10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Старите слабости на Англия при Саутгейт отново изпъкват

0
Джуд Белингам
Англия, Джуд Белингам (Снимка: БТА)

Дания и Англия не успяха да се победят и завършиха наравно 1:1 във Франкфурт в мач от Група „С“ на ЕВРО 2024. „Трите лъва“ отново не оправдаха ролята си на един от големите фаворити за трофея, а дори напротив – „червения динамит“ може повече да съжалява, че не спечели трите точки под спуснатия покрив на „Дойче Банк Парк“.

Все пак, Англия успя да поведе още в 18-ата минута, когато Кайл Уокър се възползва от груба грешка на Виктор Кристиансен, за да напредне по дясното крило. Крайният бранител влезе в наказателното поле, след което потърси Букайо Сака. Крилото от своя страна продължи за Хари Кейн и той стреля към долния десен ъгъл на датската врата, за да даде авнс на „Трите лъва“.

Хари Кейн и Киърън Трипиър
Англия, Хари Кейн и Киърън Трипиър (Снимка: БТА)

Дания, обаче, възстанови равенството в 34-ата минута, когато Хари Кейн даде грешно подаване в средата на терена, а футболист на „червения динамит“ отне и комбинира с Мортен Хюлманд, който изпрати същински снаряд към английската врата от близо 30 метра. Топката, която се движеше с над 110 км/ч. рикошира в десния страничен стълб и влезе във вратата на Джордан Пикфорд за 1:1.

Дания
Дания (Снимка: БТА)

Англия пропиля златна възможност в 52-ата минута, когато Букайо Сака бе изведен с дълго подаване в наказателното поле на Дания. Каспер Шмайхел излезе неразчетено, но ударът на футболиста на Арсенал с глава не намери очертанията на вратата. Малк след това Фил Фодън отправи удар, но топката рикошира в левия страничен стълб на вратата на Дания. Букайо Сака опита да направи добавка, но стреля неточно. В 71-ата минута Джуд Белингам изведе Оли Уоткинс зад гърба на датската отбрана, но Шмайхел скъси ъгъла и успя да отрази удара на нападателя на Астън Вила.

Фил Фодън
Англия, Фил Фодън (Снимка: БТА)

В 84-ата топката като по чудо не навести вратата на Пикфорд. След нова грешка в отбраната на англичаните Пиер-Емил Хойберг получи топката на границата на наказателното поле. Халфът на Тотнъм стреля фалцово по диагонала, а стражът само изгледа как топката облиза страничната греда.

В класирането възпитаниците на Гарет Саутгейт остават първи с 4 точки, докато датчаните са втори с два пункта, колкото има и Словения, който е и последният съперник на „Трите лъва“ в груповата фаза. За „червения динамит“ предстои двубой със Сърбия.

Отново и отново: Англия губи инициативата, след като поведе в резултата

И в двата мача на Англия на ЕВРО 2024 започваха обещаващо. „Трите лъва“ повеждаха рано още преди изтичането на първите 20 минути, след което се очакваше да наградят до края на мача. Вместо това, островитяните направиха точно обратно – летаргични пасове, консервативно позициониране и пълен хаос в атаките.

През останалата част от първото полувреме Англия изглежда имаше проблеми по целия терен. В халфовата линия Деклан Райс и Трент Александър-Арнолд бяха притиснати на границата на наказателното поле. Отпред Джуд Белингам и Хари Кейн изглежда искаха да заемат едни и същи пространства. Англия изглеждаше напълно безидейна.

Хари Кейн
Англия, Хари Кейн (Снимка: БТА)

Една постоянна критика към Гарет Саутгейт е неспособността на отбора да контролира мачовете. Продължава, обаче, неспособността им да задържат инициативата, дори когато имат преднина.

Хари Кейн бележи, но нищо повече

Въпреки попадението, което отбеляза в 18-ата минута, това беше едно разочароващо представяне за капитана на Англия. Иначе, това беше важен гол за нападателя, който си създаде навик да влиза бавно на последните два турнира, преди да намери най-добрата си форма по време на фазата на елиминациите. Това е първото му попадение в групова фаза след хеттрика му срещу Панама в Нижни Новгород преди почти шест години на Световното първенство в Русия.

Кейн беше критикуван, че не е направил достатъчно в първия мач срещу Сърбия, а сега няма да бъде по-различно. Той не пресираше, не се връщаше назад и изобщо не изглеждаше готов на 100% и затова беше заменен с над 20 минути оставащи докрая от Оли Уоткинс. Кейн получи контузия в гърба в края на сезона на мача на своя Байерн Мюнхен.

Саутгейт имаше желание да го запази преди старта на турнира, но дори и повечето почивка явно не му е помогнала. Това със сигурност повдига въпроси относно положението му за последния мач срещу Словения и няма да бъде изненада, ако бъде оставен на пейката за първия съдийски сигнал.

Гарет Саутгейт и Хари Кейн
Англия, Гарет Саутгейт и Хари Кейн (Снимка: БТА)

Феноменалният удар на Мортен Хюлманд „потопи“ англичаните

Изравнителният гол на Мортен Хюлманд бе отбелязан от 30,9 метра, което го направи попадението, отбелязано от най-далечно разстояние на Европейско първенство след гола на сънародника му Микел Дамсгорд отново срещу Англия на полуфиналите през 2021-а година.

Макар голът да падна след грешка на Кейн в средата на терена, не можем да не отчетем, че това беше един изключителен удар. 24-годишният полузащитник на Спортинг Лисабон е свързван с трансфер в Тотнъм, но самият той изглежда е фен на големия градски съперник Арсенал.

Мортен Хюлманд
Дания, Мортен Хюлманд (Снимка: БТА)

„Баща ми подкрепяше Арсенал и гледахме мачове заедно, когато бях по-малък. Когато започнах да гледам футбол, Арсенал имаше фантастичен отбор, Патрик Виейра беше капитан и играеше в полузащитата. Той беше голямо вдъхновение за мен“, сподели Хюлманд пред клубнияканал на Спротинг преди време.

Това е нещо повече от случайна привързаност: Хюлманд има специалния герб, който отбелязва 125-ата годишнина от създаването на Арсенал, татуиран на лявата му ръка.

Смените на Гарет Сатугейт отново не дадоха резултат

Гарет Саутгейт направи тройна смяна при оставащи малко над 20 минути, пускайки Еберечи Езе вместо Букайо Сака, Джаред Боуен вместо Фил Фодън и Оли Уоткинс вместо капитана Хари Кейн. Реално, селекционерът смени цялата си атака, като Боуен отиде отдясно, Езе отляво, а Уоткинс зае мястото на централен нападател.

Последният можеше бързо да отбележи, принуждавайки вратаря на Дания Каспер Шмайхел да избие удара му в корнер, след чудесен разсичащ защитата пас на Джуд Белингам. Но това беше единственото, до което англичаните стигнаха като възможност до края на мача.

Гарет Саутгейт
Англия, Гарет Саутгейт (Снимка: БТА)

Но основният проблем за отбора на Саутгейт, особено след последните смени, бе, че не държа топката. Дания се чувстваше далеч по-удобно във владението и в нито един момент не изглеждаше притеснен отборът на Каспер Хюлманд.

Конър Галахър пък замени Трент Александър-Арнолд в 54-ата минута и бързо получи жълт картон за нарушение срещу Йоаким Мееле. Но и тази смяна не помогна на Англия да си върне контрола над халфовата линия, а Дания създаде няколко опасни положения в последните минути.

Дори и Джуд Белингам не успя да помогне на Англия

Макар и само на 20 години, Джуд Белингам определено е един от лидерите на Англия. Полузащитникът на Реал Мадрид беше избран за Играч на мача в първия двубой срещу Сърбия, спечелен с 1:0.

Той, обаче, се представи на другия полюс при равенството с Дания (1:1) от втория кръг в група „С“ и направи един от най-безличните си мачове.

Статистиката е категорична, че Белингам е имал лош ден, меко казано. Той не отправи нито един удар към вратата, не направи асистенция, не отбеляза гол, създаде само едно положение, игра с топката в наказателното поле на съперника само в два случая, отчете се с едва две подавания във финалната третина и загуби немислимите за себе си 10 дуела.

Независимо от това, селекционерът Гарет Саутгейт остави халфа в игра през цялото време на мача.

Контраста на двата фланга за Англия

Определено дясната страна на атаката на „Трите лъва“ изглежда по-опасна. От тази страна доде центрирането на Букайо Сака за гола с глава на Джуд Белингам срещу Сърбия, докато скоростта и на Кайл Уокърбеше от решаващо значение за попадението срещу Дания. Изглежда, че там има точния баланс и по-специално Сака е човекът, който прави добро впечатление в първите два мача.

Букайо Сака
Англия, Букайо Сака (Снимка: БТА)

На обратния полюс, обаче, са нещата отляво за Англия. Показателното е, че в двата двубоя до момента островитяните направиха 12 центрирания отдясно и само четири отляво. Още повече, че от тази страна играе Киърън Трипиър, чийто силен крак е десния и това изобщо не помага на човека пред него Фил Фодън, който обича да влиза навътре и да търси пространствата в тесни зони. По този начин Англия става предвидима за опонентите си, защото Фодън трябва да получава топката на крак, а не да прави повече комбинации с крайния бранител от тази страна, в случая Трипиър.

Киърън Трипиър
Англия, Киърън Трипиър (Снимка: БТА)

Какво следва за двата отбора?

Равенството на Англия с Дания осигури поне третот място с и четири точки от първите два мача. Дания е на две точки зад „Трите лъва“, колкото има и Словения, който изпусна победата срещу Сърбия, която отбеляза в последната минута, за да спечели първата си точка.

Отборът на Саутгейт се нуждае от равенство срещу Словения в последния си мач на 25 юни, за да си гарантира място в 1/8-финалите. Дания пък ще се изправи срещу Сърбия по същото време.

Победителят в групата тук ще играе срещу някой от завършилите на трето място в Гелзенкирхен на 30 юни, а вторият – в Дортмунд ден по-рано срещу победителя в група „А“, който при сегашните обстоятелства ще бъде Германия.

Англия
Англия (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.