10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Такъв трябва да е ЦСКА – пример за останалите отбори

0
Станислав Шопов и Стойко Сакалиев
Снимка: cska.bg

През годините ЦСКА се е утвърдил като институция в България. Обединените спортни клубове винаги са раждали големи шампиони, прославили страната ни отвъд нейните граници. Футболният отбор, като представител на най-попурната игра, е длъжен да бъде за пример на цялото общество. Защото големите шампиони не са само такива на терена, а и в живота.

Именно затова създаването на Фондация ЦСКА е страхотна новина, с която „армейците“ отново ще припомнят защо са наричани социален феномен у нас. Футболът не е просто спорт и благодарение на 31-кратния шампион редица тимове могат да помогнат на обществото. Стига да последват добрия пример.

ЦСКА може да промени мисленето на българина

Отдавна витае мантрата, че мачовете носят единствено лошо, а хората по стадионите са безделници, отишли да търсят проблеми. Или просто да си загубят времето. В чужбина денят на двубоите се превръща в празник – организират се концерти около стадионите, хора от различни социални прослойки се наслаждават на времето си заедно и се забавляват. Тук обаче, ако кажеш „отивам на мач“, започват да те гледат с едно наум.

Георги Чорбаджийски, ЦСКА
Георги Чорбаджийски, ЦСКА

Левски и ЦСКА са свързвани с побоища между хулигани, вандалски прояви, бомбички, сигнални ракети, грозен футбол и какво ли още не. Все предразсъдъци, които скоро малко по малко могат да бъдат изтрити от съзнанието на българина.

„Взаимопомощ: Фондация ЦСКА е нашият начин да бъдем социално отговорни, да бъдем пример, да покажем какви сме всъщност. Оттук нататък в наша мисия се превръща да даряваме надежда чрез силата на футболния феномен ЦСКА. Водени от отзивчивостта на великата ни публика към всички каузи през годините, вярваме, че е време за следващото ниво – да се превърнем в символ на добрина и да помагаме организирано, активно и реално на хората в нужда.“

Това анонсираха от клуба в понеделник при представянето на новата фланелка. Част от печалбата от нея пък ще бъде дарена на Фондация ЦСКА. Първата благотворителна инициатива е с кухнята към храм „Св. Пророк Илия“. Всяка събота различна група от доброволци чрез нея помагат за приготвянето на храна за повече от 400 души без дом. Такъв пример трябва да дават „червените“! Те пратиха деца от академията да се включат в приготвянето на храната. По този начин помагат и младото поколение да бъде възпитано в ценности като доброта, морал, чувство за обществен дълг.

ЦСКА
ЦСКА (Снимка: БТА)

Край на лошите примери

Последните години ЦСКА си навлече лоша слава с вечното мрънкане по адрес на съдийството, някои странни декларации, фенски изстъпления и какво ли още не. Очевидно започналата в клуба мащабна промяна из основи ще опита да сложи край на тези неприятни привички. Дали на един конкретен съперник е било умишлено помагано в редица мачове, а пък „армейците“ са били жертви на „тесли“ е отделна тема. И не критикувам никого – нито бивши ръководители, нито футболисти, чието поведение е било меко казано непристойно.

Просто мисленето в Борисовата градина бе всичко друго, но не и такова, което приляга на големия шампион. Който както вече писах, трябва да е такъв и отвъд терена. Имало е и добри примери, разбира се, като Армейското училище, но лошите са една от причините редовият фен да се отдръпне. Затова е толкова важно промяната в столичния гранд да е цялостна и на всички нива. Някои привърженици също трябва да се замислят дали е правилно да обстрелваш със сигнални ракети пълен с майка и деца сектор. Това видяхме в последните Вечни дербита срещу Левски, когато канонадата между двете публики можеше да доведе до сериозни инциденти. Не е нужно винаги някой да пострада, за да се вземат мерки. В България обикновено чакаме да се случи най-лошото и чак тогава се действа.

ЦСКА фенове Сектор Г ултраси хореография
Феновете на ЦСКА (Снимка: БТА)

Много често в социалните мрежи и форумите се четат коментари като: „Оставете го това, играта е важна!“. Не, не е важна само играта. Не може да нараниш друго човешко същество заради спорт, било то най-великия. Виж, може пък да му помогнеш. Обединен в кауза със свои съмишленици, влюбени в отбор-социален феномен. Човекът от заглавната снимка – Стойко Сакалиев, може да го потвърди. Бившият нападател получи огромна подкрепа от цялата „червена“ общност, докато дъщеря му Любомира се бореше с рака във Великобритания. И го победи!

Сега младият Илиан Антонов е подел най-важната битка и може да бъде сигурен, че отново всеки един фен ще бъде зад него! ЦСКА трябва да учи на доброта и съпричастност. Затова и Мачът на надеждата на Стилиян Петров беше толкова важен.

Преди всичко сме хора!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.