10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Със сърце и душа! България определено го може

0
България
България - Северна Ирландия, отборът на "лъвовете" (Снимка: БТА)

Националният отбор на България постигна първа победа в тазгодишното издание на турнира на Лига на нациите. Възпитаниците на селекционера Илиан Илиев надделяха с минималното 1:0 при домакинството си на Северна Ирландия във втория си двубой от група 3 в Лига „С“ на надпреварата.

Пред 14 300 зрители на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив „лъвовете“ изиграха силен мач, в който Кирил Десподов реализира единственото попадение в 40-ата минута след асистенция на Александър Колев.

С успеха България събра актив от четири точки и се изравни на върха в класирането на групата с тима на Беларус, който в другия мач победи също с 1:0 Люксембург. Северна Ирландия остава с три точки на третото място, а на дъното е Люксембург без актив.

Българският наставник направи две промени спрямо титулярния състав, с който излезе преди три дни в унгарския град Залаегерсег срещу Беларус (0:0). На мястото на наказания Филип Кръстев излезе Мартин Минчев, а Георги Костадинов смени Валентин Антов в халфовата линия до Илия Груев-младши. Под рамката на „лъвовете“ отново застана Димитър Митов, а защитното каре пред него остана непроменено: Виктор Попов, Алекс Петков, Живко Атанасов и Фабиен Нюрнбергер, за когото това беше втори мач с националната фланелка. Като цяло, Илиев заложи на нещо като формация 4-4-2 с двама нападатели, като по крилата действаха Радослав Кирилов и капитанът Кирил Десподов, докато на върха бяха Александър Колев и Минчев.


Българите представиха едно съвсем различно представяне от това, което свикнахме да наблюдаваме в последните години. Особено през първото полувреме, когато само гредите ни попречиха да водим с два или дори три гола. Безспорно и уникалната атмосфера на стадион „Христо Ботев“ буквално уплаши гостите, които нямаха отговор на атаките на „лъвовете“. България изглеждаше по-силна и по-рязка, а отборът на Майкъл О’Нийл се бореше да се измъкне от собствената си половина през всичките 45 минути.

Нашите не можеха да повярват, че не поведоха в резултата още в третата минута, когато Кирил Десподов даде пас на близката греда към Георги Костадинов, който нанесе хубав удар с глава, но вратарят Бейли Пийкок-Ферел спря топката. Тя отиде към Живко Атанасов, който стреля с глава, но отново стражът на гостите се намеси и я отклони в страничния стълб. Алекс Колев опита успореден пас за Илия Груев, но и неговият опит беше блокиран.

България - Северна Ирландия
България - Северна Ирландия (Снимка: БТА)

Последваха доста атаки за трикольорите, които, обаче, не доведоха до нищо по-опасно за ирландците. За сметка на това, трибуните се пръскаха от викове „Българи, юнаци!“.

Фенове на България
България - Северна Ирландия, фенове на България на стадион "Христо Ботев" в Пловдив (Снимка: БТА)
Фенове на България
България - Северна Ирландия, фенове на България на стадион "Христо Ботев" в Пловдив (Снимка: БТА)
Фенове на България
България - Северна Ирландия, фенове на България на стадион "Христо Ботев" в Пловдив (Снимка: БТА)

В 29-ата минута защитникът на гостите Пади МакНеър бе декориран в жълто за фал срещу Ради Кирилов. Бившият играч на Манчестър Юнайтед спокойно можеше да бъде изгонен. Като цяло, обаче, и отсъжданията на гръцкия съдия Анастасиос Сидиропулос изглеждаха доста неадекватни на моменти, като често даваше нарушения в полза на Ирландия след наглед чисти ситуации и много по-рядко в обратната посока. При изпълнението на последвалия фал Десподов удари гредата на вратата на гостите, която за втори път ги спаси.

Островитяните създадоха най-чистата си ситуация за първата част в 38-ата минута, когато Живко Атанасов и Алекс Петков не успяха да се разберат кой да спре Айзък Прайс, който поучи дълго извеждащо подаване и излезе сам срещу Митов. След това той нанесе удар към десния ъгъл, но нацели топката с външния фалц и я прати далеч покрай вратата на Димитър Митов. Нашият вратар се отчете общо с три отлични намеси, макар че в нито един момент не бе тестван наистина до такава сериозна степен.

Димитър Митов
България - Северна Ирландия, Димитър Митов (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)

Нашите, обаче, продължиха да натискат и изглеждаха изключително надъхани да пратят топката във вратата на съперника преди почивката. А зрителите по трибуните буквално избухнаха в 40-ата минута. Тогава Пийкок-Ферел пробва комбинация с Даниел Балард, но Алекс Колев разчете много добре ситуацията, втурна се, открадна кълбото и подаде успоредно към Десподов, който нямаше как да сбърка на празна врата – България най-сетне оползотвори превъзходството си – 1:0.

Александър Колев
България - Северна Ирландия, Александър Колев (Снимка: БТА)
Александър Колев
България - Северна Ирландия, Александър Колев (Снимка: БТА)
Кирил Десподов
България - Северна Ирландия, Кирил Десподов празнува попадението си (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)
България
България - Северна Ирландия, радостта на "лъвовете" след гоа на Кирил Десподов (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)

Определено публиката се оказа 12-ият и 13-ият играч на отбора, ако щете. В началото на втората част трибуните на „Христо Ботев“ изпълниха националния ни химн, за да вдъхнат увереност на водения от Илиан Илиев тим.

България
България - Северна Ирландия, отборът на "лъвовете" (Снимка: БТА)
Фенове на България
България - Северна Ирландия, фенове на България на стадион "Христо Ботев" в Пловдив (Снимка: БТА)

През второто полувреме България продължаваше да държи Сеерна Ирландия на една ръка разстояние. Въпреки че успяха да преместят мача в нашата половина, гостите не успяха да създадат достатъчно положения. Може би, най-опасната им ситуация, бе в 69-ата минута. Тогава резервата Шейн Лейвъри беше оставен да задмине Живко Атанасов. Нападателят на Кеймбридж Юнайтед шутира останал сам срещу вратаря, а Димитър Митов реагира великолепно. След повторенията стана ясно, че стрелецът на гостите беше в положение на засада и потенциален гол щеше да бъде отменен.

Димитър Митов и Шейн Лейвъри
България - Северна Ирландия, Димитър Митов спасява удара на Шейн Лейвъри (Снимка: БТА)

Така въпреки по-активната игра на гостите, второто полувреме завърши без гол и България спечели с 1:0. Очакванията ни бяха наистина за победа, която чакаме от дълго време. Реално, България спечели за последен път в официален двубой на 26 септември 2022-а година, когато надделяхме над Северна Македония като гост с 2:0 при Младен Кръстаич. Към ирландците също имаше очаквания да бъдат малко по-активни и да се възползват повече от статичните положения и запазената им марка – дългите тъчове. Нищо такова не стана. Абсолютно закономерна и заслужена победа за една силна и много добре подредена България.

България
България - Северна Ирландия, радостта на "лъвовете" след края на мача (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)

Още едно нещо много положително можем да отчетем от този двубой и то бе играта в защита, която за пореден път бе на високо ниво. Нашите не допускат попадение във втори пореден двубой, а откакто Илиан Илиев е начело във вече осем двубоя, сме допуснали общо шест попадения, четири от тях в първите му две срещи – равенствата от по 2:2 срещу Унгария и Сърбия. Друг важен за отбелязване факт е, че България няма поражение в споменатите осем поредни мача, като ясно си личи работата, която треньорът на Черно море и неговият щаб вършат за развитието на националния отбор.

Димитър Митов
България - Северна Ирландия, Димитър Митов (Снимка: БТА)

Може би, единственият проблем, който все още трябва да бъде разрешен, е яловата атака на „лъвовете“. За последно повече от два гола отбелязахме при победата с 5:1 над Гибралтар, отново през септември преди две години. Откакто Илиан Илиев е начело, трикольорите са вкарали осем попадения, но четири от тях отново дойдоха в споменатите срещи срещу Унгария и Сърбия. Време, обаче, за промяна има и следващите двубои ще покажат това.

Мартин Минчев и Трей Хюм
България - Северна Ирландия, Мартин Минчев и Трей Хюм (Снимка: БТА)

„По-лесно се говори след победа. Момчетата се вложиха максимално. След толкова време, победа в такъв мач е много важна за колектива. Искам да благодаря на феновете, създадоха страхотна атмосфера. След толкова години отново се почувствахме като домакин. Голяма част от победата се дължи на феновете. Дано и срещу Люксембург дойдат хората и стадионът се напълни”, сподели Илиан Илиев след голямата победа.

„Решихме да играем по-агресивно и нападателно и мисля, че се получи. След това се опитахме да задържим резултата. Искахме да задържим топката и да използваме празните пространства, тъй като знаехме, че те ще рискуват. Мисля, че изиграхме правилно мача, но трябваше да създадем повече проблеми на такива отбори. Доволни сме, че има настроение, дойдоха хората на стадиона. Доволни сме, че на моменти играхме със самочувствие. Има още много какво да градим, за да дойдем един момент, в който имаме отбор, който да се класира за световно първенство”, допълни треньорът.

Илиан Илиев
България - Северна Ирландия, Илиан Илиев (Снимка: БТА)
.

Вече писахме в предишен материал, че мечтите не струват нищо и, ако тази есен националите са достатъчно успешни, то без съмнение очакванията по време на квалификациите за Световното първенство през 2026-а година, които започват догодина, ще се повишат неимоверно. Нашите играят стабилно в защита и търсят своите възможности, макар и ограничени, в атака. Привържениците са доволни и пълнят стадиона, което е показателно за правилната посока, в която се движи отборът.

България определено може! Това е периодът, в който нашите момчета трябва да направят следващата крачка в своето развитие, за да може да покажат истински амбиции за първото място в групата, които да бъдат подплатени със сериозна игра и, естествено, с помощта на вярната публика по стадионите. Първите ни три точки в турнира, може би, ще се окажат крайъгълни за крайното класиране и на този етап имат цената на шест. Тази победа трябва да ни вдъхне нобходимата увереност и да продължим по правия път. Да се готви Люксембург, който пристига във врящия Пловдив на 12 октомври, а четири дни по-късно българите ще гостуват на Северна Ирландия в търсене на максимума от шест точки.

България
България - Северна Ирландия, радостта на "лъвовете" след края на мача (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.