10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ваканцията свърши, ЦСКА, време е да даваш уроци

0
ЦСКА, Матиас Фаетон
Снимка: CSKA.bg

ЦСКА записа втората си шампионатна победа и първа под ръководството на Александър Томаш едва в средата на септември месец. В изтегления 12 кръг „червените“ разбиха като гост Локомотив София с 3:0. Столичното дерби се проведе в първия учебен ден за тази година – 16 септември. Ден, ознаменувал и завръщането на цесекарите на стадиона след тежкото наказание. Над три хиляди фенове огласиха стадиона в квартал „Надежда“, а тук някъде аплаузи заслужава и домакинската публика, която се постара да се представи подобаващо. „Железничарите“ заслужават по-добри дни – като клуб, фенове, ръководители, стадион и всичко останало. Но в понеделник вечер просто противникът бе прекалено силен…

Томаш показа, че не си губи времето и вече кара „армейците“ да работят на нова предавка. Наставникът излезе с любимата си формация 4-2-3-1, която не успя да наложи в Локомотив Пловдив. Още от първата минута гостите „захапаха“ сериозно своя противник и действията резултираха в два гола до средата на полувремето. Посрещнатият със свито сърце Джейсън Локило асистира блестящо на Джонатан Линдсет за 0:1. Норвежецът, отписван от мнозина фенове, отбеляза ефектно във вратата на Александър Любенов. Минути по-късно картинката почти се повтори, но за 0:2 попадението наниза друг низвергнат – Матиас Фаетон. Локило имаше участие и в този гол, нанасяйки избития изстрел преди попадението.

Финалното 0:3 пък бе „черешката на тортата“. Новият топ стрелец на ЦСКА – Годуин Коялипу, разстреля Любенов от около 25 метра през второто полувреме. Националът на ЦАР „хвърли ръкавицата“ срещу влезлия на мястото му конкурент Аарон Исека. За Коялипу това не е и първи гол с червената фланелка. Първи е само под ръководството на Сашо Томаш. Но подобно попадение, характерно повече за атакуващ халф, не за нападател, може да вдъхне страхотна увереност на Коя за в бъдеще.

Александър Томаш
Александър Томаш (Снимка: БТА)

Изразителната и класическа победа трябва да вдъхне стимул и във всички останали играчи на ЦСКА. Едно от първите изказвания на Томаш бе, че „армейците“ разполагат с добри футболисти, но те сами се подтискат. С други думи – трябват победи и малко въздух, за да се „отпушат“ качествата на играчите. Подобен успех срещу Локомотив София може да бъде изключително отрезвяващ. Феновете се завърнаха, ЦСКА се разигра, новите футболисти се включиха добре, а треньорът постигна победа във втория си мач начело.

Сега предстои „домакинство“ на Берое в Благоевград. Още една предпоставка за „глътка въздух“. Или нов взет урок от ЦСКА. Или пък може би даден урок. Въпреки че „червените“ трябва да домакинстват далеч от „Васил Левски“, със сигурност ще се радват на френетична подкрепа. Тя може да им осигури сериозна опора в двубоя от деветия кръг.

Седмицата е много важна за „червените“ и в друг аспект. За първи път Томаш ще работи с всички налични футболисти, включително националните състезатели. Наставникът сам заяви, че това му е липсвало през националната пауза в началото на септември. Представете си при пълна наличност, какъв импулс може да даде Томаш на целия тим? Такъв, че съставът да премине набързо от първи във втори клас.

С отлична оценка и взети бележки. Въпреки липсата на прочетени книги през лятото, ЦСКА взе входното ниво при Томаш с „отличен“. Предстои обаче да затвърди знанията в следващите седмици. Сега „червените“ трябва да докажат, че са научили уроците, а ваканцията е зад гърба им. За да може другите да преписват от тях, както винаги е било.

Феновете на ЦСКА в Сектор Г срещу Локомотив София
Феновете на ЦСКА в Сектор Г срещу Локомотив София (Снимка: Facebook/CSKASofia)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.