ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Сезонът на Юнайтед: Изми ли срама Тен Хаг с ФА Къп?

0
Манчестър Юнайтед
Снимка: БТА

Манчестър Юнайтед триумфира с ФА Къп и зарадва милиони фенове по цял свят. Най-популярният футболен клуб на планетата взе отличието пред лицето на градския си съперник. А за мнозина и най-добрият тим към днешна дата. Затова тази игра е велика, е казал мъдрецът.

Отличието обаче бе последният влак, който славният Манчестър Юнайтед успя да хване. Преди това разочарованията се редяха едно след друго в рамките на месеци. 

Успяха ли „червените дяволи“ да измият срама от сезона с тази купа?

В следващите редове ще се опитаме да намерим отговора на този и още наболели въпроси. В края на материала можете да гласувате в нашата анкета.

Ерик Тен Хаг
Ерик Тен Хаг (Снимка: БТА)

Социалните мрежи се превърхана в трибуна на разнопосочни мнения още от първите минути, след като Бруно Фернандеш вдигна купата. Част от феновете помилваха мениджъра Ерик Тен Хаг и се обединиха в идеята да му се даде картбланш от още един сезон. На другия полюс е тезата, че когато и да бъде изгонен Тен Хаг, все ще е късно.

Въпросът е дали спечелването на ФА Къп може да измие срама от осмото място във Висшата лига и сконфузното отпадане от групите на Шампионска лига. Набързо ще щрихираме загубите от Кристъл Палас (0:4), Борнемут (0:3), Нотингам Форест (1:2), Галатасарай (2:3) и Копенхаген (3:4). Пораженията за шампионата са цели 14!

Отборът приключи на незавидното осмо място, което е най-ниско класиране от сезон 1989/1990. Основна причина за това е кошмарната защита. Бяха допуснати 58 гола – с 15 повече от преди година. Голмайсторът Расмус Хойлунд пък дори не влезе в Топ 10 на стрелците във Висшата лига. 

Сър Джим Ратклиф
Сър Джим Ратклиф (Снимка: Twitter.com/Rob Dawson)

Юнайтед загуби шампионската си аура

Преди години „Олд Трафорд“ беше крепост. Сега всеки отбор гостува със самочувствие в „Театъра на мечтите“ и в сметките му влизат точки оттам. Прокапването на покрива в един от последните мачове е олицетворение на всичко това. Основната липса е шампионският манталитет на всяко ниво в клуба. Той трябва да се върне час по-скоро и е под сериозен въпрос дали Тен Хаг може да го стори.

Към момента стадионът по-скоро трябва да бъде наричан „Театъра на кошмарите“! Някак повечето проблеми на терена останаха на заден план заради смяната на собствеността и сделката със сър Джим Ратклиф и ИНЕОС. Процесите на върха успешно отклониха вниманието. 

Именно на новите собственици се пада тежката задача да върнат старата слава на клуба. Има много работа за вършене през лятото.

Манчестър Юнайтед Расмус Хойлунд
Расмус Холунд вдига купата (Снимка: БТА)

Сезонът на контузиите

Манчестър Юнайтед бе отборът с най-много контузии в английската Висша лига. Общо 46 травми направиха така, че Тен Хаг да прекроява състава си във всеки мач. А дори и схемата на игра. На финала със Сити се видя колко важен е Лисандро Мартинес за защитата на „червените дяволи“. Той обаче изпусна почти цялата кампания.

Мениджърът определи проблемите с контузии през сезона като „опит да плуваш с вързани зад гърба ръце“. Общо 46 пъти играч на Юнайтед пропусна поне един кръг заради контузията си. За сравнение – при Манчестър Сити бройката е 25, а в Арсенал случаите са 22. Именно тези два отбора спориха за титлата до последния момент.

Отделен въпрос е с какъв ресурс разполагат те на резервната скамейка. Ако направим паралел между пейката на двата градски съперника, то „гражданите“ имат „галактико“. А вие бихте ли оправдали слабото представяне на Юнайтед през сезона при Тен Хаг с многото контузии?

Алехандро Гарначо
Алехандро Гарначо целува емблемата (Снимка: БТА)

Юнайтед на младите

Един от позитивите за отбора този сезон е налагането на редица обещаващи млади футболисти. Играчи като Коби Мейну, Алехандро Гарначо, Расмус Хойлунд и Амад Диало дадоха заявка за дълга и успешна кариера в английския колос. С интерес се следи и казусът около Мейсън Гринууд, чийто проблеми извън терена му попречиха вече да е твърд титуляр в атака.

Ако се завърне в Юнайтед, то половината състав би могъл да бъде изграден от 20-годишни суперталанти. А от доказани лидери като Бруно Фернандеш младоците могат само да научат. Подобни фигури са свръзката между необузданата младост и зрелия футболен ум. С интерес ще следим развитието на едно ново поколение, след което сезон 2023/2024 би могъл да бъде наричан „преходен“ и „основополагащ“.

Трябва ли Ерик Тен Хаг да остане в Манчестър Юнайтед?
Общо гласували 37
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.