ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Някой трябва да поеме отговорност в ЦСКА

0
Филип Филипов, Владимир Манчев
Снимка: LAP.bg

Вече е ясно – ЦСКА ще изпрати един от най-тежките си полусезони през този век. Дори до зимната пауза „червените“ да бият без спирка, едва ли ще се качат в челната четворка например. А подобна утопична серия от успехи изглежда много, много далеч. Александър Томаш не успява да съживи отбора след Томислав Стипич. Поне засега. Вече се чуха и първи вопли, но доста силни, че Томаш не става за ЦСКА. И трябва да ясно – феновете, журналистите и останалите по веригата – имат право на мнение. Ситуацията изисква жизненост – ЦСКА крета едва-едва, по-зле не е бил от години. И е нужно отговорниците да си понесат последствията.

Въпреки че Томаш е начело на „армейците“ от вече 50 дни, вината не може да бъде хвърляна само върху него. Изначало е сбъркана концепцията за сезона на „червените“. Още след смяната на властта. ЦСКА се радва на невиждан в историята си бюджет, но не успява да го оправдае и на 5%. Ръководителите на столичния гранд, имащи почти неограничен финансов потенциал, се провалиха с гръм и трясък.

Стоян Орманджиев ЦСКА
Стоян Орманджиев (Снимка: БТА)

Стоян Орманджиев – младият и амбициозен директор пристигна на „Българска армия“ през февруари 2023 г. На практика Стоян се завърна в Борисовата градина – той е юноша на клуба, баща му и дядо му също са легендарни фигури в „червената“ история. В първата си година Орманджиев на практика бе медиатор между предишната власт на Гриша Ганчев и новата на Фонд Спорт. В последните 5-6 месеца Орманджиев получи огромна власт, която изглежда му натежа. Първоначално Орманджиев бе в директорски тандем с Филип Филипов, но впоследствие остана впечатлението, че отговаря почти изцяло за управленските процеси. СЕО на клуба с други думи. И в тази си роля Стоян не успя да се представи в добра светлина. А първият сигнал, че се провали е понижаването му до само административен директор след назначението на Радослав Златков.

Филип Филипов – може би основният виновник за спортно-техническото състояние на ЦСКА. Няма да задълбаваме в над тригодишния престой на Фичо в центъра на столицата, в който той не е свършил почти нищо. Можем да обърнем внимание само на последната му селекция – от лятото на 2024 година. Забавена безапелационно, неточна, ялова и прескъпа. Филип Филипов доказа, че не става за своя директорски пост. Или по-точно „изпълнителен директор със спортно-технически функции“. Бившият бранител на ЦСКА вече дори не се показва на мачовете на „червените“. Толкова го е срам от свършеното. От собствената му некадърност, обрекла ЦСКА на нулев сезон. Филипов бе едва доловим от обективите на фотографите и в събота, когато ЦСКА загуби с 0:1 от Левски във Вечното дерби. Дерби, превърнало се в апотеоз на филипфилиповата селекция.

Филип Филипов
Филип Филипов (Снимка: БТА)

Иван Славов – бившият главен скаут на гръцкия ОФИ Крит бе едно от първите назначения на тандема Филипов-Орманджиев. Не е известно каква е връзката/познанството на Славов с някого от двамата, но пътят на логиката сочи по-близък кръгозор с Орманджиев. Назначението на скаута бе прието със смесени чувства от „червените“ фенове, очакващи по-голямо име начело на толкова важен отдел. И засега съмненията на привържениците се оправдават. Косвена вина за селекцията има и Славов. Името му се спряга най-вече около привличането на Аарон Исека за 12 пъти по-голяма сума от тази, която ОФИ плаща за белгиеца. Със сигурност Славов бързо натрупа много негативи и негово уволнение не би било неочаквано. Може би обаче би било прибързано. Скаутската работа се вижда в средносрочен и дългосрочен план. Добро скаутско звено се гради с години и експресна раздяла с ръководителя на отдела не би била добър знак.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.