10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец изтръпна в Грузия и беше здраво предупреден

0
Педро Нареси, Ялен Блеса, Ивайло Чочев и Диниш Алмейда
Динамо Батуми - Лудогорец, Педро Нареси, Ялен Блеса, Ивайло Чочев и Диниш Алмейда (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Българският шампион Лудогорец се класира за втория квалификационен кръг на Шампионската лига, където ще срещне с шампиона на Беларус – Динамо Минск. Това, обаче, стана след много премеждия и изключително труден реванш в Батуми, където местният Динамо победи с 1:0, което не бе достатъчно, за да елиминира „орлите“.

Грузинците започнаха мача вихрено и още до 15-ата минута отбелязаха попадение чрез Владимер Мамучашвили, който реализира попадение и в Разград, удариха греда, а още един техен гол бе отменен. Вратарят на Лудогорец – Серджио Падт, пък направи няколко ключови спасявания, с които спаси тима си. Най-важното бе в 94-ата минута, когато нидерландският страж отрази шут на останалия очи в очи с него Хоноре Гомис.

Треньорът Георги Дерменджиев направи три промени в състава си в сравнение с първия мач. В защита Ноа Сонко Сундберг замени Оливие Вердон, докато Сон стартира на мястото на капитана Антон Недялков, който беше заменен заради проблем още на почивката в първия двубой. Еедна от звездите на отбора – Якуб Пьотровски, се завърна в титулярния състав вместо Тодор Неделев, взимайки и капитанската лента. В групата пък бе и нападателят Квадво Дуа след ангажиментите си на ЕВРО 2024 с националния отбор на Швейцария.


Едва ли мнозина бяха очаквали едно подобно първо полувреме на мача, и най-вече началните 20 минути, когато Динамо буквално беше обсадил вратата на Лудогорец. Представянето на родния първенец през първата част от двубоя бе меко казано слабо, като впечатлението, което оставиха е, че самите те не са очаквали такъв масиран натиск от страна на грузинците. Показателно беше тяхната нагласа и цялостното им поведение на терена, като индивидуалните грешки в защита бяха доста и разградчани спокойно можеха да си отдъхнат, че получиха само едно попадение през тези 45 минути.

Динамо Батуми поведе още в третата минута именно след грешка на Диниш Алмейда, която позволи на Мамучвашили да отбележи. В ситуацията и левият бек Сон можеше да парира съперниковият футболист преди центрирането. Втори техен гол падна в деветата минута след ново неразбирателство в отбраната на българския шампион. След центриране отляво по земя Мамучашвили прати топката в мрежата, но попадението бе отменено, тъй като при центрирането играч на грузинците блъсна в гръб Сонко Сундберг, който можеше да блокира подаването към Мамучашвили.

Вадерсон Силва, Ноа Сонко Сундберг и Бърнард Текпетей
Динамо Батуми - Лудогорец, Вандерсон Силва, Ноа Сонко Сундберг и Бърнард Текпетей (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Лудогорец беше изключително лабилен на контраатака и в 13-ата минута само късметът ги покри от ново попадение във вратата им. Паата Гудушаури бе изведен фронтално срещу вратаря Падт, но прехвърлящият му удар излезе над напречната греда. Динамо беше агресивен и тотално надиграваше „зелените“ в тези минути и това продължи и 120 секунди по-късно, когато грузинците удариха и греда. Тогава Ялен Блеса засече ново центриране отляво, но ударът му от няколко метра попадна в тялото на Падт, а след това се отби и от в лявата му греда. Малко след това отново нидерландецът се намеси решително пред вратата си след изстрел на Гудушари.

Лудогорец съумя да успокои темпото и на свой ред опита да създаде възможности. В 22-ата минута Бърнард Текпетей направи непростим пропуск, след като овладя подаване на Рик Джонатан отляво в наказателното поле, но стреля от страхотна позиция над вратата.

Бърнард Текпетей
Динамо Батуми - Лудогорец, Бърнард Текпетей (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

До края на полувремето Динамо се прибра в своята половина, може би, целенасочено, тъй като се виждаше, че защитниците на Лудогорец бяха по-бавни от нападателите на грузинския шампион. Това отваряше отлични възможности за контраатаки на отбора от Батуми. Въпреки това, „орлите“ започнаха по-умело да контролират темпото, не допуснаха нови опасности пред вратата си и можеха да изравнят в края, но нямаха късмет. Аслак Фон Витри, който имаше сериозни затруднения по десния фланг през първата част, направи едно от по-редките си включвания в атака, като центрира към Руан Секо. Нападателят засече от границата на малкия пеналт, но в напречната греда.

Втората част започна по-добре за Лудогорец, но без да създадат сериозни опасности пред вратата на Рикардо Силва. Най-чистите ситуации, обаче, отново бяха на сметката на домакините от Батуми. След час игра Гудушаури мина доста елементарно през Сон, Ивайло Чочев и Педро Нареси, а след това отправи коварен удар с левия крак, но Падт плонжира и изби. По-късно Пьотровски поиска смяна, заменен от дебютанта Дерой Дуарте.

Якуб Пьотровски, Руан Секо и Владимер Мамучашвили
Динамо Батуми - Лудогорец, Якуб Пьотровски, Руан Секо и Владимер Мамучашвили (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Когато мачът се насочваше към своя край, Лудогорец отново изтръпна, защото грузинците останаха на сантиметри от това да пратят мача в продължения. В 88-ата минута Фон Витри предостави много лесно топката на Динамо, след като вместо да изчисти, реши да подава с пета и сбърка. Кълбото беше разиграно от играчите на грузинския тим много бързо, футболистите на Лудогорец не съумяха да им се противопоставят, а Гомис стреля по диагонала с левия крак, но нацели гредата. В самия край на двубоя отборът от Батуми на два пъти можеха да вкара пак втори гол в срещата, но отново Гомис на два пъти беше спрян от страхотния Серджио Падт.

По този начин Лудогорец се измъкна „сух“ от ада в Грузия и вече гледа към втория квалификационен кръг, където ще се изправи срещу първенеца на Беларус Динамо Минск, който елиминира арменския Пюник с общ резултат 1:0.

Руан Секо и Владимер Мамучашвили
Динамо Батуми - Лудогорец, Руан Секо и Владимер Мамучашвили (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Промените в отбора на Георги Дерменджиев, обаче, са наложителни, ако иска да изпълни голямата си цел – участие в групите на най-престижния европейски клубен турнир. Лудогорец много лесно позволяваше на противниковите футболисти на Динамо Батуми да минават през центъра, което объркваше и защитата на отбора впоследствие. Видя се, че през второто полувреме „орлите“ опитаха да бъдат по-агресивни и правеха нарушения в средата на терена, с което спираха опасните контраатаки и изнервяха противника. Това беше добро решение, но в дългосрочен може да се окаже проблем, защото редица важни играчи на разградчани получиха жълти картони за тези си действия. Но, конкретно, в мача срещу Батуми, това свърши работа.

„В такива мачове отборът израства. Може да е по трудния начин, но въпреки всичко е преодолян този кръг. Важното е да си направим изводите и да видим какво трябва да се поправи за другите мачове, бяха думите на Дерменджиев след двубоя.

Георги Дерменджиев
Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев (Снимка: БТА)

И наистина, Лудогорец несъмнено трябва да си извади много поуки, но има и хубава страна. Всичко това идва в момент, сравнително безопасен, в който продължава напред и има една седмица да се подготви за беларуския Динамо, като в първата среща отново ще бъде домакин, което трябва да даде на отбора известно спокойствие. Една добра подготовка може да бъде и мачът с ЦСКА в първия кръг от новия сезон на родното първенство, който отново ще бъде в Разград. Има го и този фактор, че това бяха първите официални мачове на Лудогорец и изглежда е нужно малко време, за да може играчите да навлязат в най-добрата си форма и да се напаснат към играта на отбора, най-вече Якуб Пьотровски и Квадво Дуа, които свикнаха на съвсем различно темпо по време на Европейското първенство.

Хубаво е да отбележим, че последният път, когато Георги Дерменджиев води разградчани в първите им два мача от нова кампания в турнира на богатите, те се класираха за групите на Шампионската лига. Лудогорец, определено, е по-добрият отбор и от Динамо Батуми, и от Динамо Минск, но знаейки именно това, не трябва да има и капка подценяване, защото видяхме, че грузинците отправиха сериозно предупреждение към българския шампион какво може да се случи.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.