ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Станислав Генчев още помни кошмара от Томаш и ЦСКА

0
Александър Томаш
Снимка: БТА

Станислав Генчев и Александър Томаш влязоха в словесна престрелка, а с това обратното броене преди Вечното дерби на България започна. До Левски – ЦСКА има още цели три седмици, в които очевидно ще станем свидетели на високо напрежение между „сини“ и „червени“. От години треньори на двата столични гранда не са били бивши техни футболисти, оставили отпечатък с клубната фланелка. 

Сега те вече могат и да се похвалят с известен стаж в треньорския бранш, който им позволява да се изказват със самочувствие. А такова очевидно не липсва нито у Генчев, нито у Томаш. Това издание на дербито ще е по-различно. Заформянето на закачка между двамата треньори, ще донесе щипката неподправена емоция, присъща за най-славните епизоди на ЦСКА – Левски през годините.

ЦСКА с Томаш разби Левски с Генчев и стана шампион на „Герена“

Александър Томаш бе сред основните футболисти на „армейците“ през сезон 2002/2003. По същото време в състава на „сините“ пък можехме да открием името на… Станислав Генчев. Още тогава двамата се изправиха един срещу друг, но като футболисти. Есенното издание на Вечното дерби завърши с класическото 3:0 за ЦСКА след два гола на Макдоналд Мукаси и един на Светослав Петров пред над 15 хиляди души на „Българска армия“.

Ответният дуел бе на „Георги Аспарухов“ в средата на май. Генчев беше изваден за сметка на Мануел Мендоса на почивката, а след попадения на Тодор Колев и Жоау Пауло Брито ЦСКА взе нужната точка, за да триумфира кръг по-късно с 29-а титла! А феновете запяха популярния рефрен за ставане на шампион на съперниковия стадион.

Томаш излезе победител в сблъсъка с Генчев, който години по-късно се пренесе и на треньорските скамейки на грандовете.

Станислав Генчев
Старши треньорът на Левски Станислав Генчев (Снимка: БТА)

За Генчев, Литекс и още нещо…

Треньорът на „сините“ се опитва да намесва фенски закачки в изказванията си, свързани с търговско право, дружества и правоприемници. Ако за него дружеството определя клуба, то Левски е създаден 2008 година, а и е първият отбор, започващ с името „Професионален футболен клуб“. Точно така – на 9 август 2008-а е създаден Професионален футболен клуб Левски АД с представители Наско Сираков и Константин Баждеков. 

Интересно, че споменава Литекс, но услужливо забравя как се радваше като малко дете, когато „оранжевите“ отстраниха „сините“ за Купата на България през март същата 2008-а. Иначе сега Станислав Генчев се пише, че цял живот е бил голям левскар и използва реторика, която много се харесва на привържениците.

Станислав Генчев
Левски, Станислав Генчев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Лъжливото начало

Може да се окаже, че „сините“ са позалъгали своите фенове със силното начало на сезона, когато се изправиха срещу няколко поредни слаби съперника. А Генчев набързо донесе еуфория с убедителните победи. Сега, вече заместени от не особено задоволителни представяния, специалистът от Дряново търси алтернативни методи да поддържа градацията във вековния клуб.

Преди него далеч по-опитните Станимир Стоилов и Николай Костов започнаха идентично – силен старт, а след това последва срив в представянето. На поста треньор на Левски винаги е било ветровито и Генчев отлично го знае, но не му прави чест, че използва народняшки изказвания и подхвърля „Литекс, Етрополе“, за да угоди на „синята“ маса.

Неговата задача сега е по-скоро да поддържа отбора си в челото редом с Лудогорец, което ЦСКА единствен прави последните 10 години. Но съвсем скоро ще се убеди, че това съвсем не е лесна задача, а нищо чудно в края на сезона разликата между двата отбора да е около 20 точки. Както неизменно се случваше през последните години.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.