ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Напредъкът на Левски е огромен и прати ЦСКА в нокдаун

0
Александър Колев, Кристиан Макун и Мустафа Сангаре
Левски - ЦСКА, Александър Колев, Кристиан Макун и Мустафа Сангаре (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Левски победи ЦСКА с 1:0 във вечното дерби с гол в самия край на мача. В герой за „сините“ се превърна венецуелският защитник Кристиан Макун, който бе точен с глава в 86-ата минута. Така момчетата на Станислав Генчев се изравни на върха в таблицата с шампиона Лудогорец и продължава преследванеето, но има два мача повече от разградчани. В следващия кръг Левски е домакин не Берое.

26-кратните шампиони определено бяха по-активния тим в края на мача и настойчивостта му даде резултат. Александър Колев удари греда за „сините“, а пропуски направиха Мустафа Сангаре, Евертон Бала и Майкон в дербито. За „червените“ най-чистото положение пропусна Джонатан Линдсет в средата на втората част.

Това бе първа победа на Левски в дербито от две години насам, докато ЦСКА е вкарал само един гол в последните си четири мача.


От титулярния състав на Левски заради контузия отпадна Келиан ван дер Каап, като вместо него в центъра на отбраната започна Кристиан Макун. Асен Митков пък бе предпочетен в центъра на терена, редом до Карлос Охене, който игра с маска. Трябва да отчетем отличната игра на ганаеца, който „стисна зъби“ заради всичките си физически проблеми, като дори бе пратен в нокдуан през първото полувреме, когато свали маската и доигра мача.

За Играч на мача беше избран голмайсторът Макун, но реалният победител трябваше да бъде капитанът Вандерсон Цунами, който се представи на феноменално ниво и показа, че все едно е „закърмен“ на „Герена“. Бразилецът беше господар в защитата на „сините“, хвърляйки се буквално във вратата, за да изчисти от голлинията при една ситуация, а също така направи редица майсторски шпагата, без да извърши нарушение.

Вандерсон Цунами
Левски - ЦСКА, капитанът на "сините" Вандерсон Цунами (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Любопитното е, че героят в двубоя можеше и да не бъде Макун. Венецуелският национал имаше ангажименти с националния си отбор, прибра се късно и се очакваше като титуляр на Националния стадион да започне Келиан ван дер Каап. В деня преди мача, обаче, стана ясно, че нидерландецът е получил сериозна болка и няма да може да вземе участие. Така Макун, който призна, че е спал само три часа след завръщането си у нас, трябваше да влезе на негово място, но се справи брилянтно. След края на дербито Генчев потвърди, че проблемите на Ван дер Каап не отшумяват и сигурно ще му се наложи операция, която може да го извади от игра чак до пролетта.

Малко по-напред терена Генчев реши да изненада и да сложи Асен Митков като титуляр в центъра, вместо очаквани Клемент Икенна. През първото полувреме младежкият национал, който дълго време лекуваше контузия и се завърна в контролата срещу Хебър Пазарджик по време на паузата, се позагуби по терена, а Охене трябваше да го „покрива“ и показа наистина колко е ценен за тима. Но трябва да обърнем и другата страна на монетата, защо още веднъж видяхме един от проблемите на Левски – все още се търси точният човек, който да пасне до Евертон Бала и да бъде вторият креативен халф. Затова през зимния трансферен прозорец, най-вероятно, отново ще се търси играч на тази позиция.

Карлос Охене
Левски - ЦСКА, Карлос Охене (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

В атака Алекс Колев и Мустафа Сангаре се възползваха максимално от идеята на Генчев отборът да играе директен футбол. Много често халфовата линия бе прескачана и нещата не се получаваха, но пък точно така „сините“ удариха греда, когато Алекс Колев изскочи сам срещу Густаво Бусато през първата част.

Като цяло, първото полувреме беше равностойно с една нервна игра и от двата отбора, макар че „сините“ се пропукаха на два път и в защита. След почивката, обаче, Левски излезе напълно променен, надви и пречупи ЦСКА във всички футболни компоненти. След 65-ата минута натискът на 26-кратните шампиони се усилваше все повече и повече и „миришеше“, както се казва. Точно в този период Левски натискаше и срещу Ботев в Пловдив в предния мач и помним какво стана накрая, но този път грешка нямаше. Специални похвали трябват за треньора Станислав Генчев, който се беше подготвил отлично за дербито. Смените също дадоха резултат, като влизането на Джавад Ел Джемили и Фабио Лима раздвижи допълнително играта на „сините“. Завръщането на бразилеца от контузия е важно за отбора, защото той е по-добрата офанзивна опция от Асими Фадига и Марин Петков. Още повече, че именно той центрира от корнера за победния гол на Макун. Нещата за Левски в офанзивен план определено започват да стават.

Станислав Генчев
Левски - ЦСКА, старши треньорът на "сините" Станислав Генчев (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Реално, през втората част, „червените“ имаха едно-единствено опасно положение, но на „сините“ им се размина. Като цяло, на терена след почивката имаше един отбор – този на Левски, както спомена и собственикът Наско Сираков след мача. Голът на „сините“ дойде като резултат от неспособността на противника да избегне грешка. Нападателят Годуин Коялипу закъсня, вратарят Густаво Бусато сгреши с излизането си, но голът може да бъде считан за заслужен, предвид силния натиск на Левски.

Все пак, гостите имаха основания да се чувстват малко ощетени от липсата на отсъдена дузпа в 45-ата минута. Отново системата ВАР в България показа своите недостатъци, тъй като отговорните лица в контролната стая и на терена не взеха решение да разгледат по-внимателно инцидента, в който стражът Матей Маркович изрита Аарон Исека в наказателното поле. Въпреки това, в дербита рядко се дават дузпи, тъй като съдията стреми да запази резултата равен, за да избегне проблемите след мача.

Вандерсон Цунами и Матей Маркович
Левски - ЦСКА, капитанът на "сините" Вандерсон Цунами и вратарят Матей Маркович (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Спорна ситуация имаше и за Левски през първото полувреме, когато получилият изненадващо капитанската Лиъм Купър много рискува да бъде изгонен. В 19-ата минута Бусато бе излязъл извън наказателното си поле и комбинира с Купър, който не успя да овладее добре топката и тя бе пресечена от Мустафа Сангаре. След това Делова поправи грешката и успя да попречи на Алекс Колев да стигне до кълбото и да го прати в опразнената врата. Сангаре, обаче, остана да лежи на терена, изпитвайки сериозни болки, след като Купър влезе грубо с бутоните в краката на нападателя. Реферът Драгомир Драганов не отсъди фал, докато играчите на Левски дори искаха червен картон за Купър. Реакция, обаче, нямаше.

В крайна сметка, можем да кажем, че Левски заслужено спечели дербито, тъй като показа, че е изгладил един стабилен отбор. С подкрепата на фанатичната си публика, която се радваше да види как „сините“ играчи се хвърлят като лъвове на терена за всяка топка, няма как това да не дава импулс на отбора. Още повече, че капитан ти е бразилец, който, обаче играе като истински българин, знаещ какво представлява това дерби.

Вандерсон Цунами
Левски - ЦСКА, капитанът на "сините" Вандерсон Цунами чисти от голлинията (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

При ЦСКА пък проблемите продължават и ще продължат. Истински отбор и колектив няма, а само индивидуално събиране на играчи Привържениците на „червените“ имат пълно доверие в треньора Александър Томаш и неговия екип и се надяват зимната подготовка и новата селекция да донесат значителни промени през пролетта. По отношение на сезона, това означава, че армейците вероятно ще останат във втората четворка и ще търсят път към плейофите и европейските турнири, но и това изглежда като смела прогноза.

Александър Томаш
Левски - ЦСКА, старши треньорът на "червените" Александър Томаш (Снимка: БТА)

Победата във вечното дерби затвърди Левски като основен съперник на Лудогорец в борбата за шампионската титла. Успехът тук беше задължителен след загубата от Ботев Пловдив на „Колежа“, защото иначе „сините“ щяха да изостанат сериозно от „зелените“. Сега предстои домакинство на Берое, който има нов треньор и ще се хвърли настървен на „Герена“, а след това идва и винаги негостоприемното гостуване във Варна на Черно море. Между тези два двубоя далеч не бива да се подценява и пътуването на коварния Пирин в Благоевград за Купата на България.

Левски спечели първата от големите битки в гонитбата за титлата. Въпреки че тази борба ще бъде дълга и най-вероятно ще изцеди силите и ресурсите на отбора до крайна степен, цялостният напредък на клуба е значителен, което е най-важната предпоставка.

Левски, Кристиан Димитров, Александър Колев и Кристиан Макун
Левски - ЦСКА, радостта на "сините" след победата, Кристиан Димитров, Александър Колев и Кристиан Макун (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.