърди добрата си форма, която показа в Бундеслигата и в Лига Европа с екипа на Леверкузен. Ласкаво трябва да се изкажем и за звездата на Байерн Мюнхен Мусиала, който е още един светъл лъч в състава на Германия.

Преди мача с Шотландия имаше опасения, че срещу по-силен отбор, спрямо „гайдарите“, Виртц и Мусиала може да не предложат достатъчно ширина, за да разчупят отбраната на съперника. Но ако не друго, те показаха, че могат да се справят перфектно в подобни ситуации.

Обърнете внимание например на факта, че Мусиала смени посоката си отдясно наляво преди дузпата за третия гол, озовавайки се близо до Вирц. Някои треньори мразят подобни неща, но Нагелсман се справя добре. Всичко това са доказателства за свободата, която имат тези двамата, и това ще бъде едно от основните оръжия на Германия занапред в турнира.

Джамал Мусиала и Флориан Виртц
Джамал Мусиала и Флориан Виртц (Снимка: БТА)

Защо Шотландия влезе в мача толкова зле?

Ставали сме свидетели на много лоши първи полувремена за даден отбор, но това на Шотландия наистина беше нещо повече. В защита „гайдарите“ се очакваше да може да удържи натиска на германците в първите 20 минути, защото схемата 5-4-1 беше компактна, защитната линия беше високо изнесена и атакуваха полузащитниците на домакините. Но изненадващите отсъствия на Били Гилмор и Лорънс Шенкланд си пролича при прехода за шотландците. Островитяните не са отбор, който се слави с голямо притежание на топката и затова играят по-директно.

Срещу Германия, обаче, това изглеждаше невъзможно да стане. Шотландия продължи да опитва да настоява с дълги, и в повечето случаи неуспешни, подавания до Че Адамс (само осем от 23 дълги подавания бяха успешни). В допълнение, „гайдарите“ трудно задържаха топката и се опитваха да атакуват по-често от десния фланг, като не успяха използват по-креативните си играчи (Кийрън Тиърни, ляв централен защитник, и капитанът Андрю Робъртсън, ляв бек).

Йосуа Кимих и Андрю Робъртсън
Йосуа Кимих и Андрю Робъртсън (Снимка: БТА)

В крайна сметка Германия ги измори с подавания, като капитанът Илкай Гюндоган намираше пространство между линиите, което доведе до втори гол и след това дузпа, която ВАР отмени. „Маншафта“ вкара два гола с първите си два удара, а пък Шотландия завърши мача едва с един изстрел, който бе и неточен (попадението им падна след автогол на Антонио Рюдигер).

Прав ли беше главният съдия Клеман Тюрпен да изгони Райън Портеъс?

В сряда, преди началото на турнира, Роберто Розети, шефът на съдиите в УЕФА, направи презентация, в която очерта какъв ще бъде фокусът върху съдийството на Европейското първенство – безопасността на играчите и нарушенията в наказателното поле, като това на Райън Портеъс.

Розети беше много ясен: безопасността на играчите ще бъде от първостепенно значение. Той също така подчерта, че контактът с топката не е оправдание за това, което ще последва. Това означава, че тежък контакт, който излага противника на опасност, ще бъде наказан с червен картон. По дуг начин казано, поне на ЕВРО 2024, тези две ситуации ще се разглеждат като два отделни момента независими един от друг – борбата за топката и след това контактът.

А играчите знаят това. Така че съдията Клеман Тюрпен беше абсолютно прав в решението си. Ситуацията с Портеъс беше неволна, защото нямаше намерение да нарани Гюндоган, след като просто реагира естествено на ситуацията пред собствената си врата. Независимо от това, вината лежи върху играча, който предизвиква контакта, независимо дали преди това е играл с топката.

Така Портеъс получи червен картон в може би най-големия мач в кариерата си. Той не беше изгонен през сезона в Чемпиъншип миналия сезон, но защитникът на Уотфорд получи цели 15 жълти картона, което показва неговата агресия в играта му.

Райън Портеъс и Илкай Гюндоган
Райън Портеъс стана първият изгонен играч на ЕВРО 2024 заради нарушение срещу Илкай Гюндоган (Снимка: БТА)

Тони Кроос е просто много добър

Някои неща в живота са неизбежни и номер „8“ в Германия иска да гарантира, че ще приключи с футбола по най-добрия начин. Няма да е пресилено да кажем, обаче, че в последната година той показва, може би, най-доброто, на което е способен.

Кроос правеше неща да изглеждат толкова лесно. Той успяваше да е промъкне в полупространствата заедно с двамата централни защитници на Германия по същия начин, както го правеше и за Реал Мадрид, позволявайки на Максимилиан Мителщадт да се втурне напред и да получи топката напред по левия флангк.

Зоналният 5-4-1 междинен блок на Шотландия нямаше много отговори за играта на Кроос, който диктуваше всичко на терена от дълбочина. Тъй като отборът на Стив Кларк не го пресираше, то германският халф не се нуждаеше от втора покана, за да може да разпределя топките отляво надясно, което свърши чудесна работа при откриващия гол за Германия.

Тони Кроос (Снимка: БТА)

Кроос може да е вече на години, интелигентността в играта му си остава толкова остра, колкото е била винаги. Когато Шотландия премина към 3-5-2, след като губеше с 0:2 през първото полувреме, Кроос видя, че свободните пространства намаляват заради натрупването на играчи в центъра. Неговият отговор? Той просто вземаше топката между централните защитници, докато те отиват широко по терена, освобождавайки ново пространство.

Кроос направи 102 подавания в мача, повече от всеки играч на терена, като САМО ЕДНО от тях не бе точно! За сравнение, Киърън Тиърни завърши с най-много пасове за Шотландия, но наполовина на тези на Кроос.

Препоръчително е едно: за последен път се насладете на гения на Кроос, защото трудно ще видим скоро играч с подобна класа.

Звездата в сянка – Максимилиан Мителщедт

Това беше вечер, в която Мителщадт се нуждаеше от добро начало и го постигна, защото игра отлично през целия мач. Решенията на левия бек бяха изключително добри срещу Шотландия. Германия разчиташе на него не само за широчина по терена, но и в моментите, когато отваряш пространства за атакуващите полузащитници пред него. Да, Виртц и Мусиала бяха звездите на вечерта, но Мителщедт беше „човекът в сянка“.

Джамал Мусиала и Максимилан Мителщедт
Джамал Мусиала и Максимилан Мителщедт (Снимка: БТА)

Неговата история е повече от очарователна. По това време през миналата година Мителщедт беше на път да изпадне с Херта Берлин, но бше продаден на Щутгарт за 500 хиляди евро. Това, което последва, беше забележително. Той беше част от отбора, който преоткри себе си под ръководството на Себастиан Хьонес и извървя дългия път до Шампионската лига. А Мителщедт се доказа като едно от основните оръжия на Германия в лявата част на терена.

И заслугата за това е и на Нагелсман. Ако някой беше споменал Мителщедт като национал на Германия през октомври 2023-а година, щяха да му се присмеят. Още повече, че имаш Давид Раум от РБ Лайпциг… Но Нагелсман беше убеден, че Мителщедт ще пасне на неговата система и ще помогне много за нейното правилно функциониране. Досега се оказва абсолютно прав.

Юлиан Нагелсман
Селекционерът на Германия Юлиан Нагелсман (Снимка: БТА)

Беше ли голът поне малка утеха за Шотландия?

Няма Шотландия, няма парти. Хората на Стив Кларк може и да са останали дълбоко разочаровани от тежката петък вечер, играейки с 10 човека за повече от 45 минути, но може да сте сигурни, че и те, и техните фенове рядко ще загубят духа си.

Антонио Рюдигер
Антонио Рюдигер (Снимка: БТА)

Забележително е, че Шотландия всъщност нямаш нито един удар, но въпреки това върна един гол в последните минути на мача. Центриране от свободен удар хвана неподготвени германските играчи, които не успяха да изчистят топката, преди Скот Маккена да играе с глава през вратата и прати кълбото право в Антонио Рюдигер, който нямаше какво да направи освен да изгледа как след рикошета то влетя във вратата на Мануел Нойер.

Това „парти“ мина доста зле за Шотландия, но поне имаха възможност да празнуват нещо, макар и толкова незначиелно.

Фенове на Шотландия
Фенове на Шотландия (Снимка: БТА)

Какво предстои за двата отбора?

Германците зададоха сериозно темпо след този мач, а както самият Нагелсман се изрази след края му „Това беше само първата крачка“. За Германия предстои двубой със съседна Унгария в сряда, 19 юни, и при победа вече смело ще гледа към 1/8-финалите.

Нормално в лагера на Шотландия бяха разочаровани и това си пролича от думите на селекционера Стив Кларк. „Не играхме спрямо нашите стандарти и нощта беше трудна. Разочаровани сме, защото можем много повече от показаното. Надяваме се да го покажем в следващите два мача“.

Реално, сега целта пред „гайдарите“ е да спечелят четири точки в оставащите си два мача срещу Швейцария и Унгария, което не е невъзможно, но дали поражението на старта няма да повлия психически на играчите на островитяните. Не би трябвало, но ще разберем отново на 19 юни срещу „кръстоносците“.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.