ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лятната селекция на ЦСКА ще дойде през зимата

1
Филип Филипов
Снимка: БТА

Преди около два месеца ЦСКА смени собствеността си. Гриша Ганчев е вече история за „червените“ и вероятно мнозина привърженици въздъхват с облекчение. Ерата на ловешкия бизнесмен бе белязана от хаотични трансферни ходове, непоколебима борба за второ място, язвителни декларации и сравнително добро представяне в турнирните битки.

С оглед новият собственик в лицето на Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука очакванията се завишиха.. Хората зад Фонда, както вече е наричан собственикът за по-кратко, са на високо бизнес ниво. А по традиция, медиите обичат да спекулират за „милионни селекции“ в такъв случай. Държейки бизнес за милиарди и далеч отвъд пределите на нашата родина, донякъде медиите са оправдани в чутото и написаното. Първите стъпки на новото управленско тяло в ЦСКА обаче са доста бавни това контрастира най-ярко върху селекцията.

Ако започнем от треньорското назначение на Томислав Стипич, което буди леки съмнения, ще видим, че има сериозна сигнална лампа за флегматично влизане в точния коловоз. Хърватинът застана начело на 31-кратния шампион няколко дни след злощастния бараж с ЦСКА 1948. Феновете очакваха по-авторитетно име от България или чужбина, но за евентуалния преходен сезон вероятно и Стипич е добра опция. Без това да обезценява качествата на непознатия хърватин. Роденият в Томиславград спец може да се докаже в центъра на София и да заслужи както фенска любов, така и по-голямо доверие от споменатото в контракта му „1+1 години“.

Томислав Стипич
Томислав Стипич (Снимка: БТА)

Сигурно е, че Стипич работи упорито вече десетина дни и това се видя от ентусиазма му в контролата с Беласица (2:0). Той има привилегията и да е първият треньор на ЦСКА, който активно участва в селекцията от дълго време насам. При Ганчев такава практика изобщо не съществуваше за „армейците“. Треньорът не одобряваше играчи, не селектираше никого, вероятно дори се е запознавал с новите попълнения на първите им тренировки.

Сега – практиката е нова и европейска, но резултатите скърцат. Към 24 юни ЦСКА няма нито едно ново попълнение освен Иван Тасев. Юношата на Пирин Благоевград бе договорен от старото ръководство в лицето на ловешката кохорта. Колко важен ще е Тасев през сезона бе показано явно – сайтът на ЦСКА дори не представи официално напористия младок. Вероятно за техничния флангови нападател предстои наем в някой тим от елита, а мястото му ще бъде заето от чужденец. Безспорно иначе червеният екип отива на Тасев…

На 10 юни, на просторна пресконференция, изпълнителният директор със спортни функции – Филип Филипов, заяви, че ЦСКА се нуждае от силни играчи. На самия него му бяха приписани селекционни функции. По думите на Филипов трябват футболисти, които да заиграят веднага, защото целите на „червените“ винаги са високи. Филипов утвърди още нещо – ще се привличат само футболисти, които са по-добри от настоящите в ЦСКА.

Близо 20 дни след афишираните планове за селекция – такава няма. Спекулираните имена са десетки. Слуховете започнаха от средата на май и включваха дузина чужденци и още толкова българи. Попълнение в ЦСКА, уговорено през това лято – НЯМА. Всяка седмица излиза информация, че „до дни ще се представят двама или трима нови“, а последните новини са за пет милиона бюджет. Тази финансова инжекция трябва да е за селекция през това лято и идната зима.

Може би точно това е и разковничето в „червеното“ трансферно лято. Лятната селекция ще е през зимата, както би казал един много талантлив и известен с лафовете си бивш футболист. ЦСКА не показва по никакъв начин, че сезонът няма да е преходен. Изказвания в подобен тон имаше на 10 юни. Филипов обаче бе категоричен, че 31-кратният първенец винаги се бори за най-високите цели и това ще продължи да е така от първия момент на новия собственик. Параграф 22.

Филип Филипов ЦСКА - пресконференция
Филип Филипов; ЦСКА - пресконференция (Снимка: БТА)

Футболният сезон вече чука на вратата. Първият кръг от първенството ще се изиграе в уикенда 19-20 юли. И в контекста на закъсняваща селекция, може би е добре да си кажем „Добре че ЦСКА няма да играе и в Европа…“.

Времето тече неумолимо и не е в полза на ЦСКА.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Един коментар
Коментирай
  1. Георги Георгиев
    Иванчо бе, маниполаторче, нима не знаеш,че всички договори на играчите са до 30 ЮНИ. До тази дата не могат да се афишират дори разговори с тях. Всичко се случва от 1 ЮЛИ. Ясно ли е?