10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

С нови сили и надежди – дано този път е нещо коренно различно!

0
Български национален отбор по футбол
Български национален отбор по футбол (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)

Националният отбор на България по футбол стартира в четвъртък вечер поредното си участие на турнира Лига на нациите с гостуване на Беларус. Заради продължаващия конфликт в Украйна, мачът на „лъвовете“ ще се проведе в Залаегерсег, Унгария, а срещата стартира в 21:45 часа наше време.

Освен беларусите, „трикольорите“ ще се изправят още срещу Люксембург и Северна Ирландия в Група 3 на Лига „С“ в надпреварата. Нашите ще влязат в двубоя с Беларус в серия от шест поредни мача без загуба под ръководството на Илиан Илиев. Пет от срещите, обаче, завършиха наравно, а единственият успех беше срещу тима на Танзания с 1:0 в дебютното издание на приятелския турнир FIFA Series.

Добрите резултати след идването на старши треньора на Черно море са налице, а амбициите са да играем със самочувствие и да спечелим групата. Но, естествено, трябва да започнем с победа тази вечер.

Кирил Десподов, Виктор Попов и Здравко Димитров
Български национален отбор по футбол, Кирил Десподов, Виктор Попов и Илиан Здравко Димитров (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)

„Очакванията са да играем със самочувствие и да опитаме да спечелим групата. Беларус е отбор, който притежава футболисти, играещи в Русия и Казахстан. Доста агресивни. Имат 3-4 човека от Динамо Минск, показаха в мачовете с Лудогорец, че са класни играчи. Ако ги подценим, ще имаме големи проблеми“, каза селекционерът на „лъвовете“ в началото на подготовката на отбора.

„Не сме от водещите европейски отбори, които разчитаме на индивидуалности. Ако нямаме колектив и група, която заедно да постигне нещо, трудно бихме постигнали нещо, дори срещу отбори от „нашата черга“. Всеки си забравя името и за националния отбор трябва да даде максимума. В тези шест мача досега го направихме, надявам се и утре (б.а. – днес) да е така“, добави специалистът на пресконференцията си в сряда.

Илиев по традиция ще разчита на играчите в най-добра форма напоследък, като в групата му за двубоите с Беларус и Северна Ирландия (8 септември) попаднаха нападателят на Спартак Варна Ахмед Ахмедов, както и дебютантът Фабиан Нюрнбергер, който е играч на втородивизионния германски клуб Дармщат. Левски, ЦСКА и Лудогорец се отчетоха с по един футболист в състава съответно Александър, Колев, който най-вероятно ще поведе атаката ни, Иван Дюлгеров и Георги Русев. От състава отпадна заради контузия Светослав Ковачев, на чието място селекционерът повика крилото на турския Бодрум Здравко Димитров. Под въпрос пък е поваленият от летен вирус Георги Костадинов. Сред повиканите е и опитният халф на Славия Иван Минчев.

Беларус и България имат осем мача помежду си, като нашите водят в преките сблъсъци с 5-3 победи при голова разлика 12:7 за „трикольорите“. В страната на маджарите нашите, обаче, ще трябва да прекъснат негативна серия срещу този опонент, за да си постелят добре към взимане на групата. За последно играхме с бившата съветска република през пролетта на 2020-а година. На 26 февруари бяхме победени на „Васил Левски“ в контрола – 0:1 с гол на Подстрелов. Тогава селекционер бе Георги Дерменджиев, а от сегашните избраници на Илиан Илиев в състава бяха бекът Виктор Попов и нападателят Мартин Минчев – двамата се появиха на терена като резерви.

На 9 юни 2017-а пък „лъвовете“ отстъпиха с 1:2 като гост на Беларус в световна квалификация. В Борисов нашите изоставаха с 0:2, преди в добавеното време повиканият и сега халф Георги Костадинов да намали, но попадението не стигна за точка. Последният ни успех над този съперник датира от 13 ноември 2016-а година. Тогава в пресявка за световното бием с 1:0 на „Васил Левски“. Автор на попадението за селекцията на Петър Хубчев е Ивелин Попов, който оползотворява асистенция на Спас Делев.

Треньорът на Беларус Карлос Алос определи нашия отбор като „много опитен“ и отчете стабилизирането след смяната на Кръстаич с Илиев. Беларусите имат проблеми с отбелязването на голове, за което говорят резултатите им от началото на година – нулево равенство с Малта и три загуби на нула в останалите срещи.

По този начин очакваме да видим една нова, преобразена и мотивирана България, защото надеждите ни са високи. Това ще бъде първият значим мач за „лъвовете“ след почти една година пауза. Последният сериозен двубой за нашите беше в края на европейските квалификации, последван от редица приятелски срещи, в които да се обновява и обиграва отборът. Определено смяната на треньорския екип и пристигането на Илиан Илиев донесоха надежди за преодоляване на трудностите от последните години.

Илиан Илиев
Български национален отбор по футбол, Илиан Илиев (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)

Нито един от отборите, които „трикольорите“ ще срещнат в следващите месеци не са претенциозни, тъй като горе-долу са около нас в ранглистата. Нашата цел е да достигнем до върха и да се изкачим в по-високата Лига „В“, където играят елитни нации. Нека не забравяме, че вече сме били в подобна ситуация, когато завоювахме само две точки в група с Уелс, Финландия и Ирландия. Представете си, че ще се качим на асансьора, който ще ни повиши нивото, което за нашето състояние ще бъде забележителен успех. Но потенциалната поредица от победи срещу Беларус, Люксембург и Северна Ирландия има и по-дългосрочна цел – световните квалификации за шампионата в САЩ, Канада и Мексико през 2026-а година.

Мечтите не струват нищо и, ако тази есен националите са достатъчно успешни, то без съмнение очакванията да видим мачове на едно много специално място за нас, със сигурност ще се повишат. С увеличението на броя участници на световното до 48, и европейските квоти нарастващи от 13 до 16, позицията ни в Европа подчертава колко голям скок трябва да направим, за да участваме в Северна Америка след по-малко от две години. Това са плановете, които играчите, под ръководството на Илиан Илиев, трябва да осъществят в предстоящата кампания в Лигата на нациите.

Виктор Попов, Ахмед Ахмедов, Васил Панайотов, Радослав Кирилов и Ангел Лясков
Български национален отбор по футбол, Виктор Попов, Ахмед Ахмедов, Васил Панайотов, Радослав Кирилов и Ангел Лясков (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)

И, след като сме подмладили отбора с цел за бъдещето, пак разполагаме с няколко играчи над 30 години, без да включваме Антон Недялков, Спас Делев и Ивайло Чочев. Но това не е изненада за подхода на селекционера Илиев, който и в своя Черно море води битките предимно с опитни играчи. Така вижда нещата треньорът и цяла България му е се е доверила и продължава да го подкрепя. От друга страна, има и от какво да сме недоволни, тъй като недостигът на талантливи футболисти все още го има. Разчитаме на Филип Кръстев и Илия Груев-младши от по-младите, тъй като останалите играчи досега не са направили някакво сериозно впечатление. И все пак, главното събитие е новият българо-германец, който се надяваме да не е копие на предишния Лукас Петков.

Фабиан Нюрнбергер
Новият национал на България Фабиан Нюрнбергер (Снимка: БТА)

Имаме един добър, за нашите стандарти, отбор, който в предстоящите мачове ще трябва да покаже максимален прагматизъм, стабилност в защита и да търси своите ограничени възможности в атака. При това ниво на конкуренция шансовете ни са добри, но възможността да видим повторение на старите разочарования и да останем с празни ръце също е налице. И преди сме имали илюзии, че ще видим тази искрица надежда и промяна, които винаги завършваха по еднакъв, болезнено познат начин. Дано този тъп наистина е нещо коренно различно. След мача с Беларус, България ще посрещне Северна Ирландия на „Христо Ботев“ в Пловдив в неделя, 8 септември, от 19:00 часа, където ще търсим максимума – шест точки от първите два мача.

Илиан Илиев
Български национален отбор по футбол, Илиан Илиев (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.