10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Наистина ли Сантиаго Годой не е в топ 10 на нападателите?

0
Сантиаго Годой
Снимка: БТА

След успешния старт и победата с 1:0 над Септември като гост Берое може да погледне по-позитивно на сезона. Заралии за шеста поредна година тръгват с успех в шампионата – завидно постижение, с което не могат да се похвалят нито грандовете Левски и ЦСКА, нито пловдивските колоси Ботев и Локомотив, нито дори хегемонът Лудогорец. В герой за старозагорци се превърна аржентинският нападател Сантиаго Годой-Кошмара. „Гаучосът“ отбеляза единствения гол за своите през втората част на Националния стадион „Васил Левски“.

За разлика от неособено вълнуващия мач в центъра на София, изказването на нападателя предизвика широк отзвук. Годой, котиран доста високо и в родната си Аржентина, и у нас доста подцени своите качества. Звездата на Берое заяви, че мечтата му е да бъде в топ 10 на нападателите в България.

„Берое е моят клуб и искам да играя тук. Много съм доволен, че се върнах. Искам да играем добре, да съм сред топ 10 на най-добрите нападатели в първенството“, заяви видимо доволният Годой, след като се разписа във вратата на Димитър Шейтанов от Септември. А нима Годой не е сред топ 10-те стрелци у нас?

Сантиаго Годой
Сантиаго Годой (Снимка: БТА)

Кошмара отстъпва видимо само на Квадво Дуа и Руан Секо от Лудогорец, Антъни Уджа от Ботев Пловдив и с известни условности на Алекс Колев от Левски и Мичи Нтело от Локомотив Пловдив. Сред останалите нападатели в родната Първа лига трудно можем да намерим футболист, който отявлено да превъзхожда Годой.

Лудогорец разполага с гореспоменатите Дуа и Секо – безспорно класни нападатели за родния елит. В Черно море, завършил втори миналия сезон, са бразилците Брено и Уеслен, които са показали твърде малко у нас, за да пледират за позиции на върха на хранителната верига. ЦСКА не разполага с класически централен нападател, а Левски освен Колев, има и Мустафа Сангаре. Снажният таран все още е енигма, въпреки че откри головата си сметка.

Мичи Нтело бе една от приятните изненади на пролетта с екипа на Локомотив Пловдив, но тепърва ще видим каква ще бъде формата му през есента. За Чинонсо Офор до известна степен важи същото, но в евентуално противоборство с Годой предимствата са на страната на латиноамериканеца.

Крумовград и Славия не разполагат с нападатели като Годой, а същото важи и за Локомотив София. „Железничарите“ ще разчитат на някогашния любимец на „Лаута“ Анте Аралица, чиято добра форма е все още под голяма въпросителна. ЦСКА 1948 също върна футболист по родните ширини – Марио Илиевски, който преди бе част от Септември. Северномакедонецът определено отстъпва на Годой по почти всички показатели.

Сантиаго Годой
Сантиаго Годой (Снимка: БТА)

Бившият клуб на Илиевски – Септември, ще разчита на младока Фаустас Степонавичюс за голове. Литовецът е под наем от Ботев Пловдив, където през миналия сезон не успя да се наложи. Носителят на Купата разполага с безспорната класа Антъни Уджа, контузеният задълго Георги Николов и неособено клиничният Мартин Секулич. От тримата единствено Уджа се котира по-високо от Годой, а Николов ще има доста работа след контузията, за да бъде съпоставим с Кошмара.

Из борещите се за оставане също има няколко силни нападатели. Един такъв е Браян Переа от Ботев Враца. Опитният колумбиец е вече няколко години в България и е движещата сила на врачани в редовната им борба за оцеляване. Хебър има Шейх Диаманка и Калоян Кръстев за върха на своята атака. И докато нивото на Кръстев е ясно в общи линии, то Диаманка изглежда с голям потенциал и сезон 24/25 ще е показателен за уменията му пред противниковата врата.

Шампионът във Втора лига от миналата година влезе в елита с Ахмед Ахмедов на върха на своята атака. Колкото и добре да се представя Ахмедов във Варна, трудно е да стигне летвата на Годой.

Излиза, че в българското футболно първенство има едва 5-6 по-добри нападатели от Сантиаго Годой. Аржентинецът обаче ще трябва да запълни сериозната празнина, оставена от Себастиан Вия в Стара Загора. Колумбиецът не е чист нападател, но с головете и асистенциите си задържа Берое достатъчно далеч от опасната зона. Сега подобна задача ще има Кошмара Годой, който трябва да започне да вярва в себе си много повече. Защото Е нападател от топ 10, може би дори топ 6.

Берое, Сантяго Леандро Годой
Берое, Сантяго Леандро Годой (Снимка: LAP.bg)


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.