ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Томи Пол срещу Григор Димитров Прoгноза: Новини и ТВ на живо

0
Григор Димитров
Григор Димитров, октомври 2024-а година (Снимка: БТА)
Прогноза
Над 2.5 сета2.152.25
Победа за Григор Димитров2.252.20

*Коефициентите подлежат на промяна

Най-добрият български тенисист – Григор Димитров, ще се изправи срещу американеца Томи Пол във финала на турнира от сериите ATP 250 на твърди кортове в зала в шведската столица Стокхолм. Битката за трофея е в неделя (20 Октомври) на Централния корт и ще стартира в 16:00 часа българско време.


Последни новини за Григор Димитров

Първата ни ракета ще има шанс да се бори за втори трофей през сезона, след като спечели този в австралийския град Бризбейн през януари. Това ще бъде и четвърти финал за Димитров през кампанията, след като загуби надпреварите в Марсилия от французина Юго Умбер и Мастърса в Маями от световния №1 Яник Синер.

Григор достигна до мача за трофея в Стокхолм, след като надделя над французина Кентен Алис и швейцареца Доминик Щрикер с по 2:0 сета, а по-рано в събота пребори коравия нидерландец Талон Грикспоор след обрат с 2:6, 7:5, 6:4.

Турнирът в шведската столица е един от щастливите за бившия №3 в света. 33-годишният хасковлия, който е поставен под номер 3, е шампион тук от 2013-а година, когато завоюва първия си трофей от ATP. През 2014-а и 2017-а година Григор достигна до финалите, но ги загуби съответно от Томаш Бердих и Хуан Мартин дел Потро.

С класирането си за четвъртия си финал в шведската столица Гришо има голям шанс да задържи десетата си позиция в ранглистата и да добави ценни точки в надпреварата за участие във Финалите на ATP в Торино (Италия), за която се класират най-добрите осем тенисисти през годината. Към момента Григор е десети в тази класация, но при триумф в неделя може да се „залепи“ максимално до деветия в подреждането австралиец Алекс Де Минор.

Григор Димитров
Григор Димитров, октомври 2024-а година (Снимка: БТА)

Как завърши последният мач на Григор Димитров?

Българинът се изправи срещу нидерландеца Талон Грикспоор на ½-финалите на турнира ATP 250 в Стокхолм. В шведската столица първата ни ракета обърна 37-ия в света за крайното 2:6, 7:5, 6:4. Срещата продължи два часа и 25 минути.

Откриващият сет отиде на сметката на нидерландеца. След като двамата пропуснаха шансове за пробив в първите четири гейма, Грикспоор реализира такъв в петия гейм и пое инициативата в частта. До края на сета той направи още един за крайното 6:2. Втората част започна с ранен брейк за българина и аванс от 3:0. Григор водеше с 4:1, преди съперникът му да върне пробива. Все пак, най-добрият ни тенисист проби още веднъж Грикспоор за паритет в сетовете. В третия решителен сет 33-годишният хасковлия проби своя опонент в десетия гейм, след което ликува с победата и класирането си за четвърти финал в Стокхолм.

Българинът завърши срещата с осем аса и пет двойни грешки, като спаси три от шестте възможности за пробив на съперника. Григор вкара 63% от първия си сервис и реализира 69% спечелени точки на него. При второто си подаване Димитров беше доста по-убедителен, вкарвайки 85% от него, на който записа и 56% спечелени точки.


Последни новини за Томи Пол

Американецът Томи Пол прави един доста солиден сезон и доказа, че заслужава да има място в Топ 10 на ранглистата. 27-годишният десничар е висок 185 см и в момента заема 13-ата позиция в световната ранглиста, като рекордното му класиране е 12-о място през миналата 2023-а година. Пол играе бекхенд с две ръце, а негов треньор е сънародникът му Брад Стайн.

Американецът има три спечелени титли в кариерата си, като две от тях дойдоха през този сезон. Интересно е, че и за Пол турнирът в Стокхолм е със сантиментална стойност, след като спечели първия си трофей на ниво ATP именно тук през 2021-а година след победа на канадеца Денис Шаповалов. През 2024-а той спечели още надпреварите в Далас (ATP 250 на твърди кортове) и в Куинс Клъб (ATP 500 на трева).

По пътя си към финала в Стокхолм той не даде сет на нито един противник, побеждавайки чисто с 2:0 сърбите Ласло Джере и Миомир Кецманович, а на ½-финалите се справи с швейцарския ветеран Стан Вавринка. Томи Пол също гони класиране за Финалите на ATP, като заема 11-ата позиция, точно зад Григор Димитров.

Томи Пол
Американецът Томи Пол (Снимка: БТА)

Как завърши последният мач на Томи Пол?

Американецът постигна сравнително лесна победа над швейцарския ветеран Стан Вавринка с 6:3, 6:2 на ½-финалите на турнира ATP 250 в Стокхолм.

Той завърши мача с две директни точки от сервис, нито една двойна грешка и спаси и трите възможности за пробив на противника. Томи Пол вкара 67% от първия си сервис, на който спечели 75% от точките. Прави впечатление, обаче, че на второто си подаване той бе напълно безупречен – 20/20, което обяснява и липсата на двойни грешки. На него той спечели 60% от точките.


Григор Димитров – Томи Пол един срещу друг

Двамата тенисисти са изиграли два мача помежду си до момента и са си разменили по една победа.

Първата среща между тях е от 2020-а година на турнира от Големия шлем Australian Open, където Пол триумфира трудно с 3:2 сета – 6:4, 7:6 (6), 3:6, 6:7 (3), 7:6 (3) във втория кръг.

Григор, обаче, взима реванш още през същата година на друг турнир от Шлемовете – US Open, където надиграва американеца пред собствена публика с категоричното 3:0 – 6:4, 6:3, 6:1 още в първия кръг.


По коя телевизия да гледаме мача на Григор Димитров на живо?

Срещата между Григор Димитров и Томи Пол ще бъде предавана в пряко предаване по MAX Sport 1 в HD качество в неделя (20 Октомври) и ще стартира минути след 16:00 часа българско време. За съжаление, онлайн мачът няма да бъде излъчван у нас, а който иска може да го намери в добрите стари платформи за стриймове в интернет.


Прогноза за мача Григор Димитров – Томи Пол

С оглед на големия залог и за двамата тенисисти, мачът се очаква да бъде доста оспорван и изпълнен с отличен тенис. И Григор, и Пол са в прекрасна форма, което предвещава сблъсъкът да бъде решен най-вероятно в три сета.

Въпреки това, всички стискаме палци на българина да стигне до крайния триумф, въпреки че влиза като аутсайдер в двубоя според повечето букмейкъри. Макар че игра по-късно, по-дълго и по-уморителен мач от съперника си, Димитров неведнъж е демонстрирал своята физическа издръжливост. Също така, по-голямата класа и опит са на негова страна, така че победата трябва да отиде на негова сметка.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.