10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Може ли Нидерландия да стигне до най-голямата слава на ЕВРО 2024?

0
Нидерландия
Нидерландия - Турция, радостта на "лалетата" след изравнителния гол на Стефан де Врай (Снимка: БТА)

Нидерландия направи пълен обрат срещу Турция, за да стигне до победа с 2:1 и по този тачин се превърна в последния полуфиналист на ЕВРО 2024. „Лалетата“ изоставаха на почивката след гол на централния защитник на Турция Самей Айкадън с глава, но стигна до успеха през втората част на „Олимпиащадион“ в Берлин с попадения на Стефан де Врай и автогол на Мерт Мюлдюр.

Първото сериозно положение пред една от двете врати се откри пред Мамфис Депай за „оранжевите“ в четвъртата минута, но нападателят пропусна, като стреля над напречната греда.

Мемфис Депай
Нидерландия - Турция, Мемфис Депай (Снимка: БТА)

Постепенно, обаче, Турция натисна и в 35-ата минута грабна шанса си. Арда Гюлер изпълни корнер на далечна греда, където централният защитник Самет Акайдън се извиси и мощно с глава заби топката във вратата на Барт Веербуюген за 1:0. Това бе и втората асистенция на Гюлер по време на първенството.

Турция
Нидерландия - Турция, радотта на турците след попадението на Самет Акайдън (Снимка: БТА)

В 56-ата минута младата звезда на турците Арда Гюлер завъртя хубаво топката от пряк свободен удар, като Веербруген успя да я докосне с върха на пръстите си, за да я отклони в десния стълб на вратата. В 65-ата минута Кенан Йълдъз нанесе много силен удар от границата на наказателното поле, като вратарят на Нидерландия с мъка изби топката, а защитникът Каан Айхан бе изпреварен в момента, в който трябваше да направи добавка.

Двадесет минути преди края на редовното време резервата Ваут Вегхорст бе намерен на задна греда и отправи удар от въздуха, като вратарят Мерт Гюнок изби в корнер. След късото му изпълнение Депай центрира, а Стефан де Врай, който бе оставен непокрит около точката за изпълнение на дузпа с мощен удар с глава изравни – 1:1.

Шави Симонс и Стефан де Врай
Нидерландия - Турция, Шави Симонс и Стефан де Врай (Снимка: БТА)

Попадението дада страхотен импулс на Нидерландия и в 76-ата минута Дензел Дъмфрис центрира остро отдясно, а Коди Гакпо, падайки на земята опита да засече, но вместо затова защитникът Мерт Мюлдюр, в опит да го изпревари, отклони кълбото в собствената си врата – 2:1 за „лалетата“.

Нидерландия
Нидерландия - Турция, радостта на "лалетата" след автогола на Мерт Мюлдюр (Снимка: БТА)

До края Турция натисна в търсене на изравнителен гол, а с отлични намеси се отчете вратарят Веербруген, който запази вратата си и осигури на тима място в голямата четворка на Европейското първенство. Тимът на Нидерландия ще играе на полуфинала на ЕВРО 2024 срещу отбора на Англия, като двубоят е в сряда (10 юли) в Дортмунд.

Може ли Нидерландия да стане шампион?

Неубедителна серия, селекционер, от който не много хора са убедени, няколко изстрадани победи и усещането, че се намират в „по-лесната“ половина на потока, е единствената причина Нидерландия да е на полуфинал. Но същото може да кажем и за техния следващ съперник Англия.

„Лалетата“ се класираха за финалната четворка на Европейско първенство за първи път от 2004-а година насам, така че колко добри са перспективите им да спечелят едва втори голям турнир в своята история? Е, Турция се възползва от слабостите на нидерландците, особено чрез статични положения и центрирания, докато Австрия също имаше своите дивиденти от зле организираната защита на „оранжевите“, когато ги победиха и изпратиха на трето място в групата.

Отново, като Англия, когато са уверени и играят най-добрия си футбол, Нидерландия може да изглежда страхотно, както направиха, когато победиха Румъния с 3:0 на 1/8-финалите. Срещу Турция „лалетата“ трябваше да покажат решителност, дух и известна тактическа проницателност от селекционера Роналд Куман, който направи точните смени през второто полувреме.

Роналд Куман
Нидерландия - Турция, Роналд Куман (Снимка: БТА)

Коди Гакпо е очевидната заплаха за противниците на „оранжевите“, докато, ако на Йерди Схаутен, Тижани Райндерс и Шави Симонс им бъде дадено време и пространство в халфовата линия, те могат да измислят нещо опасно в атака. Дензъл Дъмфрис също е много остър футболист по десния фланг, макар да е краен защитник, а големият ваут Вегхорст винаги е готов за борба във въздушните единоборства в наказателното поле.

Англия ще има за какво да се притеснява, защото в настоящата си форма може да имат сериозни проблеми за решаване.

Тижани Райндерс
Нидерландия - Турция, Тижани Райндерс (Снимка: БТА)

Коди Гакпо стана големия лидер на Нидерландия

Победното попадение за „лалетата“ срещу Турция бе записано като автогол на защитника Мерт Мюлдюр, но присъствието на Коди Гакпо беше това, което в основата му. Когато топката беше центрирана към задната греда, имаше само един играч, който можеше да я отиграе.

Докато в Нидерландия умуваха кой да води атаката на отбора – Мемфис Депай или Ваут Вегхорст, именно Гакпо изглеждаше „проводникът“ към гола. Той има три попадения една асистенция в надпреварата до момента от позицията си на левия фланг, като влиза и навътре по терена.

Коди Гакпо
Нидерландия - Турция, Коди Гакпо (Снимка: БТА)

Първият му пълен сезон в Ливърпул беше приет със смесени чувства, в който вкара 16 гола и направи шест асистенции, но той показа, че е направен за големите мачове. Нидерландия няма категорична суперзвезда, но Гакпо вече започва да се утвърждава като основна заплаха за опонентите на „лалетата“.

В Англия са запознати с неговите качества заради мачовете във Висшата лига, но с фланелката на „оранжевите“ той изглежда притежава различно ниво на увереност.

Арда Гюлер си тръгва като звезда

Докато тийнейджърът на Барселона – Ламин Ямал, с право привличаше вниманието през целия турнир със страхотните си изпълнения, едно друго младо момче от Реал Мадрид се оказа също под светлината на прожекторите.

Арда Гюлер може и да не играл твърде много за „Лос Бланкос“ през миналия сезон, най-вече поради контузии, но той завърши сезона в невероятна форма (пет гола в пет мача) и донесе този импулс, който им трябваше на Турция.

Нейтън Аке и Арда Гюлер
Нидерландия - Турция, Нейтън Аке и Арда Гюлер (Снимка: БТА)

Втората му асистенция на турнира срещу Нидерландия беше красива. Турция изпълни чудесно ъглов удар, като първоначално топката бе изчистена от Върджил ван Дайк, но след това Гюлер я прати обратно в наказателното поле, като вратарят Барт Веербруген увисна, а Самет Акайдън се извиси и забоде кълбото във вратата на „лалетата“.

През второто полувреме той може да удвои резултата, когато нацели гредата от пряк свободен удар през второто полувреме. Тук се намеси и вратарят Вербруген, но като цяло изпълнението на младия турнир бе страхотно и показа, че не се страхува да поема отговорност на такава крехка възраст.

Турнирът на Гюлер може вече да е приключил, но усещането е, че това е само началото на една блестяща кариера.

Време ли е Ваут Вегхорст да получи по-голяма роля?

Трудно е да си представим, че Роналд Куман ще наруши философията си, за да се вслуша във феновете или критиците на Нидерландия, но няма да как да не отбележим очевидното. В четири от петте мача на Световното първенство (включително осминафиналите, когато той вкара два пъти от резервната скамейка), Вегхорст беше „златната“ резерва за нидерландците. Сега Куман го използва като резерва във всичките пет мача до момента, като той отбеляза победния гол срещу Полша в първия кръг от груповата фаза.

Турция пък беше перфектният тактически тест за „лалетата“. Те успяваха да пресират високо и в същото време да се защитават добре в нещо като 5-2-3 система. Това им даваше повече пространство при прехода, но по-важното означаваше, че можеха да центъра на терена, където Мемфис Депай и Шави Самонс искаха да оперират.

Ваут Вегхорст
Нидерландия - Турция, Ваут Вегхорст (Снимка: БТА)

Влизането на Вегхорст на почивката позволи на Нидерландия да премине към 3-2-5. Гакпо се превърна в халф-бек отляво, успявайки да се свърже с Мемфис, който сега имаше повече свобода. Вегхорст пък отиде на върха на атаката, където зае място между защитниците на Турция. Той имаше шанс да изравни резултата в 70-та минута, стреляйки от воле след центриране на Депай на втора греда, но се стигна до корнер. Но пък именно след неговото изпълнение падна и попадението на Де Врай с глава.

Всичко това се дължи на Вегхорст, който действаше като параван, като увлезе защитниците на Турция и даде шанс на Де Врай да нанесе точен удар. Той имаше роля и при поредния гол, когато получи къс пас и след това върна топката за Шави Симонс, който пък я предостави на Дъмфрис, за да може той да центрира към Гакпо на далечната греда, където падна и автоголът на Мюрдюр. Снажният таран имаше и някои намеси в защита в края, когато на няколко пъти изчисти топката след центрирания в наказателното поле на Нидерландия, най-вече от корнери.

За 45 минути той имаше девет докосвания и три подавания, но безспорно оказа сериозно въздействие върху играта на Нидерландия. Е, дали не е време той да получи наистина повече доверие от Куман срещу Англия?

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.