10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

На върха е трудно, но Левски е готов за големите предизвикателства

0
Левски
Левски, "сините" празнуват гола на Александър Колев (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Левски се наложи над ЦСКА 1948 с 4:2 като гост в среща от изтегления 12-и кръг на Първа лига. На стадион „Витоша“ в Бистрица „сините“ най-накрая победиха съперника при гостуване след повече от две години чакане.

След равностойни първи минути Левски откри резултата след 16 минути игра. Евертон Бала центрира в наказателното поле, където Мустафа Сангаре простреля с глава Петър Маринов за 1:0.

Александър Колев
Левски, Александър Колев (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Десетина по-късно отново Сангаре бе в прегръдките на съотборниците си, след като засече подаване от дясно на Алдаир. Десният краен защитник на „сините“ първо спомогна за отнемането на топката от Том Рапнуи, преди да качи топката на главата на Сангаре, който от близка дистанция нямаше как да сбърка.

Мустафа Сангаре
Левски, Мустафа Сангаре (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Гостите поотпуснаха леко оборотите и бяха наказани от капитана на „червените“ Радослав Кирилов, който се разписа с прецизно изпълнение.

След около час игра бившият футболист на домакините Александър Колев засече ново хубаво подаване на Евертон Бала, за да върне преднината от два чисти гола на гостуващия състав. Условията за игра в Бистрица започнаха да се усложняват на фона на проливния дъжд, примесен със силен вятър.

Александър Колев и Евертон Бала
Левски, Александър Колев и Евертон Бала (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Въпреки това, резервата на Левски Марин Петков покачи на 4:1 с много красиво изпълнение след още една асистенция на Алдаир. Възпитаниците на Валентин Илиев опитаха да отвърнат на предизвикателството, но силите им стигнаха само за още един гол, дело на влезлия от пейката Марио Илиевски.

Марин Петков
Левски, Марин Петков (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Така Левски спечели отново в Бистрица след повече от две години и се върна на победния път в първенството, като демонстрира мощта си в атака след три последователни двубоя със само един отбелязан гол преди това. Тимът на Станислав Генчев еднолично окупира върха в класирането с 19 точки, три повече от втория Ботев Пловдив и Лудогорец, които са съответно с един и два мача по-малко. ЦСКА 1948 пък инкасира дебютно поражение през кампанията след серия от две победи и три равенства. В следващите си мачове „червените“ гостуват на Локомотив Пловдив, докато Левски има визита на Славия в поредно издание на лютото столичното дерби.


Още преди началото на срещата имаше много въпросителни около това как Левски ще излезе на терена. След две седмици пауза и доста по-слабо представяне в последните мачове, отколкото в началото на сезона, съмненията бяха налице. Мачът в Бистрица беше съпроводен с дъжд, мъгла и силен вятър, но „сините“ успяха да запазят върха с много усилия, но най-важното – с хубав футбол. Както си говорим, така и си измина половината от полусезона, а Левски е първи. Много добри думи и похвали можем да кажем за момчетата на Станислав Генчев, които отговориха на предизвикателството, което беше отправено към тях.

По време на паузата Левски изигра контролна среща с Ботев Враца, която беше спечелена с 3:2. Тогава треньорът Генчев заяви в прав текст, че е обърнал сериозно внимание на играта на отбора в атака, а след това се повтори и на пресконференцията преди мача с ЦСКА 1948. Изглежда, че това е дало резултата, защото 26-кратните шампиони играха като по учебник в нападение, но то беше продиктувано и от по-добрите действия на футболистите в халфовата линия. Нещо, което куцаше в отбора през последните седмици.

Именно там беше голямата сила на „сините“ през първата част, а Карлос Охене и Евертон Бала бяха перфектни. Охене успяваше да пресече почти всяка атака на ЦСКА 1948 и едновременно с това от него тръгваха нападенията на Левски. Лошата новина, обаче, бе, че ганаецът игра няколко мача с контузия, за което ръководството на клуба знаеше и в края на първата част се контузи и бе заменен от Клеман Икенна. Имаше вероятност полузащитникът да пропусне и двубоя в Бистрица, но направи няколко тренировки и игра, въпреки че не бе напълно възстановен. Така Охене почти сигурно няма да играе срещу Славия, а на негово място ще започне именно Икенна на стадион „Александър Шаламанов“. Има и друг интересен вариант, към който Генчев може да подходи, но ще го разгледаме малко по-надолу в материала.

Карлос Охене
ЦСКА 1948 - Левски, Карлос Охене (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

По-напред по терена Мустафа Сангаре се отчете с две попадения, а Алекс Колев добави един. За четвърти пореден мач Генчев реши да заложи на двамата от първата минута и, може би, най-сетне се получи. Трябва да се признае за упоритостта на наставника да прави подобен ход, но трябва да кажем, че той продължава да налага и системата 3-5-2. Изглежда Генчев иска тя да бъде напълно усъвършенствана, преди да изпробва нещо по-различно, като да играе с четирима в защита.

Левски
Левски, "сините" празнуват един от головете на Мустафа Сангаре (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Едно от най-важните решения, които 43-годишният дряновец, обаче, бе да пусне Евертон Бала зад тях в халфовата линия. Той стори това за първи път срещу Спартак Варна преди паузата и се видяха наченки на нещо обещаващо. В Бистрица те се затвърдиха напълно. Бразилецът демонстрира умението си да дава страхотни пасове в перспектива, които бяха изчислени до сантиметър, сякаш знаеше къде ще отиде топката още преди да е я изритал. Точно това се случи, когато качи кълбото на главата на за първия гол на Сангаре, а след това предостави чудесно центриране за попадението и на Алекс Колев. 25-годишният бразилец беше моторът за всички по-опасни атаки на „сините“. Заради отличното си подаване дори статичните ситуации, като фалове и корнери се превръщат в още едно оръжие за отбора.

Евертон Бала и Евгений Сердюк
ЦСКА 1948 - Левски, Евертон Бала и Евгений Сердюк (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Самият Бала можеше да се разпише, но вратарят Петър Маринов изби майсторски негов удар в долния десен ъгъл. Първото полувреме, със сигурност, можеха да паднат още поне един-два гола във вратата на „червените“, но се случи точно обратното. Малко преди края дойде попадението на Радослав Кирилов, който се възползва от грешка на Алдаир и направилият, определено, слаб мач, Асими Фадига. Родният национал се промуши между двамата, които така и не се разбраха кой трябва да го спре, и след това Ради Кирилов отбеляза прецизно в далечния ъгъл на Матей Маркович.


Именно затова много важен се оказа третото попадение във вратата на „червените“. Той дойде 13 минути след паузата. Както споменахме – Бала асистира отлично за Колев. Този гол, на практика, реши мача, защото даде необходимото спокойствие и увереност на „сините“ след допуснатото попадение в края на първата част, а в същото време обезкуражи съперника. Впоследствие и условията за игра станаха тежки заради времето. Не трябва да забравяме и много красивият гол на появилия се от пейката Марин Петков, който даде заявка за титулярно място след поредицата от по-слаби представяния. В самия край „сините“ се отпуснаха и допуснаха второ попадение във вратата си, но то не повлия на настроението в синия лагер.

Вече казахме, че Охене е много малко вероятно да играе в следващия мач срещу Славия и най-логичната опция изглежда мястото му да заеме Икенна. Генчев, обаче, къде продиктувано от ситуацията или не, направи доста интересен ход. В 83-ата минута на терена се появи централният защитник Кристиан Макун, който дебютира за Левски и се отправи към сърцето на отбраната. Трудно можем да кажем нещо за представянето му, защото времето му за игра беше твърде малко.

Кристиан Макун и Касиано Бузон
Левски, Кристиан Макув и Касиано Бузон (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Но по-интересното бе, че „сините“ запазиха тройката в защита, а не се прегрупираха в четворка. В центъра Макун застана до Кристиан Димитров и Келиан ван дер Каап, а една крачка пред тях излезе капитанът Вандерсон Цунами, който заигра като дефанзивен халф. Пак отбелязваме, че това може да е било продиктувано от обстоятелствата само за този мач в края, но може да бъде и любопитен вариант, който да видим на стадиона в квартал „Овча купел“ в края на седмицата, ако Охене ме може да играе.

Вандерсон Цунами, Майкон и Стив Фуртадо
ЦСКА 1948 - Левски, Вандерсон Цунами, Майкон и Стив Фуртадо (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

След края на двубоя Генчев заяви, че е много доволен от показаната агресивна и комбинативна игра, особено през първата част, а след почивката футболистите са реагирали по най-добрия начин на допуснатия гол. Той отбеляза именно двете попадения във вратата на Маркович и още няколко ситуации пред синята врата, така че сега работата ще бъде насочена и към изчистването на някои от тези неточности.

В самия край на интервюто си Генчев заяви с „половин уста“, както се казва, че атакуващият халф на Левски Джавад ел Джемили не е бил готов за мача. Това породи много теории какви са били причините за отсъствието, познавайки буйния му характер. Вече на няколко пъти ставаше ясно, че испанецът с марокански произход е проявявал несериозно отношение към тренировките на тима. Според последните информации, причината за изваждането му от групата сега е било породено от недоволството му, че ще бъде резерва срещу ЦСКА 1948. Това е вбесило както наставника, така и мажоритарния собственик Наско Сираков. Ел Джемили стартира отлично сезона с три гола в първите два кръга – два срещу Локо София (6:1) и Ботев Враца (4:0). Но преди паузата за националните отбори 22-годишният футболист отново изпадна в дупка, а за капак се представи много слабо и несериозно в контролата срещу врачани, което явно е преляло чашата за решението на Генчев да го остави във втори пореден мач сред резервите, както бе срещу Спартак Варна (0:0).

Джавад Ел Джемили
Левски, Джавад Ел Джемили (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Точно сега на Левски не му трябват такива, буквално, излишни главоболия. Особено след такава много важна победа, която, за радост, бе подплатена и с добра игра. Това реално бе първи успех над ЦСКА 1948 от февруари 2022-а година, когато бе и последната победа като гост над този съперник. Още повече, че „червените“ бяха тимът с една от най-добрите отбрани до този моменти – само два допуснати гола. А сега те получиха двойно повече само в един двубой.

Сега пред 26-кратните шампиони идва дербито със Славия тази неделя от 17:30 часа. „Белите” традиционно представляват предизвикателство за „сините” и мачът на стадион „Александър Шаламанов” няма да бъде никак лек. Добрата новина е, че „сините“ са в серия от два поредни успеха срещу този съперник, а също Славия има да играе мач с шампиона Лудогорец в сряда, което може да окаже влияние. Поредицата от тежки мачове след това ще продължи срещу Арда у дома, който, под ръководството на Александър Тунчев, показаха подобрение от началото на сезона и това може да представлява проблеми за 26-кратните шампиони. А преди новата пауза за национални отбори Левски гостува на носителя на Купата на България Ботев Пловдив на 5 октомври на „Колежа“.

Треньорът Генчев заслужава големи похвали, защото показа, че след 15 дни пауза отборът му не е направил крачка назад, а обратното – показва желание и амбиция да се бори и да се развива. Победата в Бистрица беше задължителна, с оглед и на по-слабите резултати в последните мачове. „Сините“ трябваше да убедят себе си, феновете си и съперниците си, че само леко са кривнали от правия път и нямат намерение да се предават. Левски е на върха, запази го и вече започва да разбира колко е важно да си там. А „сините“ изглеждат подготвени за това, което предстои.

Станислав Генчев
Левски, Станислав Генчев (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.