ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Меденият месец приключи, Томаш трябва да разбере къде е

0
Александър Томаш пред скамейката на ЦСКА
Снимка: БТА

Александър Томаш вече е начело на ЦСКА около 50 дни. Треньорът пристигна на Панчарево на 28 август, след като „червените“ платиха крупната неустойка от 240 000 лева на бившия му клуб Спартак Варна. Еуфорията от идването на Томаш се намести сред привържениците на „армейците“ и донякъде логично. Отборът отдавна не бе имал български наставник с подобен профил. Юноша на ЦСКА, играч на първия отбор, с добро треньорско реноме зад гърба си и симпатичен на привържениците – организирани и не. Томаш моментално получи и цялата възможна подкрепа – фенска, управленска, спортно-техническа. В първите му дни бяха привлечени цели шестима нови футболисти, за които специалистът увери, че лично е одобрил. Тази половин дузина е съставена от Илиан Илиев-младши, Аарон Исека, Джеймс Ето’о, Зюмюр Бютучи, Мика Пинто и Лиъм Купър.

Томаш си спечели дори повече симпатии, когато изведе ЦСКА срещу Ботев Пловдив. Само с една тренировка начело на „червените“. Въпреки загубата, за треньора и играчите предстоеше септемврийската международна пауза – време за работа и действия. И след нея ЦСКА беше преобразен. Сгази Локомотив София за отрицателно време, както подобава на 31-кратен шампион. Оттогава насетне и очакванията се вдигнаха, но бързо бяха опровергани.

ЦСКА - Левски, Сектор Г
ЦСКА - Левски, Сектор Г (Снимка: БТА)

ЦСКА едва измъкна успеха срещу Берое в Благоевград с гол от дузпа. Последва още една регресивна стъпка – равенство срещу Черно море във Варна. А потопът стана още по-голям със загубите от Септември и Левски. И двата столични тима победиха „армейците“ с 1:0 около октомврийската международна пауза.

Наставникът Томаш продължава в характерния си и много красноречив стил. Заигравки с публиката, маниер на говорене все едно е постигнал всичко в треньорската кариера, горделив поглед и нулева промяна. Думи като „неприятна загуба“, „стигнали сме дъното“, „реже се до кокал“ и още, и още. Такива строги, но кухи фрази пораждат единствено и само напрежение в комуникацията треньор-футболисти. И то тези футболисти, които не са особено свикнали да играят важни и напечени мачове. И този треньор, който също изглежда неготов да печели сериозни срещи. Защото докато бе начело на Локомотив Пловдив, Томаш често понасяше загуби от наглед равностойни или малко по-добри съперници заради самоубийствения си стил.

ЦСКА Локомотив Пловдив
ЦСКА Локомотив Пловдив

Недолюбваният от Сектор Г Нестор Ел Маестро можеше да надвие Томаш със 7-8 гола разлика, ако Майкъл Естрада и Дюкенс Назон бяха по-точни в мерника си. Арда удари Томаш с 5:0 в Кърджали. Защо наблягаме на всичко това ли? Защото отново не кореспондира с думи на Томаш, изречени в един от брифингите му.

Треньорът на ЦСКА заяви, че до зимата ще играе само за резултат, защото на „червените“ им липсват точки. Уви, столичани засега нито играят добре, нито печелят точки. Опитват се да поддържат стила на Томаш, но са изключително далеч от истината. Самият наставник също е безкрайно далеч от веруюто си за постепенно изнасяне на топката, задържане на кълбото и т.н. Футболистите му не са подходящи за този стил и би било добре, ако самият Томаш го осъзнава. Защото меденият му месец в ЦСКА приключи. И колкото и да повтаря, че му е много хубаво в клуба, с подобни резултати е възможно да търси нова автомивка и фризьор извън столицата.

Александър Томаш
Александър Томаш

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.