ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Трябва ли „шоуто“ на Роналдо да продължи?

0
Кристиано Роналдо
Португалия - Словения, Кристиано Роналдо (Снимка: БТА)

Португалия отстрани Словения след страхотна драма с дузпи на осминафиналите на ЕВРО 2024. В герой за „мореплавателите“ се превърна техния вратар Диого Коща, който спаси три последователни дузпи, а преди това, в първото 15-минутно продължение, Кристиано Роналдо също пропусна от бялата точка. След пропуска капитанът на Португалия избухна в сълзи, но все пак успя да запази присъствие на духа при изпълнението на следваща дузпа и изпрати топката зад гърба на Ян Облак.

Треньорът на Португалия Роберто Мартинес се върна към по-познатата система 4-3-3, след като в последния си мач от групата неговият отбор беше победен от дебютантите от Грузия, когато „мореплавателите“ играха с трима защитници.

Португалия
Португалия (Снимка: БТА)

В края на второто продължение грешка на ветерана в португалската защита Пепе позволи на нападателя на Словения Бенямин Шешко да се озове очи в очи с Диого Коща. Решителната намеса на португалския вратар не позволи Словения да поднесе една от сензациите на турнира.

При изпълненията на дузпите словенците направиха 3 последователни пропуска, докато за Португалия бяха точни Роналдо, Бруно Фернандеш и Бернардо Силва. Така иберийците се пребориха за място на четвъртфиналите, където ще се изправят срещу световния вицешампион Франция.

Кристиано Роналдо
Португалия - Словения, Кристиано Роналдо (Снимка: БТА)

След края на срещата редица експерти критикуваха Мартинес за продължаващото му доверие към Кристиано Роналдо, който продължава да не се изявява на обичайното си високо ниво. Роналдо продължава да бъде без гол на ЕВРО 2024, въпреки че взе участие във всеки от мачовете на отбора си.

Шоуто на Роналдо: пропуск от бялата точка, изобилие от положения и сълзите

Случката с ридаещия неудържимо Роналдо след пропуска си от дузпа в продълженията може да се превърне в един от определящите образи не само на ЕВРО 2024, но и в историята на европейските първенства.

Неговите съотборници се опитаха да го утешат и да му помогнат да се съвземе, като Диого Далот дори го целуна по главатаа, Жоао Палиня му кажа нещо на висок тон, а Бруно Фернандеш му прошепна нещо в ухото. Но да видиш най-великия португалски, че дори е европейски, футболист на всички времена разплакан по такъв начин е изключително тежко.

Кристиано Роналдо и Жоао Палиня
Португалия - Словения, Кристиано Роналдо и Жоао Палиня (Снимка: БТА)

Колкото до дузпата, много хора ще кажат, че самият Роналдо не я изпълни добре, но по-скоро беше уникално спасяване на Ян Облак. Кристиано може да е вкарвал стотици пъти през кариерата си, но е трудно да си представим играч да бъде толкова отчаян да отбележи гол, колкото Роналдов този мач.

Вариантите са два – или ще кажете, че това отрзява неговата невероятна ангажираност и желание да се нагърби с най-тежката задача, въпреки напредването на възрастта му, или ще си помислите, че това е пример за неговата егоистична глупост, която казва всичко за него.

Втората теория може да бъде подкрепена от редицата му пропуски в двубоя, включително и неточните му изстрели от преки свободни удари. Той е изпълнил 61 подобни ситуации на международни турнири и е отбелязал само един (срещу Испания при равенството 3:3 на Световното първенство през 2018-а година, когато реализира хеттрик).

До този момент на турнира той е отправил 20 удара, повече от всеки друг играч, но все още няма попадение, изключваме дузпата снощи. Междувременно, Гонсало Рамош и Диого Жота, които са в разцвета си, са оставени на пейката.

Да, Роналдо се реваншира и отбеляза първата дузпа след продълженията и се извини на феновете за пропуска си по-рано, но дали не е време петкратният носител на „Златната топка“ да слезе от голямата сцена, защото в един момент може да се окаже, че повече пречи, отколкото помага на отбора…

Кристиано Роналдо
Португалия - Словения, Кристиано Роналдо (Снимка: БТА)

Героят между гредите

Вратарят на Португалия Диого Коща прекара по-голямата част от мача, гледайки как колегата му на другата врата Ян Облак прави страхотни спасявания. Но, когато дойде и неговият ред да блесне, той го направи по възможна най-добрия начин.

Малко преди края на второто продължение той запази хладнокръвие, когато спаси с левия си крак удара на Бенямин Шешко, който бе останал сам срещу него. А след това последва и най-голямото му геройско представяне.

Йосип Иличич и Диого Коща
Португалия - Словения, Йосип Иличич и Диого Коща (Снимка: БТА)

Точно когато един от аутсайдерите, в лицето на Словения, бяха на косъм от това да поднесат огромна сензация след невероятно представяне, то края за балканците беше много жесток. 24-годишният Коща се хвърли хвърли наляво, за да спаси удара на Йосип Иличич, след това вдясно, за да спре Юре Балковец и Бенямин Вербич. Между тези спасявания, нападателите на Португалия най-накрая успяха да се прицелят точно.

Бенямин Вербич и Диого Коща
Португалия - Словения, Бенямин Вербич и Диого Коща (Снимка: БТА)

Първо, Роналдо се реваншира за пропуска си, преди хладнокръвните Бруно Фернандеш и Бернардо Силва да пратят Португалия към 1/4-финалите.

Словения се доказа като много костелив орех

Матяж Кек изгради този отбор на Словения върху стабилната защита. „Трябва да можем да страдаме в защита“, каза той преди приятелската победа с 2:0 над Португалия през март. Малко повече от три месеца по-късно тези думи бяха потвърдени и от отново срещу Португалия. „Мореплавателите“ не успяхаха да отебележат гол в редовното време само в три мача след Световното първенство през 2022-а година, като два от тях бяха срещу Словения.

Балканците заложиха на компактната система 4-4-2. Крилата в отбора на Кек влизаха навътре, което позволяваше на крайните защитници да настъпват смело в предни позиции. Двойката централни защитници Яка Бийол и Ваня Дъркушич беше много стабилна и обираше почти всички центрирания в наказателното поле. Разбира се, техният капитан Ян Облак бе зад тях, готов да се намеси.

Словения
Словения (Снимка: БТА)

Само Грузия направи повече изчиствания от Словения в четирите мача на турнира. Хари Кейн, Александър Митрович и Роналдо, трима централни нападатели с различен стил, останаха с празни ръце срещу отбраната на Словения. Мачът срещу Португалия беше номер 59 за Кек начело на страната, както и 25-ата „суха“ мрежа. Тоест, те допускат по по-малко от гол средно на двубой под негово ръководство.

Това Европейско първенство беше първият им голям турнир след Световното първенство през 2010-а година. Ако Кек успее да запази защитата на това ниво и да вдигне класата в нападение, тогава Словения смело може да се счита за сигурен участник на Световното първенство през 2026-а година.

Матияж Кек
Португалия - Словения, Матияж Кек (Снимка: БТА)

Португалия притежава невероятен талант, но какво да кажем за тактиката?

Португалия трябва да показва много по-добра игра от тази срещу Словения. Реално погледнато, неубедителното представяне на отбори от подобен калибър, като Франция и Англия, също ги докара до четвъртфиналите.

Селекционерът на Португалия Мартинес явно все още предпочита да гради отбора около Роналдо. Но, накъдето и да погледнем, има много класни и азнообразни играчи: Диого Далот може да играе като краен защитник и от двете страни, както и по фланговете, Бернардо Силва е универсален халф, използван от Хосеп Гуардиола по безброй начини в Манчестър Сити, а Рафаел Леао е крило, което може да играе и като „деветка“ в Милан.

Жан Карничник и Рафаел Леао
Португалия - Словения, Жан Карничник и Рафаел Леао (Снимка: БТА)

Доклад от швейцарската обсерватория CIES, публикуван в началото на 2024-а година, класира академиите на трите големи португалски клуба (Спортинг Лисабон, Порто и Бенфика) в Топ 15 на света по приходи от продажба. Това не е същата ситуация като в Белгия, при която Роберто Мартинес трябваше да се възползва от „златното“ поколение, но вместо това той се озова в позиция, подобна на Дидие Дешан с Франция: сам да създаде структурата на отбора, да развие играчите, докато успява да поддържа баланса между по-опитните и по-младите футболисти.

Мартинес, обаче, не го направи това начело на Португалия, поне до момента. Имаше едва седем дебютанти в 18 мача, откакто пое поста. Няма установена тактическа система, няма нови имена и свежи идеи. Мартинес изглежда паникьосан в опитите си да се върне към схемата 3-4-3, която му се получи най-добре с Белгия. Компактното 5-3-2 на Грузия напълно ги обърка в третия мач от групата и те прибягнаха до твърде удобни центрирания за Словения.

Роберто Мартинес
Португалия - Словения, Роберто Мартинес (Снимка: БТА)

Португалците измъкнаха победата срещу Чехия в добавното време след много мъки. Победата си е победа, но това не пречи тактита да бъде неубедителна. Всеки един мач е различен, но когато в четвърти пореден такъв тактиката на отбора е една и съща не носи напълно желания резултат, е проблем.

Подобри ли репутацията си Бенямин Шешко на ЕВРО 2024?

В навечерието на турнира нападателят Бенямин Шешко се намираше в отлична форма. Седем гола в седем поредни мача в края на сезона в Бундеслигата, интерес от страна на Арсенал и Челси и нов договор с настоящия си клуб РБ Лайпциг и сериозно увеличение на заплатата, със сигурност са предпоставка да направиш едно запомнящо се представяне на Европейското първенство.

21-годишният е висок (195 см), много бърз, може да дриблира и да стреля с двата крака. Той вкара 29 гола 72 за Ред Бул Залцбург, преди да премине в РБ Лайпциг миналото лято, където се отчете общо с 18 попадения в 42 двубоя. Той беше и голмайстор на Словения в квалификациите и вече има 11 гола в 33 срещи.

Диого Коща и Бенямин Шешко
Португалия - Словения, Диого Коща и Бенямин Шешко (Снимка: БТА)

Но това, което видяхме в четирите мача на този турнир, е причината, поради която никой от многото му ухажори все още не желае да даде исканата от Лайпциг сума. Така, той ще се завърне за още една година на „Ред Бул Арена“, където трябва да продължи развитието си.

Той е добър и може да се окаже истинска звезда след години, но все още не е достигнал това ниво. Така да го кажем – репутацията му си остава същата, но не и подобрена.

Какво следва за Португалия?

След измъчената победа над Словения, за Португалия предстои мач на ¼-финалите. „Мореплавателите“ ще се изправят срещу световния вицешампион Франция на 5-и юли, петък, в Хамбург.

„Петлите“ също са далеч от най-доброто си ниво, като до момента имат отбелязани едва три гола в четири мача. Хубаво е да се отбележи, че нито един от тях е бил от игрова ситуация или поне не беше отбелязан от френски футболист – автогол при победата над Австрия с 1:0, нулево равенство срещу Нидерландия, дузпа на Килиан Мбапе при равенството 1:1 срещу Полша и автогол на Ян Вергонген на 1/8-финала срещу Белгия (1:0).

За последно двете държави се изправиха една срещу друга на ЕВРО 2020 преди три години в груповата фаза, когато завършиха наравно 2:2. Иначе, Португалия спечели единствената си титла от Европейско първенство през 2016-а година именно срещу Франция във финала на „Стад дьо Франс“.

Кристиано Роналдо
Португалия - Словения, Кристиано Роналдо (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.